Zavrieť ikona
Prečo recyklujeme mobilné telefóny? Záleží nám na prostredí, v akom žijeme.

Prečo recyklujeme mobilné telefóny? Záleží nám na prostredí, v akom žijeme.

Životnému prostrediu dokážete pomôcť aj vy ako jednotlivec, no oveľa dôležitejšie je, aby sa o to zaujímali aj firmy a národné či nadnárodné spoločnosti. Práve tie majú veľký dopad na prostredie, v ktorom žijeme. Ak budú klimatickú krízu aj naďalej ignorovať, z tohto sveta nebudeme môcť nikdy urobiť krajšie a lepšie miesto. Spoločnosť Mobilonline nezatvára oči pred tým, čo sa deje okolo nás.

Zaujíma nás, čo sa deje v našom okolí a tiež to, ako vplývame na živú a neživú prírodu. Z toho dôvodu aktívne pracujeme na tom, aby sme životné prostredie čo najmenej zaťažovali a poškodzovali. Snažíme sa tieto aktivity zdieľať ďalej, aby sme inšpirovali aj ďalšie firmy na to, aby sa vybrali zelenou cestou svojho podnikania. 

Chránime našu prírodu napríklad aj tým, že triedime odpad, na našich predajniach zbierame elektroodpad, nepoužívame papierové faktúry a uprednostňujeme ekologické balenia bez použitia plastov. Toto je len zlomok zo všetkých činností, ktoré robíme v pracovnom, ale aj voľnom čase. 

Jednou zo základných činností, ktorým sa venujeme, je tiež recyklácia mobilných telefónov. Dôvod, prečo sme sa pre recykláciu mobilov rozhodli, je ten, že dlhodobo sme vykupovali aj poškodené a nefunkčné telefóny. Niektoré nám dokonca priniesli aj sami zákazníci. Funkčné súčiastky z nich sme používali na opravu iných telefónov, no toto množstvo sa začalo kopiť. Keďže sa záujem našich zákazníkov o odpredaj a odovzdanie zariadení na recykláciu zvyšoval, museli sme hľadať nové riešenie.

Ucelený systém spracovania a recyklácie mobilných telefónov

Toto riešenie sme, našťastie, aj našli. V súčasnosti máme ucelený systém na spracovanie takýchto telefónov bez toho, aby sme zaťažovali životné prostredie. Mobilné telefóny, ktoré získame od zákazníkov prostredníctvom výkupu, prechádzajú dôkladnou kontrolou. Následne ich rozdeľujeme do viacerých kategórií:

Tento systém nám dokázal vytvoriť ekologicky udržateľný spôsob nakladania s telefónmi, ktoré nám zákazníci predajú alebo prinesú na recykláciu. Naším cieľom je, aby všetok tovar, čo si u nás zákazníci kúpia a už ho nepoužívajú, priniesli k nám a my ho zlikvidujeme čo najviac ekologicky. Elektroodpad patrí k najväčším znečisťovateľom životného prostredia a aspoň takýmto spôsobom sa snažíme eliminovať jeho množstvo. 

Čo robiť s použitým alebo nefunkčným telefónom?

Určite sa aj vo vašej domácnosti nachádzajú mobilné zariadenia, ktoré už nevyužívate a zbytočne vám ležia v šuflíku. V žiadnom prípade ich nevyhadzujte do bežných kontajnerov na komunálny odpad. Použité a nefunkčné elektronické zariadenia patria na špecializované miesta. Môžete ich odniesť napríklad na zberný dvor, ale taktiež do ktorejkoľvek z predajní Mobilonline po celom Slovensku. Niektoré z mobilov budú možno vhodné aj na výkup telefónov, čím dáte zariadeniu druhú šancu. 

Pre viac poškodené zariadenia sme vytvorili výkupovú triedu D. Tieto telefóny majú výraznejšie známky opotrebenia, no stále sú v dobrom technickom stave, ktorý ich predurčuje na ďalšie používanie. Za každý vykúpený telefón v triede D dokonca prispejeme 1 € na výsadbu nových stromčekov občianskemu združeniu Sadíme stromy. 

Pre skvalitnenie života a pomoc životnému prostrediu sa snažíme robiť aspoň takéto minimum, ktoré je v našich silách. Veríme tomu, že nás budú nasledovať aj ostatné spoločnosti, ktoré majú dočinenia s elektroodpadom. Spoločne sa môžeme pričiniť o pomoc našej planéte. Ak doma máte nevyužité zariadenia, neváhajte a prineste ich k nám. Aj vy tak môžete priložiť ruku k dielu. 

 

Zdroj foto: Business photo created by rawpixel.com - www.freepik.com