Zavrieť ikona
Ako chrániť smartfón

Ako chrániť smartfón

Je naším najvernejším priateľom a často nás spozná už podľa dotyku (odtlačku prsta). Poskytuje nám neustále spojenie s rodinou a priateľmi, prístup na internet, prehľad o čase. Ráno nás budí, počas dňa nám radí a večer nás upozorní, že je čas si oddýchnuť. Má množstvo úžasných funkcií – osobnú asistentku, profesionálny fotoaparát, štúdio na úpravu videí a fotografií, hudobný prehrávač, webový prehliadač, e-mailového klienta, kancelársky balík, hry, Bluetooth, Wi-Fi, kompas, krokomer, GPS, ovládanie pomôcou gest, zabezpečený priečinok... 

Väčšina z nás si ani neuvedomuje, že vo vrecku nosí ultra výkonný počítač. Hoci technológie neustále napredujú a výrobcovia mobilných telefónov zdokonaľujú ich odolnosť, predsa len ide o extrémne citlivé zariadenia, ktorým sa poľahky môže stať osudnou kvapka vody, zrnko prachu, silnejší otras alebo pád na tvrdší povrch. 

Najmä majiteľov luxusnejších modelov by nepotešilo, keby im z chvíľkovej nepozornosti smartfón vypovedal službu už po pár týždňoch. Preto je namieste dbať o jeho dôkladné zabezpečenie, od okamihu kúpy po celú dobu používania. 

Displej

Displej je jednou z najcitlivejších častí telefónu a často stačí jediný pád alebo hlbší škrabanec, aby nám nadobro znemožnil používanie smartfónu. Pri väčšine modelov je potrebné spolu s displejom vymeniť aj dotykovú plochu, vďaka čomu sa môže oprava vyšplhať až na pár stoviek eur. A vedeli ste, že vymenený displej má o 20% nižšiu citlivosť na dotyk, ako mal originál? Najjednoduchší spôsob, ako zvýšiť odolnosť displeja, je aplikovať naň ochranné sklo alebo fóliu.

 

Kryt

Kryt batérie (zadný kryt) je síce menej citlivý na vážne poškodenia ako displej smartfónu a ani jeho výmena nie je tak finančne nákladná, ale je to časť, na ktorej sa najviac prejavuje používanie. V prípade, že ste sa rozhodli riskovať a kryt si nechrániť, pripravte sa na ošúchanú farbu, farebné odchýlky, škrabance a obité rohy, ktoré nie len zhoršia vizuálny vzhľad telefónu, ale aj výrazne znížia jeho prípadnú predajnú cenu. Oplatí sa preto zainvestovať do kvalitného zadného krytu, ktorý sa postará o ochranu zadnej časti telefónu, alebo do knižkového či športového puzdra, ktoré sa postarajú o ochranu celého telefónu. Niektoré púzdra sú dokonca vodeodolné, a tak ideálne napríklad na výlet k moru alebo na splav.

 

Údaje

Patríte medzi pedantných ľudí a poctivo si hneď po kúpe na smartfón nalepíte tvrdené sklo a založíte ochranný kryt? Gratulujeme, práve ste podstatne zvýšili jeho šance na prežitie a potenciálnu predajnú hodnotu v budúcnosti. Ale čo ochrana vašich údajov, na tie ste nezabudli? Pre mnohých z nás sú fotografie, videá, či kontakty omnoho cennejšie ako samotný smartfón. A ak ich zabezpečeniu nevenujeme patričnú pozornosť vírusový alebo hackerský útok nás o ne môže veľmi rýchlo nenávratne pripraviť. Alebo ešte horšie, zneužiť ich na účely, na ktoré by sme sami súhlas určite nedali.

Vonkajšie podmienky

To, že sa vám používanie smartfónu vo vlhkom prostredí alebo nedajbože vo vode môže kruto vypomstiť, ste už vedeli. Ale napadlo vám niekedy, že mu môže uškodiť aj vysoká teplota alebo silný chlad? Problémy s batériou, softvérom, displejom, či trvalé poškodenie hardvérových častí nie sú v tomto prípade ničím výnimočným. Viac sme sa o týchto nástrahách rozpísali v článku Ochrana mobilu pred teplom a chladom.

Text: Erika Matúzová