Zavrieť ikona
10 tipov ako ušetriť batériu

10 tipov ako ušetriť batériu

Väčšina z nás pozná situáciu keď vieme, že svoj smartfón budeme v najbližšej dobe potrebovať a naša nabíjačka je na míle ďaleko. V hlave sa nám vynárajú otázky: „Čo potom keď sa vybije? Ako sa tam dostanem? Ako sa dovolám?“ a slabá batéria spojená s hľadaním nabíjačky na poslednú chvíľu nie je potešujúca činnosť. O to lepší pocit je, keď je náš telefón nabitý a pripravený na ďalšie aktívne použitie. Prinášame vám 10 rýchlych tipov, ktoré sa postarajú o to, aby batéria vydržala bez nabíjačky o niečo dlhšie.

Zoznam tipov ako na to

  1. Znížte si jas displeja. Na každom type displeja je podsvietenie podstatným požieračom batérie. Znížte si jas na minimum a nastavte si vypnutie obrazovky do 30 sekúnd. 
  2. Vypnite vibrácie. Batéria potrebuje vynaložiť väčšie úsilie pri vibrovaní, ako len pri samotnom zvonení. To isté platí aj pri aplikáciách, ktoré používajú vibrácie alebo vibračnú hmatovú odozvu napr. pri písaní textu. 
  3. Vypnite WiFi, Bluetooth, GPS. Pokiaľ ich nutne nepotrebujete majte ich vypnuté a batéria sa vám určite odmení dlhšou výdržou, nakoľko využívanie týchto funkcií je pre batériu veľký zaberák. 
  4. Vypnite dátový prenos. Len samotné zapnutie dát je žrútom baterky a to nehovoríme o používaní mobilného internetu. Vypnite si dáta a udržte svoj smartfón „nad vodou“ ešte dlhšie.
  5. Vypnite hlasové ovládanie. Hlasové povely dávajú telefónu zabrať, veď aj nám niektoré zbytočné konverzácie uberajú z energie. Vypnutím hlasového ovládania sa tiež ušetria určité % batérie. 
  6. Vypnite automatickú aktualizáciu aplikácií. Potrpíte si na tom, aby boli všetky aplikácie v najnovšej verzii? Automatické aktualizovanie môže aj v stave slabej batérie zhltnúť jej posledné percentá a to naozaj nestojí za to! 
  7. Správne nabíjanie batérie. Už dávno neplatí, že nabitie na 100% a následné úplné vybitie až do vypnutia telefónu je správne riešenie. Práve naopak, omnoho výhodnejšie je pre batériu začať nabíjanie už pri 25% a ukončiť pri 90%. Naša ďalšia rada znie: Nemajte mobil stále v nabíjačke, keď je už nabitý na 100%. Aj toto sú základné veci, ktoré výrazne ovplyvňujú životnosť batérie a takýmto šetrením sa môžete vyhnúť problémom v budúcnosti.
  8. Vypnutie lokalizácie. Batérii dá veru zabrať, kým určí vašu polohu. Pokiaľ nepátrate po správnej ceste odporúčame ju vypnúť. Túto funkciu používajú nielen mapy, ale aj ostatné aplikácie, o ktorých by ste to možno ani nepovedali.
  9. Úsporný režim. Zapnutie šetriča batérie môže byť naozaj výhodou. Inteligentné telefóny dnešnej doby nevydržia až tak dlho ako napríklad staré Nokie. Teraz sa už ráta každé percento. Na to myslia aj dnešné smartfóny a práve zapnutím takéhoto režimu eliminujú zbytočné využívanie batérie. 
  10. Majte poruke externú nabíjačku alebo powerbanku. Istota je pol života. A verte, že sa vyplatí mať na dosah prenosný zdroj energie. Dokážete s nimi nabiť nielen telefón, ale rovnako poslúžia na nabitie tabletov, externých reproduktorov, slúchadiel či iných zariadení.

Ak potrebujete náhradnú nabíjačku, v našom eshope nájdete nabíjačky s konektorom MicroUSB, USB-C alebo Lightning. A ak chodíte často na cesty do hôr, kde nemáte prístup k elektrine, nezabudnite na powerbanku alebo solárnu nabíjačku.


Zdroj foto | UNSPLASH - Tyler Lastovich,Rebecca Aldama PIXABAY - michaljamro