Zavrieť ikona
Ako spoľahlivo ochrániť kryt smartfónu?

Ako spoľahlivo ochrániť kryt smartfónu?

Kryty na mobil

Nasadzuje sa na zadnú časť zariadenia, plní funkciu módneho doplnku a patrí k najobľúbenejším spôsobom ochrany smartfónov. Zadný kryt (inak aj zadné puzdro) si zaobstaráte už za pár eur, spĺňa štandardné podmienky zabezpečenia a hravo ho zvládne nasadiť aj dieťa.

Nie je však kryt ako kryt. Aby ste si vedeli vybrať ten najvhodnejší, musíte rozlišovať medzi rôznymi materiálovými vyhotoveniami. Tvrdé plastové kryty sú veľmi tenké a výborne držia. Vyrábajú sa v obrovskom množstve rôznych dizajnov, ktoré zvýraznia alebo vylepšia vzhľad smartfónu. Na druhej strane sa pri páde na zem ľahko lámu a nemajú také silné tlmiace účinky ako gumené kryty, ktoré tvoria druhú základnú skupinu zadných puzdier.

Gumené kryty na mobil (alebo tiež silikónové, či TPU kryty) sú konštrukčne robustnejšie a odolnejšie ako tvrdé kryty. Smartfónu poskytujú silnejšiu ochranu pri pádoch, menej sa opotrebúvajú a pri bežnom spôsobe používania sú v podstate nezničiteľné. Donedávna sa dizajn takýchto puzdier obmedzoval len na niekoľko farebných variácií, v súčastnosti je tomu však už našťastie inak. Výrobcovia sú stále kreatívnejší a vynaliezavejší, a tak nie je problém zaobstarať si originálny pekný gumený kryt.

Keď si podrobnejšie prezriete akékoľvek zadné puzdro zistíte, že jeho hrany prečnievajú nad okraje telefónu. Takéto riešenie síce nie je vizuálne najpríťažlivejšie, je však nevyhnutné, aby pri páde dokázalo ochrániť mobilný telefón zo všetkých strán – okrem zadnej časti aj jeho okraje a do určitej miery displej, ktoré sú najzraniteľnejšími časťami každého smartfónu.

Vybrať štýlový kryt >>

Knižkové puzdrá na mobilné telefóny

Najistejším spôsobom, ako zabezpečiť svoj smartfón, je použiť knižkové (inak aj peňaženkové alebo flipové) puzdro. To ho spoľahlivo ochráni zo všetkých strán, vrátane displeja. Okrem nadštandardnej ochrannej funkcie má aj ďalšiu výbornú vlastnosť – je neuveriteľne praktické! Väčšina flipových puzdier je vybavená priečinkami na karty alebo finančnú hotovosť, prípadne sa dá poskladať do tvaru elegantného stojančeka. Podľa preferencií si môžete vybrať z dvoch typov knižkových puzdier: s bočným alebo spodným uzatváraním. Niektoré modely majú v hranách alebo v pracke ukrytý magnet, ktorý zabezpečuje, aby sa puzdro automaticky samo uzavrelo, čím šetrí náš čas a spoľahlivejšie chráni smartfón pri nešťastnom páde na zem. Vďaka magnetu sa totiž nestane, že by sa náhodne otvorilo a nenechalo tak displej smartfónu nechránený.

Puzdro na mobil

Ak ste už videli flipové puzdro, ktoré malo vo svojej prednej strane vyrezané okienko, stretli ste sa s tzv. „View“ puzdrom. Takýto obal nemusí plniť žiadnu zvláštnu funkciu – zväčša len poskytuje náhľad na časť odkrytej obrazovky. Ak je však označený výrazom „S-View“ alebo „Smart View“, máte v rukách malý poklad. S-View puzdrá sú síce o niečo drahšie ako tie klasické, umožnia vám však využívať základné funkcie telefónu aj bez jeho otvorenia (napríklad zavolať obľúbeným kontaktom, spustiť fotoaparát, zapnúť wi-Fi a pod.). A neuveríte, aké je ich používanie návykové.

Vybrať knižkové puzdro >>

Športové puzdro na rameno

Puzdrá na rameno sú ideálnymi pomocníkmi pri športe takmer akéhokoľvek druhu. Poskytnú voľnosť vašim rukám a zároveň ochránia smartfón pred poškriabaním počas tréningu. Aj ich nosenie je veľmi pohodlné – na rameno sa uchytávajú pomocou suchého zipsu, ktorého dĺžku si jednoducho prispôsobíte podľa vlastnej potreby. Väčšinou sú vybavené handsfree organizérom, takže môžete počas tréningu počúvať obľúbenú hudbu alebo prijímať hovory. Samozrejmosťou je priečinok pre uloženie kľúčov, kariet alebo drobnej hotovosti.

Vybrať športové puzdro >>

Držiak telefónu na bicykel

Ak patríte k vášnivým cyklistom, pravdepodobne sa bez kvalitného držiaku na bicykel nezaobídete. Poskytne vám neustály prehľad o všetkých notifikáciách v mobile, informácie o prejdenej trase v aplikácii a ochráni Váš smartfón pred poškodením otrasmi z nerovného terénu, poškriabaním, prípadne, ak je jeho súčasťou uzatvárateľný obal, aj pred dažďom, vlhkom alebo pieskom. Držiak sa jednoducho namontuje na riadidlá bicykla, nastaví do požadovaného uhlu a dobrodružstvo sa môže začať.

Vybrať držiak na bicykel >>


Zdroj foto | UNSPLASH - Tessa Rampersad
Text: Erika Matúzová