Zavrieť ikona
Ochrana mobilu pred teplom a chladom

Ochrana mobilu pred teplom a chladom

Vedeli ste, že to, v akých podmienkach svoj smartfón používate, neovplyvňuje len jeho vonkajší vzhľad (napr. škrabance na kryte a displeji), ale aj celkovú funkčnosť? Teplo, chlad, vlhkosť alebo prašnosť ovzdušia vedia s citlivou mechanikou smartfónov poriadne zatočiť. Na čo všetko si treba dávať pozor a ako svoj mobilný telefón chrániť pred nepriaznivými vplyvmi počasia sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Leto je časom dovoleniek, ku ktorým neoddeliteľne patrí fotografovanie. No a na to väčšina z nás používa svoj smartfón. Bez toho, aby sme si uvedomili akému riziku telefón vystavujeme, ho používame na pláži, berieme si ho na festivaly, spíme s ním v stane. Keby sme vedeli, čo všetko mu hrozí, asi by sme ho radšej vymenili za digitálny fotoaparát. Našťastie my poznáme oveľa lacnejšie riešenie, pri ktorom sa dokonca ani nemusíte vzdať svojho milovaného smartfónu. Stačí si zaobstarať vodotesné a prachotesné puzdro.

Jednoduchý transparentný obal so šnúrkou na krk síce nevyzerá vábne, dokáže však naozajstné zázraky. Spoľahlivo ochráni smartfón pred pieskom, vodou i vlhkom. Aj keď si na svoj smartfón dávate na dovolenke naozaj pozor a skoro ho nevytiahnete z tašky, stačí, aby zavial vánok a zradný piesok z pláže si ľahko nájde cestu k najzraniteľnejším súčiastkam telefónu.

Že vy k moru nechodíte a leto trávite na festivaloch pod stanom? No a zažili ste už počas stanovačky poriadnu búrku? Potom viete, že steny stanu sa ľahko premočia a všetky vaše veci padnú za obeť vode alebo vlhku...teda len ak nemáte vodotesné puzdro, ktoré spoľahlivo zachráni váš smartfón a zopár ďalších drobností.

Vybrať vodotesný a prachotesný obal >>
 

Pre väčšinu smartfónov je bezpečné, ak ich používate v teplotnom rozmedzí 0 až 35°C, vypnutý telefón by dokonca mal vydržať teploty až do 45°C. Ak však tieto hranice prekračujete, vystavujete smartfón riziku možného poškodenia, rovnako ako pri extrémnom chlade. Vysoké teploty môžu spôsobiť problémy s nabíjaním alebo úplne poškodiť batériu, zničiť SIM kartu a v najhoršom prípade aj úplne spáliť základnú dosku. Ak necháte obrazovku  smartfónu vystavenú priamemu slnku, možno vás nemilo prekvapí ožltnutý displej.

Ako ochrániť smartfón pred teplom?

  • Nenechávajte ho v aute, kde teplota v krátkom čase môže vystúpiť až na 70°C.
  • Ak sa so smartfónom neviete vyhnúť extrémne vysokej teplote, aspoň ho vypnite. Znížite tak riziko poškodenia.
  • Nenoste telefón v nepriepustnom obale a ak cítite, že sa zohrieva, radšej ho z neho hneď vyložte.
  • Vypínajte všetky aplikácie, ktoré nutne nepotrebujete. Tie sa totiž tiež podieľajú na zvyšovaní teploty telefónu.
  • Ak už ste svoj smartfón vystavili extrémnej teplote, najväčšou chybou by bolo prudko ho schladiť (napríklad vložiť do chladničky, nedajbože do mrazničky). Je známe, že materiály majú tendenciu sa v teple rozpínať a v chlade zmršťovať. Prudká zmena teploty by mohla spôsobiť rozpukanie alebo rozlámanie vnútorných súčiastok a trvalé poškodenie telefónu.


Batéria

Predstavte si takúto situáciu – je polovica novembra, vonku primŕza a vy čakáte na autobus do práce alebo do školy. Ten však pre nepriaznivé počasie mešká a tak vytiahnete svoj smartfón, aby ste si skrátili čas. A ako ho odomknete...tak sa vypne. A viac sa nezapne. Až do chvíle, kým ho nepripojíte na nabíjačku. Prihodilo sa to už aj vám?

Čo sa vlastne stalo? V okamihu, keď ste vytiahli telefón z vyhriateho vrecka, jeho batéria dostala doslova „šok“, v dôsledku ktorého sa okamžite vybila. Extrémne mrazy môžu dokonca spôsobiť úplné zničenie batérie, čo môže byť skutočný problém pri modeloch, v ktorých sa batéria len tak ľahko vymeniť nedá.

Vybrať powerbank >>

 

Displej

Náhle vypínanie telefónov v chladnom počasí je pomerne bežný problém, ktorý dôverne poznajú takmer všetci majitelia novších modelov smartfónov. Vedeli ste však, že na zimu je extrémne citlivý aj displej? No, respektíve, skôr necitlivý.

Ak ste majiteľom smartfónov s LCD displejom, pripravte sa na oneskorené reakcie, rozostrený text a farby. O niečo lepšie sú na tom majitelia AMOLED a OLED displejov, ktoré vo vnútri neobsahujú tekutý kryštál, ako tomu bolo v prvom prípade.

Vybrať ochranné sklo >>

 

Hardvér

Počuli ste už o tom, že materiály sa v teple rozpínajú a v zime zmršťujú? A teraz si predstavte tie zmrštené súčiastky vo vnútri vášho novučičkého smartfónu. Rozhodne to nie je niečo, po čom by ste túžili.

Silný mráz môže fyzicky poškodiť hardvér a spôsobiť popraskanie krycieho sklíčka, ktorého úlomky nenávratne poškodia displej a ďalšie súčiastky vo vnútri telefónu. V podstate to funguje tak, že čím dlhšie je váš smartfón vystavený mrazu, tým je náchylnejší na trvalé poškodenie.

Nemusíte si však hneď kvôli tomu zháňať vreckový ohrievač. Bežná prechádzka alebo cesta do školy by smartfónu vážnejšie ublížiť nemala. Môže sa vám však prihodiť, že smartfón dočasne nebude schopný prečítať SIM kartu alebo vykonať niektoré základné operácie.

 

Kondenzácia

Kondenzácia je zákerná v tom, že hoci nám v okamihu môže nenapraviteľne poškodiť smartfón, v zime na ňu ani nepomyslíme. A práve vtedy je najzradnejšia. Nosíte okuliare? V tom prípade určite poznáte otravné zarosenie vždy keď prídete zo zimy do tepla. To isté platí aj pre váš smartfón. Jediná miniatúrna kvapôčka dokáže spoľahlivo vyskratovať celé časti hardvéru, či spôsobiť jeho pomalú a nezvratnú oxidáciu.

Chcem balíček prvej pomoci >>

 

Ako ochrániť smartfón pred zimou?

  • Asi vás to neprekvapí, ale najlepšou radou je nevystavovať ho chladnému počasiu. Aspoň pokiaľ to nie je skutočne nutné.
  • Keď už ho musíte so sebou vziať von, aspoň ho poriadne nabite. Ak aj batéria utrpí teplotný šok, je menšia pravdepodobnosť, že sa telefón vybije až do vypnutia.
  • V chladnom prostredí noste smartfón vo vrecku, kde ho môžete zahrievať vlastným teplom. Nedvíhajte hovory ručne, používajte handsfree. Telefón tak vôbec nemusíte vyťahovať z vrecka. Dávajte si pozor na sneh. Ak sa dostane do telefónu, buď zamrzne a poškodí vnútorné súčiastky alebo skondenzuje a vyskratuje ho.
  • Smartfón noste vložený v odolnom kryte – okrem toho, že ho ochráni pri náhodnom páde, je vo väčšine prípadov odolný aj voči extrémne vysokým a nízkym teplotám. Po príchode domov nechajte smartfón ešte nejakú dobu vo vrecku studenej bundy, aby nedošlo k jeho náhlemu zohriatiu a kondenzácii.

 

Text: Erika Matúzová