Zavrieť ikona
tvrdené sklá na mobil

2.5D, UV, Full Glue alebo celotvárové? Vyznajte sa v typoch tvrdených skiel!

Univerzálne tvrdené sklo

Aby bolo možné zabezpečiť širokú použiteľnosť univerzálnych temperovaných skiel, nerozdeľujeme ich podľa modelu alebo značky telefónu, ale podľa uhlopriečky displeja. Sú navrhnuté všeobecne, pre širokú škálu modelov, takže majú výrezy na senzory a hornú kameru, s ktorými bežne výrobca ráta pri každom telefóne. 

Existujú dva typy univerzálnych skiel: s výrezom na spodné hardwerové tlačidlo a bez. Stretnúť sa s nimi môžeme v prevedeniach pre bežne dostupné uhlopriečky telefónov, napríklad 4.7 palca, 5.0 palca, 5.5 palca a pod.. 

 

Klasické tvrdené sklo alebo 2D sklo

Typ skiel primárne navrhnutý a určený len na rovnú časť displeja smartfónu. Kvôli novým typom telefónov so zahnutým displejom momentálne 2D ochranné sklá ustupujú do úzadia a sú vhodné už len na staršie modely smartfónov

 

2.5D sklo

Temperované sklá s veľmi mierne zaoblenými okrajmi, určené pre displeje telefónov vyrobených technológiou 2.5D. Patria medzi ne napríklad modely Mi Max od Xiaomi, modely Galaxy S7, Galaxy A3, Galaxy A5 2017 a Galaxy A7 od Samsungu alebo nové modely od Apple (iPhone 7/7 Plus a vyššie). 2.5D sklá môžeme nájsť rôznych prevedeniach, podľa funkcie, ktorú plnia. Napríklad, 2.5D sklá s prívlastkom TPU (2.5D TPU glass) sú určené len na ochranu displeja. Na druhej strane, farebné 2.5D sklá plnia aj dizajnovú funkciu, nakoľko horná časť skla, určená pre reproduktor, a dolná časť, určená pre fyzické tlačidlá, sú vyhotovené v bielej, čiernej, zlatej alebo inej farbe.

Pozrite si Návod ako nalepiť 2.5D sklo.

Tvrdené sklo 2,5D

 

3D, 4D, 5D sklo

Tieto typy skiel patria medzi novšie a od svojho vzniku prešli významným technologickým vývojom. 3D sklá boli úplne prvé tvrdené sklá, plne navrhnuté pre modely zo zakriveným displejom. Považovali sa preto za najvhodnejší spôsob ochrany vlajkových lodí Galaxy S7 Edge, Galaxy S8/S8+, Galaxy Note 8, Galaxy S9/S9+ a Galaxy Note 9 od Samsungu. Časom sa však ukázalo, že pri použití niektorých typov zadných krytov prestávali pevne priliehať k okrajom (kryt odtláčal sklo od displeja) a preto viac nedokázali plnohodnotne plniť svoju ochrannú funkciu. A tak nastúpili technologicky dokonalejšie 4D a neskôr i 5D a 6D sklá

Takéto označovanie skiel sa však časom stalo príliš mätúcim, preto od neho niektorí výrobcovia (napríklad Nillkin, Mocolo, a pod.) začínajú postupne odstupovať a všetky spomenuté druhy skiel zjednocujú pod označenie “tvrdené sklo”.

3D tvrdené sklá v súčasnosti stále patria medzi najúčinnejšie ochranné prvky displejov na trhu. Pevne priliehajú v celej časti zakriveného displeja a sú tzv. Case Friendly, teda kompatibilné s akýmkoľvek puzdrom alebo krytom. 

Pozrite si Návod ako nalepiť 3D sklo.

Tvrdené sklo 3D, 4D, 5D

 

3D celotvárové sklo a 3D sklo Full Glue

Celotvárové sklá patria do skupiny 3D skiel a sú špeciálne tým, že zakrývajú kompletne celý displej, aj s jeho zakrivením. Klasické celotvárové sklá lepia len na okrajoch, vďaka čomu výborne pasujú a dokážu sa prispôsobiť drvivej väčšine zahnutých displejov. 

3D Full Glue celotvárové sklá, naopak, lepia na celej svojej ploche, čo zaručuje maximálne pevné priľnutie. Ak sa však takéto sklo pokúsite nalepiť na displej s ostro zahnutými okrajmi môže sa stať, že sa napriek všetkým očakávaniam začne odliepať, prípadne bude mať v týchto miestach zhoršenú citlivosť. 

Preto, pokiaľ je váš smartfón vybavený displejom so štandardným zahnutím, vám odporúčame uprednostniť celotvárové Full Glue sklo pred štandardným 3D sklom, ktoré nemusí siahať od okraja po okraj. Ak ste však majiteľom smartfónu s ostro alebo atypicky zahnutým displejom, vyberte si radšej klasické celotvárové sklo, pri ktorom máte istotu, že vám perfektne zapasuje na displej smartfónu.

Pozrite si Návod ako nalepiť celotvárové sklo.

Celotvárové tvrdené sklo

 

5D UV sklo 

UV sklo je typ tvrdeného skla, špeciálne navrhnutého pre zakrivené displeje. Výborne drží aj na atypických a silne zakrivených displejoch, neodliepa sa a nie je možné ho “vytlačiť” krytom, ako sa to stáva pri klasických 3D sklách. Od iných typov skiel sa líši náročnou aplikáciou pomocou UV lepidla a UV svetla, ale aj lepšími bezpečnostnými vlastnosťami. Preto, hoci je aplikácia trochu komplikovanejšia, je najefektívnejšia.

Pozrite si Návod ako nalepiť 5D UV sklo

UV tvrdené sklo

Navštívte náš e-shop alebo niektorú z predajní Mobilonline a nechajte si poradiť s výberom vhodného ochranného skla pre svoj mobil. Sklo vám navyše v predajni aplikujeme na displej úplne zadarmo. 

Prečítajte si tiež

Na čo slúži tvrdené sklo?
Ako vybrať ochranné sklo alebo fóliu na mobil
TOP 6 vecí, ktoré ste nevedeli o tvrdených sklách