Zavrieť ikona
Ako si vybrať ochranné sklo alebo fóliu na mobil

Ako si vybrať ochranné sklo alebo fóliu na mobil

Pri kúpe nového telefónu by ste si okrem obalu na mobil mali zadovážiť aj ochranné sklo na displej. Kombinácia puzdra alebo krytu na mobil spolu s ochranným sklom sa postarajú o to, aby bolo vaše zariadenie dokonale chránené nielen pred prachom a škrabancami, ale aj pri páde. Podľa čoho by ste si mali vybrať ochranné sklo na mobil? Alebo by ste mali uprednostniť radšej fóliu? Poradíme vám, na čo by ste pri výbere ochrany svojho displeja mali prihliadať. 

V prvom rade je dôležité vyberať si ochranné sklo na mobil presne podľa modelu vášho telefónu. Nestačí si vyberať len podľa značky smartfónu. Inak by sa mohlo stať, že jednotlivé výrezy na prednú kameru, reproduktor či tlačidlo by nesedeli. Tým by sa znížila aj ochranná funkcia vášho tvrdeného skla.

Typy skiel

Ako si vybrať ochranné sklo podľa typu obalu na mobil?

Pri výbere tvrdeného skla na displej zohráva veľkú rolu to, aký obal na mobil máte. Ak ste sa rozhodli pre zadný kryt na mobil s hrúbkou 0,3 mm, v tom prípade odporúčame vybrať celotvárové tvrdené sklo. Je na vás, či sa rozhodnete pre 3D, 4D, 5D alebo 6D model. Čím vyššie číslo modelu, tým poskytujú telefónu väčšiu ochranu. Novšie modely ochranných skiel na mobil sú odolnejšie proti poškriabaniu a dokážu tiež lepšie absorbovať silu nárazu pri páde.

Celotvárové ochranné sklo je ideálne aj v prípade, ak vaše puzdro na mobil, prípadne zadný kryt, nezasahujú do displeja. Je lepšie, ak je váš telefón chránený po celom obvode. Jeho hrany bývajú najviac náchylné na rozbitie, preto by ste tomu mali prispôsobiť výber vhodného tvrdeného skla.

Ak ste si vybrali odolný kryt na mobil, ktorý presahuje až na displej, v tom prípade vám odporúčame klasické ochranné sklo 2D alebo 2,5D. Vyrábajú sa v dvoch variantoch, transparentné alebo s čiernym okrajom. Celotvárové ochranné sklo nie je vo väčšine prípadov kompatibilné s odolnejšími a hrubšími obalmi na mobil. Mohlo by sa stať, že obal by sklo vytláčal, a tak by vznikali vzduchové bubliny. 

Kedy je vhodné aplikovať UV sklo?

UV ochranné sklá sú určené predovšetkým pre mobilné telefóny s výraznejšie zahnutým displejom. Klasické ochranné sklá sa vyrábajú väčšinou rovné, a tým nie sú schopné ochrániť hrany displeja. Aplikácia UV ochranného skla je náročnejšia a časovo zdĺhavejšia, čo sa neraz odzrkadľuje aj na cene samotného skla. Aj v tomto prípade ale nezabúdajte na vhodnú kompatibilitu obalu na mobil a ochranného skla. 

Oplatí sa kúpiť ochrannú fóliu na displej?

Ochranné fólie na displej nie sú v súčasnosti vyhľadávané tak, ako tvrdené sklá. Dôvodom je ich nižšia ochranná funkcia. Displej dokážu ochrániť len pred škrabancami a prachom. Pri páde sa môže displej poškodiť rovnako, ako keby ste nemali nalepenú žiadnu fóliu. 

Ochranná fólia je vhodná predovšetkým pre telefóny so zahnutým displejom. Medzi zákazníkmi je obľúbená najmä v prípade, ak má smartfón zabudovanú čítačku odtlačku prsta v displeji. Niektorí sa totiž obávajú toho, že by tvrdené sklo túto funkciu znížilo. Súčasné tvrdené sklá sú však prispôsobené natoľko, že odomykanie funguje bez problémov aj v prípade nalepeného skla. 

Na našom e-shope Mobilonline nájdete široký výber klasických aj celotvárových ochranných skiel na displej. Ak sa neviete rozhodnúť, ktoré ochranné sklo alebo fólia by boli vhodné pre váš model smartfónu, pokojne kontaktujte našu zákaznícku linku. Môžete prípadne navštíviť ktorúkoľvek z našich predajní na Slovensku, kde vám vyškolení predajcovia ochotne poradia a vybraté ochranné sklo alebo fóliu aj odborne nalepia. Nemusíte sa tak obávať toho, že by vám pri aplikácii vznikli vzduchové bubliny. 

Lepenie skla

Prečítajte si tiež

Na čo slúži ochranné sklo?
TOP 6 vecí, ktoré ste nevedeli o tvrdených sklách
Vyznajte sa v typoch tvrdených skiel!

 

Text: Andrea Kršková