Zavrieť ikona
TOP 6 vecí, ktoré ste nevedeli o tvrdených sklách

TOP 6 vecí, ktoré ste nevedeli o tvrdených sklách

1. Aký je rozdiel medzi tvrdeným a temperovaným sklom? 

Označenie temperované, resp. tvrdené sklo znamená, že sklo je spracované kontrolovaným tepelným alebo chemickým ošetrením pre zvýšenie jeho pevnosti v porovnaní s normálnym sklom. Aj vďaka tomuto spracovaniu sa po rozbití rozpadne na malé granulované kúsky, pri ktorých je veľmi nepravdepodobné, že by vám mohli spôsobiť zranenie. Ak by ste si náhodou lámali hlavu a hľadali rozdiel medzi temperovaným a tvrdeným sklom, je to označenie pre to isté a rovnako spracované sklo. 

Apple iPhone

 

2. Čo znamená tvrdosť 9H?

Tvrdosť 9H označuje tvrdosť samotného skla. Meria sa pomocou Mohsovej stupnice, ktorá je škálovaná číselným radom od 1 do 10. Tvrdosť v hodnote 1 znamená, že materiál je ľahko poškriabateľný nechtom (túto tvrdosť prirovnávajú k minerálu mastenec). Do materiálu s tvrdosťou v hodnote 10, naopak, nie je možné rýpať ani pilníkom (túto tvrdosť prirovnávajú k diamantu). Tvrdené sklá by podľa tejto stupnice mali byť také tvrdé, ako minerál korund (úroveň 9), na poškriabanie ktorého by ste museli vynaložiť naozaj nadľudské úsilie. Vďaka tomu je sklo výborným bezpečnostným prvkom, ktorý ochráni displej telefónu pred väčšinou nárazov. Je až 3x tvrdšie ako klasické ochranné fólie, ktoré dosahujú hodnotu tvrdosti len okolo 3-4H a sú účinné maximálne proti poškriabaniu displeja. 

Tvrdené sklo na iPhone

 

3. Čo je to oleofóbna vrstva? 

Oleofóbna vrstva je špeciálny povlak, ktorý odpudzuje olejovité látky a je aplikovaný priamo na ochrannom skle. Pre bežného používateľa to znamená nie len omnoho ľahšiu údržbu displeja, ale aj jeho lepšie dotykové vlastnosti. Vďaka tejto vrstve sa na tvrdenom skle ťažšie usadzuje mastnosta z prstov či rôzne iné nečistoty a zároveň zaisťuje jeho jednoduché očistenie, len za pomoci handričky. 

Tvrdené sklo na mobil

 

4. Aký je rozdiel medzi 0,3mm a 0,2mm tvrdeným sklom?

Hoci sa väčšina temperovaných skiel vyrába s hrúbkou 0,3 mm, občas v ponuke predajcov môžeme natrafiť aj na sklo s hrúbkou len 0,2 mm. Aký je medzi nimi rozdiel? Je tenšie sklo dostatočne odolné? 

V teoretickej rovine by hrubšie sklo malo znášať nárazy omnoho lepšie než tenšie a naopak, tenšie sklo by malo byť vzhľadovo estetickejšie, menej viditeľné a menej “citeľné” než hrubšie sklo. V praxi však tento rozdiel nie je veľmi badateľný. Oba druhy skiel sú približne v rovnakej cenovej kategórii a plnia rovnakú funkciu - bezpečne ochránia displej vášho telefónu.  

Ochranné sklo na mobil

 

5. Čo znamená Case Friendly?

Označenie Case Friendly znamená, že zakrivené tvrdené sklo je vyrobené tak, aby bolo kompatibilné s akýmkoľvek knižkovým puzdrom alebo zadným krytom. To znamená, že ak si zvolíte povedzme pevný plastový zadný kryt, ktorý tesne prilieha k hranám telefónu, nemusíte sa obávať, že sa vám sklo v dôsledku toho odlepí.

Ochrana mobilu

 

6. Čo je to Anti - SPY sklo?

Anti-spy, teda anti špionážne sklo je špeciálne vyvinuté tak, aby obsah displeja bolo možné prečítať len vtedy, keď ho máte priamo pred očami. Takže ľudia okolo vás už nikdy nezistia, či práve pracujete, píšete e-mail šéfovi alebo si chatujete s priateľmi na facebooku. Okrem tejto špecialitky si sklo zachováva aj svoju štandardnú funkciu a bezpečne chráni displej telefónu pred poškriabaním alebo pri páde.

Anti špionážne sklo na mobil

Navštívte náš e-shop alebo niektorú z predajní Mobilonline a nechajte si poradiť s výberom vhodného ochranného skla pre svoj mobil. Sklo vám navyše nalepíme na displej úplne zadarmo. 

TIP: Prečítajte si tiež Na čo slúži tvrdené sklo?

Zdroj foto: Photo by Clem Onojeghuo, Patrick Tomasso, Max Delsid, David Sinclair on Unsplash