Zavrieť ikona
V čom sa líšia smart hodinky pre deti od tých pre dospelých

V čom sa líšia smart hodinky pre deti od tých pre dospelých

Inteligentné hodinky sú v súčasnosti veľmi obľúbené a drvivá väčšina ľudí ich aj vlastní. Toto zariadenie nie je určené len pre dospelých, ale svojimi smart hodinkami sa môžu pochváliť aj deti. Samozrejme, že majú prispôsobené funkcie ich potrebám, ale v niektorých veciach sa zhodujú s tými, ktoré majú ich rodičia. 

Pri detských hodinkách je veľmi dôležitý vek detí, ktoré ich budú používať. Pre menšie deti sú vhodné modely v zjednodušenej verzii, ktoré rodičom zároveň ponúkajú možnosť kontroly. Hodinky alebo fitness náramky pre tínedžerov majú podobné funkcie ako “dospelácke” hodinky a môžu si ich spárovať so svojím mobilných telefónom.

Pri kúpe detských inteligentných hodiniek je rozhodovanie dôležité rovnako, ako keby ste si ich vyberali pre seba. Najdôležitejšie je zvážiť všetky funkcie, ktoré ponúkajú a zároveň zistiť, aké očakávania máte od tohto zariadenia vy. Ako veľmi chcete mať svoje ratolesti pod kontrolou?

Smart hodinky pre deti

Inteligentné hodinky pre najmenších

Smart hodinky sú najlepšou možnosťou, ak chcete mať prehľad o tom, kde sa vaše dieťa nachádza, no nechcete mu ešte kupovať smartfón. Sú vhodné pre deti od 4 či 5 rokov, no potrebné je zvážiť aj schopnosti a vlastnosti dcéry alebo syna. Sú vybavené GPS lokátorom a fungujú tak, že ich spárujete s aplikáciou vo svojom telefóne.

Dostupné sú v rôznych farebných prevedeniach, prispôsobené dievčenským a chlapčenským preferenciám. Rozlišujeme dva základné typy inteligentných hodiniek pre deti:

1. Detské smart hodinky s GPS - sú vybavené GPS lokalizátorom, pomocou ktorého môžete sledovať polohu svojho dieťaťa. Priamo cez ne sa telefonovať nedá. Niektoré modely majú Bluetooth a je možné ich prepojiť s mobilom. Dieťa môže telefonovať následne týmto spôsobom, rovnako ako pri klasických smart hodinkách aj pre dospelých. Pre najmenšie deti, ktorým nechcete ešte kúpiť mobil, je tento typ nevhodný. 

2. Detské smart hodinky s telefónom - tiež sú vybavené GPS lokalizátorom, no okrem toho do nich môžete vložiť SIM kartu s predplatenou mobilnou tarifou. Vďaka tomu plnohodnotne nahradia v komunikácii telefón. Deťom stačia len hodinky na to, aby sa s vami dokázali spojiť. Neprehliadnite, či je možné jednosmerné alebo aj obojsmerné telefonovanie. Pri jednosmernom sa na hodinky dovoláte len vy, prípadne len dieťa vám. Je možné zvoliť len niekoľko konkrétnych čísel, na ktoré sa bude môcť dieťa dovolať. Niektoré drahšie modely podporujú aj 4G sieť a majú integrovanú kameru, takže slúžia aj na uskutočnenie videohovorov. Iné modely zas podporujú iba posielanie textových či hlasových správ.

Smart hodinky pre detiSmart hodinky pre deti

Bezpečnostné funkcie detských smart hodiniek

Ak chcete kúpiť svojmu potomkovi inteligentné hodinky, určite by vás mali najviac zaujímať rôzne zaujímavé funkcie, ktorými disponujú. Ich množstvo alebo kvalita zodpovedajú neraz aj cene hodiniek.

  • Funkcia SOS - funguje na rovnakom princípe ako pri mobilných telefónoch pre seniorov. Po stlačení SOS tlačidla vám príde upozornenie v aplikácii, že sa niečo deje. Prípadne sa môže spustiť SOS volanie, ak sa stlačí 1 alebo 2 vopred nastavené čísla.
  • Skrytý odposluch - ide o kontroverznú funkciu, ktorá mnohých rodičov poburuje. Pomocou aplikácie môžete kedykoľvek počúvať, čo vaše dieťa v danej chvíli robí. Niektoré odposluchy sú doplnené aj fotoaparátom, takže okrem zvuku budete vidieť aj obraz. Ide však o výrazné zasahovanie do detského súkromia, preto by ste mali dobre zvážiť, kedy a za akých okolností túto funkciu využijete.  
  • Detekcia odobratia - ak si dieťa zloží hodinky dole, upozorní vás na to aplikácia. Takýmto spôsobom môžete dozerať aj na to, aby hodinky niekto neodcudzil alebo aby sa dieťa nesnažilo vyhnúť sa vašej kontrole.  
  • Bezpečná zóna - v aplikácii si môžete vyznačiť bezpečnú oblasť, v ktorej sa dieťa bežne pohybuje, napríklad domov, škola, krúžky, starí rodičia a podobne. Ak sa vydá niekam mimo vyznačenú zónu, mobil vás na to upozorní. Taktiež si môžete nastaviť cieľové body, do ktorých má dieťa doraziť a o bezpečnom príchode vás oboznámi notifikácia. Nebudete sa tak musieť strachovať, či je všetko v poriadku.          
  • Rodičovský zámok - táto funkcia umožňuje vypnutie hodiniek len na diaľku prostredníctvom vašej aplikácie. Budete mať istotu, že dieťa nemôže kedykoľvek hodinky vypnúť, aby ste stratili o ňom prehľad.  
  • História pohybu - zbiera údaje o tom, kde sa dieťa počas dňa pohybovalo a môžete skontrolovať, či sa nevybralo niekam, kde to nie je vhodné. 

Niektoré detské hodinky majú v sebe zabudované aj mini hry na zabavenie. Okrem týchto špecifických funkcií bývajú tiež vybavené klasickými, aké nájdeme aj v smart hodinkách pre dospelých. Najčastejšie ide o počítanie krokov, nastavenie budíka, monitorovanie spánku alebo svetlo, ktoré môže podsvietiť displej alebo slúžiť ako baterka. 

Pri ich kúpe by ste mali dbať na to, aby bolo menu v slovenskom jazyku. Dôležitá je aj ich veľkosť a váha, aby neboli pre detskú ruku príliš veľké. Vyberajte podľa obvodu zápästia.

Smart hodinky pre tínedžerov a staršie deti

Inteligentné hodinky pre staršie deti sú viac podobné tým dospeláckym. Nespárujete si ich vy so svojím telefóne ako v predošlom prípade, ale urobí tak dieťa so svojím mobilom. Líšia sa menšou veľkosťou alebo použitím odolnejších materiálov, aby sa predišlo rozbitiu alebo poškodeniu.   

Čo sa týka funkcií, už nedisponujú takou bezpečnosťou a obozretnosťou ako smart hodinky pre najmenších. Dospievajúce deti predsa nechcú byť kontrolované svojimi rodičmi. Sú určené skôr na praktické používanie, rovnako ako hodinky pre dospelých. 

Smart hodinky pre deti

Tínedžeri najčastejšie využívajú krokomer, rozoznanie aktivít a meranie tepu pri vykonávaní športových činností, pripomenutie pohybu, monitoring spánku alebo funkciu umývania rúk. Hodinky dokážu rozoznať, že si umývate ruky a spustia 20-sekundový časovač, aby sa dieťa zbavilo všetkých nečistôt a baktérií. Prostredníctvom Bluetooth môžu využiť svoje hodinky aj na telefonovanie alebo na zobrazovanie notifikácií z jednotlivých aplikácií. Ide v podstate o lacnejšie a jednoduchšie prevedenie klasických smart hodiniek s použitím najdôležitejších a najobľúbenejších funkcií.   

Dúfame, že sme vám pomohli pochopiť rozdiely medzi detskými a dospeláckymi smart hodinkami. Deti predsa len nepotrebujú toľko funkcií a vymožeností, aké zvyknú využívať ich rodičia. 

Ak by ste potrebovali poradiť pri výbere zariadenia pre vás, na našom blogu nájdete aj článok s porovnaním smart hodiniek a fitness náramkov. Vyberte si to, čo vám bude vyhovovať najviac. 

 

Text: Andrea Kršková 
Foto: Matej Koreň
 recenzia CARNEO GUARD KID+ 4G a TIK&TOK HR: Smart hodinky pre deti