Zavrieť ikona
CARNEO GUARD KID+ 4G a TIK&TOK HR: Smart hodinky pre deti

CARNEO GUARD KID+ 4G a TIK&TOK HR: Smart hodinky pre deti

V poslednej dobe sa už druhá kamarátka opýtala, či by som jej náhodou nevedel odporučiť smart hodinky pre jej dieťa. Priznám sa, nikdy som tento segment nejako podrobne neskúmal, ale povedal som im, že sa po niečom poobzerám. A v Mobilonline neváhali ani chvíľku a takéto zariadenia mi na testovanie poslali. Bol som teda zvedavý, čo takéto smart hodinky pre najmenších budú obsahovať vo svojej funkčnej výbave a či to nebudú len nejaké hračkárske atrapy.

Zistil som, že nie sú. Hoci je ich dizajn prispôsobený deťom, svojou výbavou atakujú aj tie najlepšie modely smart hodiniek pre dospelých. V nasledujúcich riadkoch sa teda pozriem na modely GUARD KID+ 4G TIK&TOK HR od značky CARNEO. Obidva modely sú značne odlišné a sú každý z nich je určený pre iný typ detí. Čítajte ďalej, prezradím vám, ako to myslím.

CARNEO TIK&TOK HR

Tieto smart hodinky značky CARNEO určené pre deti pripomínajú svojimi funkciami aj dizajnom dospelácke modely. Nájdete ich v ružovej edícii GIRLS pre dievčatá a tiež v modrej BOYS pre chlapcov. V malej čiernej krabičke nájdete hodinky s veselým pokresleným silikónovým remienkom a tiež s náhradným jednofarebným remienkom, ktorý je v prípade dievčenskej verzie ružový a v prípade chlapčenskej verzie modrý. Ďalej sa tu nachádza dokumentácia a tiež nabíjací USB-A kábel s magnetickým konektorom.

TIK&TOK HR

Telo hodiniek je z matného plastu, ktorý ale pôsobí veľmi solídne. Rozmery sú 36 x 41 milimetrov a hrúbka činí 10 milimetrov. S váhou 22 gramov ide o naozaj veľmi subtílne hodinky, ktoré deťom pri nosení nebudú robiť problémy. Ich vzrastu je prispôsobený aj remienok s maximálnym obvodom 205 milimetrov. Na prednej strane sa rozprestiera 1,4-palcový TFT IPS displej s rozlíšením 240 x 240 pixelov, čo nie je najvyššia hodnota, ale je dostatočne jemný, aby si ich nositelia používanie užili. Ucelený dizajn jemne narúša iba tlačidlo v podobe korunky, ktorá slúži na zapnutie a vypnutie zariadenia alebo pre návrat na domovskú obrazovku pri používaní.

TIK&TOK HR

Hodinky dostali so vienka certifikáciu odolnosti IP68, takže ani pri kúpaní, či plávaní by sa im nemalo stať nič zásadné. Technológia Bluetooth, prostredníctvom ktorej sa pripájajú k mobilu, je vo verzii 4.0. Batéria má kapacitu 160 mAh, čo v praxi znamená pohotovostnú výdrž 5 dní. Tá sa však môže znížiť aj na 4 alebo 3 dni. Všetko bude záležať len na tom, ako veľmi bude vaša ratolesť hodinky využívať.

TIK&TOK HRTIK&TOK HR

Hodinky sa k smartfónu pripájajú prostredníctvom aplikácie CARNEO Fit, ktorá je kompatibilná s operačnými systémami Google AndroidApple iOS. Je v slovenčine, rovnako ako menu hodiniek, čo je ich nesporná výhoda. Dokážu sledovať pohybové aktivity dieťaťa (5 športov - beh, chôdza, vnútorný beh, turistika, bicyklovanie, basketbal), spálené kalórie, počet prejdených krokov, sledovať kvalitu spánku alebo merať srdcový tep. Pre lepšiu personalizáciu je k dispozícii aj možnosť zmeniť si ciferník na hodinkách, ktorých je v aplikácii dostupných hneď niekoľko desiatok.

TIK&TOK HR

Určite sa hodí aj funkcia zobrazovania notifikácií, ktorá zabezpečí, že vaše dieťa sa nebude musieť v škole pri hovore či správe zakaždým natiahnuť po smartfón do tašky. Nastavenie budíka alebo použitie časovača či stopiek je už samozrejmosťou. Ako bonus vo výbave prichádza tento model s tromi vstavanými hrami. Aj tu však bolo myslené na dobro najmenších. Hodinky obsahujú hry Aritmetika, Puzzle a Basketbal. Dokážu si tak precvičiť matematiku, logické myslenie a aj pozornosť. Výrobca uvádza, že smart hodinky CARNEO TIK&TOK HR sú vhodné pre deti od veku 5 do 15 rokov.

TIK&TOK HR

Tento model sa v čase písania tejto recenzie predáva v eshope Mobilonline.sk za zľavnenú cenu 49,53 Eur, pričom pôvodná cena činí 69 Eur.

CARNEO GUARD KID+ 4G

Tento typ smart hodiniek je úplne odlišný od toho, o ktorom ste si mohli prečítať v predchádzajúcich riadkoch. Kým model TIK&TOK HR bol určený skôr deťom, ktoré, chcú mať smart hodinky s funkciami podobnými ako ich rodičia, tento typ by som skôr opísal ako strážne zariadenie pre rodičov. Ak teda máte dieťa mnohými označované za výkvet alebo riadne „číslo“, hodinky CARNEO GUARD KID+ 4G vám zabezpečia kontrolu nad vašou ratolesťou.

CARNEO GUARD KID+ 4G

Keďže nejde o štandardné smart hodinky, márne by ste na nich hľadali senzor na meranie tepu a podobne. Na druhej strane tu nájdete funkcie, ktoré iné modely len tak neponúkajú. Ide totiž najmä o kontrolu vášho dieťaťa. V krabici nájdete samotné hodinky s remienkom, návod na použitie a tiež malý skrutkovač, ku ktorému sa dostanem neskôr. Výbavu balenia uzatvára nabíjací kábel so štipcom, ktorý je mierne neohrabaným riešením oproti magnetickým konektorom, ale v rámci špionážnych funkcií tohto modelu musel zrejme magnetický konektor ustúpiť iným veciam vo výbave.

CARNEO GUARD KID+ 4GCARNEO GUARD KID+ 4GCARNEO GUARD KID+ 4G

Telo hodiniek pozostáva z lesklého plastu, ktorý je zafarbený rovnako ako silikónový remienok hodiniek. Nájdete ich vo svetlo modrej, pastelovej ružovej alebo čiernej farbe. Rozmery zariadenia sú 41 x 47 x 1,6 milimetrov. Váha je 52 gramov. Na pravej strane sa nachádza tlačidlo zapnutia a vypnutia a tiež LED dióda, ktorá slúži na prisvetlenie. Na spodnej strane sa nachádza hlasitý reproduktor, na strane ľavej je slot pre umiestnenie nanoSIM karty s podporou 4G sietí. Tá je priskrutkovaná dvomi krížovými skrutkami a presne pre jej umiestnenie je v balení pribalený malý skrutkovač. Horná strana obsahuje mikrofón.

CARNEO GUARD KID+ 4GCARNEO GUARD KID+ 4G

Vpredu sa rozprestiera TFT IPS displej s rozmermi 2,5 x 2,6 milimetrov a rozlíšením 240 x 240 pixelov, ktorý nájdeme aj na iných modeloch značky CARNEO. Remienok má minimálny obvod 110 milimetrov a maximálny 197 milimetrov, takže hodinky by mohli slúžiť vášmu dieťaťu (a tým pádom aj vám) aj niekoľko rokov. Výrobca udáva, že hodinky, ktoré majú kapacitu batérie 615 mAh by mali v pohotovostnom režime vydržať 72 hodín alebo inak povedané 3 dni. Môže to však byť aj menej. Hoci nejde o nijako oslňujúcu hodnotu, v nasledujúcich riadkoch vysvetlím prečo tomu tak je.

CARNEO GUARD KID+ 4G

Hodinky GUARD KID+ 4G sú totiž naložené „špiónskymi“ funkciami. Jednak sa nad displejom nachádza predná kamerka, vaše dieťa môže prostredníctvom nich s vami telefonicky komunikovať akonáhle vložíte nanoSIM kartu. Pokiaľ ste však rodičom skutočného beťára, po spárovaní s aplikáciou CARNEO Guard, sa môžete nepozorovane napojiť na hodinky a sledovať tak, čo vaše dieťa práve robí bez toho, aby si to uvedomovalo. Rovnako môžete zapnúť mikrofón a počúvať, čo sa v jeho okolí deje.

Videohovory prostredníctvom 4G siete sú tak len čerešničkou na torte. Hodinky GUARD KID+ 4G navyše podporujú technológiu GPS, takže budete môcť sledovať aj polohu vášho dieťaťa v prípade, že by sa niekam stratilo. A to až s presnosťou na 5 metrov. Dokonca aj pokiaľ by sa hodinky vášmu dieťaťu vybíjali, budete na to upozornený prostredníctvom push notifikácie aplikácie CARNEO Guard. Pozitívne hodnotím aj slovenské menu na hodinkách a tiež v aplikácii, čo značne uľahčí používanie.

CARNEO GUARD KID+ 4G

Určite ste sa zamysleli nad bezpečnosťou takýchto dátových prenosov. Značka CARNEO aj tu myslela na všetko podstatné. Server zabezpečujúci komunikáciu medzi hodinkami CARNEO Guard Kid+ 4G a aplikáciou CARNEO Guard disponuje certifikáciou bezpečnosti s ISO/IEC 27001: 2013, 27017: 2015 a 27018: 2014. ISO/IEC 27001: 2013 je štandard manažmentu bezpečnosti, ktorý špecifikuje najlepšie postupy manažmentu zabezpečenia a komplexné bezpečnostné kontroly podľa pokynov ISO/IEC 27002 o osvedčených postupoch. Tieto certifikácie vykonávajú nezávislí audítori tretích strán.

Tento model sa v čase písania tejto recenzie predáva v eshope Mobilonline.sk za cenu 99 Eur, pričom pôvodná cena bola 109 Eur. Nejde síce o najlacnejšie smart hodinky pre deti, ale je potrebné si uvedomiť, že obsahujú množstvo pokrokových funkcií vzhľadom na bezpečnosť detí. GPS, podpora 4G, integrovaná kamerka, vzdialené sledovanie a odpočúvanie, to všetko sa podobá skôr akémusi filmu zo sveta Jamesa Bonda, než klasickému ponímaniu smart hodiniek. Pokiaľ by ste však nemali záujem o tieto špeciálne hodinky určené pre zabezpečenie kontroly nad svojim dieťaťom, vždy si môžete vybrať aj vyššie spomínaný model TIK&TOK HR, ktorý je klasickejším poňatím smart hodiniek a určite ho ocenia aj vaše deti.

Kúpiť ihneď smart hodinky CARNEO

Foto, text a video: Matej Koreň