Zavrieť ikona
Aký je rozdiel medzi smart hodinkami a fitness náramkami?

Aký je rozdiel medzi smart hodinkami a fitness náramkami?

V dnešnej dobe sa už stretávame s technológiami na každom kroku. Dokonca aj rôzne módne doplnky ako hodinky a náramky sa dajú vďaka moderným technológiám využiť na viacero funkcií ako len na zistenie času. Takéto zariadenia sa nazývajú smart hodinky alebo fitness náramky. Aký je však medzi nimi rozdiel? Majú rovnaké funkcie? Podľa čoho zistíme, ktoré z nich si vybrať?

Smart hodinky

Smart hodinky, alebo sa takisto môžete stretnúť aj s pojmom smart watch, sú moderné hodinky s displejom a vlastným mobilným operačným systémom. Okrem zistenia času na nich môžeme využívať veľké množstvo rozličných funkcií a aplikácií. Napríklad si prezerať fotky v galérii, používať kalkulačku, platiť pri platobnom termináli alebo dokonca telefonovať a odpisovať na SMS (staršie modely majú len možnosť upozornenia a prijímania hovorov alebo správ, volať prostredníctvom nich možné nie je). Okrem toho už nájdeme aj modely, ktoré majú zabudované aj GPS, Wi-Fi prijímač, dokonca čítačku pamäťových kariet, či fotoaparát a kameru. Niektoré sú schopné merať pulz a dokonca najnovšie smart hodinky od Apple, konkrétnejšie Apple Watch Series 4, dokážu zatiaľ ako jediné zmerať EKG. Apple je teda zatiaľ najviac popredu, čo sa týka vývoja smart hodiniek. Nezaostávajú však ani Samsung, Xiaomi, Sony a množstvo ďalších. Smart hodinky je možné spárovať s vašim mobilným telefónom prostredníctvom funkcie Bluetooth. Okrem bežných funkcií, ktoré ponúkajú smart hodinky si môžete zabezpečiť aj športové verzie, ktoré obsahujú kompas, merač pulzu, akcelerometer a takisto špeciálne aplikácie na zistenie vášho fyzického stavu počas záťaže fyzickou aktivitou. Výdrž batérie pri úplnom využívaní je približne jeden až dva dni, no pri minimálnom používaní môžete dosiahnuť výdrž približne tri až sedem dní . Smart hodinky teda nie sú len módnym doplnkom, ale aj pomerne užitočným a praktickým spoločníkom. Na našom e-shope si môžete vybrať z množstva smart hodiniek, ale z radu určite vytŕčajú smart hodinky Samsung a smart hodinky Xiaomi.

Fitness náramky

Hlavným rozdielom medzi fitness náramkom a smart hodinkami, je v ich funkciách. Smart hodinky sú určené pre viacero funkcií, zatiaľ, čo vlastne vyplýva aj z názvu, fitness náramok je určený na meranie vašej fyzickej aktivity a zdravého životného štýlu. Najväčšou výhodou je to, že fitness náramky merajú vašu fyzickú aktivitu počas dlhšieho obdobia, a tak sú schopné vám zabezpečiť dlhodobé údaje. Funkcie, ktoré náramky ponúkajú sú počítanie krokov, meranie vašej srdcovej činnosti a iné prospešné funkcie ako aj možnosť prijatia hovoru, ak je váš mobilný telefón v blízkosti vás, avšak volať prostredníctvom nich nemôžete. Podobne môžete prijať aj SMS správu, no na rozdiel od smart hodiniek na SMS správy odpovedať nemôžete. Ak vám je to pohodlné, tak s fitness náramkom môžete aj spať, pretože monitoruje aj váš spánok, kedy presne ste zaspali, ako dlho ste spali, ako dlho ste spali hlbokým spánkom, ako  sa správalo vaše srdce počas spánku a množstvo iných zaujímavých poznatkov. Na to aby ste mohli využívať náramok naplno si však musíte stiahnuť do vášho mobilného telefónu príslušnú aplikáciu a spárovať náramok s mobilným telefónom. To zabezpečuje podobne ako pri smart hodinkách funkcia Bluetooth. Medzi najspoľahlivejšiu a najlepšie hodnotenú značku patria náramky od spoločnosti Xiaomi, konkrétnejšie najnovší náramok Xiaomi Mi Band 6. Výdrž batérie pri bežnom používaní je približne jeden až dva týždne. Fitness náramky nájdu svoje využitie najmä pri športovo zameraných ľuďoch, no ani obyčajní ľudia, ktorí nie sú vrcholoví športovci nájdu ich využitie v bežnom živote.

Aký je rozdiel medzi fitness náramkamismart hodinkami?

Hlavný rozdiel medzi fitness náramkom a smart hodinkami je, že fitness náramky majú oproti smart hodinkám menšie rozmery displeja. Tým pádom nedokážu poskytovať také široké pásmo rozličných funkcií ako smart hodinky. Na druhej strane, fitness náramky ponúkajú oveľa dlhšiu výdrž batérie, najmä vďaka menšiemu displeju a menšej škále funkcií. Veľkým je rozdielom je aj cenovka, kde víťazia fitness náramky. Pri výbere medzi smart hodinkami a fitness náramkom teda treba zvážiť, či naozaj využijete všetky funkcie, ktoré vám ponúkajú smart hodinky, a naopak, či vám budú stačiť funkcie, ktoré majú  fitness náramky.

 

Text: Peter Machava; Korekcia: Andrea Kršková 
Foto: Matej Koreň
 recenzia CARNEO Gear+ CUBErecenzia CARNEO Prime GTR Manrecenzia Xiaomi Mi Smart Band 6