Zavrieť ikona
Xiaomi Mi Smart Band 6: Evolučne vylepšený bestseller

Xiaomi Mi Smart Band 6: Evolučne vylepšený bestseller

Značka Xiaomi svojím radom smart náramkov Xiaomi Mi Smart Band pred rokmi trafila do čierneho. Hoci podobné zariadenia majú na trhu aj konkurenčné značky, fitness náramky Xiaomi spomedzi nich tak trochu vytŕčajú a je o ňom počuť tak nejak viac ako o konkurencii. Možno je to tým, že v Xiaomi našli ten správny mix vlastností a ceny. A možno mali na svojej strane aj o nejaký ten gram šťastia naviac.

Xiaomi Mi Smart Band 6 prichádza pre tento rok už so 6. verziou. Nejde pritom o žiadnu revolučnú zmenu v produktovom rade. V Xiaomi si zrejme povedali, že ak je niečo dobré a obľúbené, tak na čo to meniť. Napriek tomu však pridali hneď niekoľko príjemných vylepšení, takže v tomto texte sa budem prioritne venovať práve im.

Xiaomi Mi Smart Band 6

Dizajn - rovnaký a predsa iný

Krabička pôsobí už na prvý pohľad oveľa luxusnejším dojmom, než tá v minulom roku. Napriek tomu však jej obsah nie je nijako zvlášť odlišný. Je v nej manuál, Mi Smart Band 6 osadený v silikónovom remienku s rozpätím od 15,5 do 21,9 cm, čo je rovnaká hodnota ako pri minulej generácii a nabíjací USB-A kábel, ktorý je na druhom konci zakončený magnetickým konektorom. Pri vybaľovaní som zažil mierny pocit déjá vu, pretože všetko pôsobí takmer identicky. Rozdiely sa ale začali prejavovať krátko po tom, ako som si náramok začal zapínať na ruku. A v podstate všetky rozdiely boli pozitívne. Tak sa na ne poďme pozrieť.

Pri zapínaní náramku som si uvedomil, že ten je z trochu tuhšieho silikónu, ktorý je stále veľmi príjemný na dotyk, lepšie drží tvar a zároveň sa oveľa ľahšie zapína hneď od začiatku. Evidentne som nielen ja mal v minulosti problém s trochu nešikovným mäkkým silikónovým náramkom, ktorý sa zapínal veľmi obtiažne najmä v prvých týždňoch. Značka však zrejme načúvala a tento rok je náramok úplne bez akýchkoľvek mojich poznámok.

Aby to však nebolo také jednoduché, rozprával som sa o tomto produkte s mojou kolegyňou z Mobilonline a tej pre zmenu vyhovoval minuloročný mäkší typ remienka. Takže v konečnom dôsledku to bude zrejme o preferenciách používateľa. Našťastie sa dajú remienky vymieňať. Neskúšal som ale, či novinka s mierne upravenými rozmermi 47,4 x 18,6 x 12,7 mm verzus 46,95 × 18,15 × 12,45 mm pri Xiaomi Mi Band 5 sedí do starších remienkov.

Xiaomi Mi Smart Band 6Xiaomi Mi Smart Band 6Xiaomi Mi Smart Band 6

Displej – až o 50 % väčší a s lepším rozlíšením

Jednou zo zmien, ktorú som si všimol hneď po zapnutí náramku je o 50 % väčší displej. Kým v Mi Smart Band 5 mal obdĺžnikový tvar, veľkosť 1,1 palca a rozlíšenie 126 x 29 pixelov, Mi Smart Band 6 má displej, ktorý má oválny tvar kopírujúci tvar tela náramku, veľkosť 1,56 palca a rozlíšenie 152 x 486 pixelov, čo je veľmi výrazný nárast rozlíšenia. Obidva displeje sú typu AMOLED a obidva majú svietivosť 450 nitov. Okolo neho sú relatívne hrubé rámčeky, ale to je len ilúzia, pretože samotný displej náramku má veľmi malé rozmery.

Nový displej priniesol z hľadiska používateľského rozhrania ďalšie zmeny. Prvou je, že spod displeja zmizlo domovské tlačidlo, ktoré slúžilo na ukončovanie jednotlivých funkcií a návrat na domovskú obrazovku. Teraz sa o krok späť vraciate gestom potiahnutia z ľavého kraja obrazovky. Prišlo mi to trochu zdĺhavejšie, ale po týždni používania som si na to zvykol a nemal som s touto zmenou ovládania problém.

Druhá vlastnosť, ktorú väčší displej s vyšším rozlíšením priniesol je, že na obrazovku sa naraz zmestí omnoho viac informácií. Vidieť to pri ciferníkoch, pri notifikáciách, v menu aj pri jednotlivých funkciách. Napríklad kým v minulosti ste v menu prechádzali po jednotlivých položkách, teraz sa v nich posúvate gestom ako pri nejakom páse ikoniek, čo je prehľadnejšie a za mňa pohodlnejšie.

Xiaomi Mi Smart Band 6 vám ukáže, koľko kyslíka máte v krvi

Zrejme najzásadnejším rozdielom medzi oboma náramkami je prítomnosť funkcie merania množstva kyslíka v krvi prostredníctvom SpO2 senzora. Ten sa spúšťa manuálne, pretože pri meraní musíte sedieť nehybne v kľude pre čo najpresnejší výsledok. SpO2 senzor však náramok využíva aj pri sledovaní spánku, kde v noci zisťuje, či náhodou počas noci nemáte problémy s dýchaním. Tie sa prejavujú najmä pri Syndróme spánkového apnoe. Jeho presnosť som porovnával s klasickým SpO2 senzorom predávaným v lekárni a hoci meral miestami o jeden až dva percentuálne body nižšie saturácie kyslíka v krvi, pre referenčné sledovanie tejto hodnoty určite poslúži dobre. Najmä v tejto dobe plnej covidu, kde sa oplatí pri priebehu choroby sledovať či má vaše telo dosť kyslíka.

Rovnaká batéria, no znesie viac

Batériu má Xiaomi Mi Smart Band 6 rovnakú ako predchodca – 125 mAh Li-Pol a Xiaomi uvádza, že aj tento jeho nový náramok vydrží 14 dní na jedno nabitie. Nabíjacia doba je 2 hodiny. Všetko však bude závisieť na vás. Ak si necháte merať pulz každú minútu a niekoľkokrát denne si odmeriate hladinu kyslíka v krvi, necháte si svietiť dlhšie displej alebo mu nastavíte najvyšší jas, pravdepodobne sa priblížite skôr k používaniu počas 7-8 dní. Ak však budete pri jeho používaní miernejší, hodnota 10 dní nie je vôbec nereálna. Vo všeobecnosti mám však pocit, že rovnaká batéria v Mi Band 6 toho vydrží na jedno nabitie trochu viac. Batériu dobijete pomocou pribaleného USB-A kábla s magnetickým konektorom, čo je skvelé riešenie pre tento typ zariadení a magnetický konektor by som ja osobne doprial každému elektronickému zariadeniu.

Xiaomi Mi Smart Band 6Xiaomi Mi Smart Band 6Xiaomi Mi Smart Band 6

Uhladenejší operačný systém, plný starých aj nových funkcií

Samotný operačný systém hodiniek sa (až na vyššie spomenuté zmeny spojené so zmenou tvaru a veľkosti displeja) veľmi nezmenil. Stále tu nájdete ovládanie hudby v telefóne prostredníctvom náramku, meranie pulzu, celodenné meranie hladiny stresu, dýchacie cvičenia pre prípad, že sa stresu potrebujete rýchlo a efektívne zbaviť, počasie, tiež spomínané notifikácie, budenie náramkom, skóre PAI (ktoré sleduje vašu dennú mieru aktivity), sledovanie spánku, 30 fitness režimov (medzi ktorými po novom nechýba ani zumba, box či basketbal), pričom až 6 z nich vie náramok rozpoznať automaticky. 

Ďalšími doplnkovými funkciami sú hľadanie smartfónu, ovládanie spúšte fotoaparátu na smartfóne, odomykanie smartfónu (len mobily značky Xiaomi), sledovanie ženského menštruačného cyklu či stíšenie alebo odmietnutie hovoru na hodinkách v prípade, že vám niekto volá. Počas testovania som si všimol aj jeden bug. Pokiaľ vám niekto volá, táto notifikácia sa vám zobrazí na náramku Xiaomi Mi Band 6 a medzitým ako stihnete volajúcej osobe dvihnúť hovor, ona zloží, náramok vám bude veselo vibrovať ďalej akoby sa nechumelilo. Ide však len o drobnosť a verím, že v Xiaomi túto softvérovú chybu vyriešia s príchodom novej aktualizácie.

Aplikácia Mi Fit je opäť jeho predĺženou rukou

Podobnosť s minulou generáciou náramku nájdeme aj v systéme spravovania zariadenia. Opäť si pre lepší manažment svojich výkonov odporúčam nainštalovať aplikáciu Mi Fit do svojho smartfónu. Na jej nainštalovanie potrebujete systém Android 5.0 a novší (stiahnuť tu) alebo operačný systém iOS 10.0 a novší (stiahnuť tu). Aplikácia Mi Fit je po niekoľkých mesiacoch stabilnejšia, krajšia, podrobnejšia, rýchlejšia a inteligentnejšia.

 Mi Fit aplikácia dostupná na Google Play      Mi Fit aplikácia dostupná na App Store

Ani tu však nečakajte nejakú výraznú zmenu, ktorá vám udrie do očí. Značka Xiaomi aj tu len obrusovala hrany do dokonalosti a zmeny som si spočiatku ani nevšimol. Až pri reálnom používaní som zistil, že sa tu zrazu nachádza viac informácií, tam sa mi rýchlejšie inštaluje ciferník či synchronizujú dáta. Aplikácia vie navyše komunikovať slovensky, takže jej grafy, informácie a odporúčania budú zrozumiteľné pre každého.

Keď sa vnoríte hlbšie do jej menu, zistíte, že nastavenia náramku sú naozaj bohaté. Môžete si nastaviť ruku, na ktorej náramok nosíte, časový interval počas ktorého sa má náramok zobúdzať pri naklonení, ktoré pripomenutia vám má zobrazovať, ako intenzívne má sledovať vaše zdravie, kedy sa má aktivovať nočný režim alebo si skrátka môžete usporiadať poradie položiek v menu. 

Xiaomi Mi Smart Band 6Xiaomi Mi Smart Band 6Xiaomi Mi Smart Band 6

V reálnom živote lepší ako na papieri

Náramok Xiaomi Mi Smart Band 6 som používal necelé dva týždne a hodnotím ho nasledovne. Mám pocit, že senzor srdcového tepu je o niečo presnejší ako pri Smart Band 5. Moje chlpaté ruky mu nerobili problém a pri porovnávaní pulzu s medicínskym tlakomerom sa jeho výsledky zas až tak nelíšili. Spojenie so smartfónom prostredníctvom technológie Bluetooth 5 je stabilné a nikdy s ním nebol žiadny problém.

Monitorovanie spánku mi opäť pomohlo zlepšiť jeho kvalitu. Spolu s väčším a kvalitnejším displejom, výdržou čítajúcou priemerne 10 dní pri bežnom používaní, možnosťou merania saturácie krvi kyslíkom prostredníctvom SpO2 senzora, či pohodlnosťou používania. Ide o drobné vylepšenia, ktoré však vylepšili už tak vcelku príjemné používanie predchodcu. Kým Xiaomi Mi Smart Band 5 dnes nájdete v eshope Mobilonline za 34,90 €, novší Mi Smart Band 6 si v Xiaomi cenia na 44,90 €.

Xiaomi Mi Smart Band 6Xiaomi Mi Smart Band 6

Trochu vyššia cena ako pri predchodcovi, no stále je veľmi príjemná

Ak už vlastníte starší Mi Band 5 nemusíte nutne kupovať nový Mi Band 6. Až na niekoľko spomínaných rozdielov totiž ide o veľmi podobné zariadenia. Ak však predchádzajúci smart náramok nevlastníte a v budúcnosti ste uvažovali aj nad kúpou SpO2 senzora, Xiaomi Mi Smart Band 6 vám môžem len a len odporučiť. Ide o decentný smart náramok, ktorému nič podstatné nechýba. Funkcie ako NFC, Wi-Fi či GPS sú totiž skôr doménou podstatne drahších zariadení. Navyše, pokiaľ sa vám nepáči štandardný čierny náramok, v obchode nájdete aj náhradné náramky v iných farbách (žltá, oranžová, zelená, krémová), ktorými si ho môžete vizuálne prispôsobiť. Ja som si jeden po testovaní zaobstaral, pretože ide o drobné zariadenie, ktoré počas nosenia v podstate ani necítim a v rámci svojich funkcií mi ponúka všetko, čo od smart náramku očakávam. Dúfam, že ma nesklame.

Kúpiť ihneď Xiaomi Mi Smart Band 6

 

 

Text, foto a video: Matej Koreň