Zavrieť ikona
CARNEO Prime GTR Man: Smart hodinky pre mužov

CARNEO Prime GTR Man: Smart hodinky pre mužov

Smart hodinky a smart náramky sú relatívne novou skupinou zariadení medzi súčasnými zariadeniami. Masívnejšie sa začali objavovať pred 5-6 rokmi. Zo začiatku stáli smart hodinky dosť veľa peňazí a rozhodne neobsahovali toľko funkcií ako dnes. V priebehu rokov však vývoj začal napredovať a zo smart hodiniek sa stala vcelku bežná súčasť našich životov. Smart hodinky sú stále dokonalejšie a ich cena postupne klesá, takže tieto produkty sa dostávajú aj k ľuďom, ktorí sa skôr o tento segment nezaujímali.

V priebehu niekoľkých dní som mal možnosť používať smart hodinky značky CARNEO. Spoločnosť okrem smart hodiniek a smart náramkov produkuje aj iné zariadenia, ako sú reproduktory, bezdrôtové slúchadlá alebo doplnky pre smart domácnosť. Všetky sa navyše nachádzajú v relatívne dostupných cenových reláciách. Zaujímalo ma teda, ako si výrobca poradil so smart hodinkami, ktoré stoja tretinu alebo polovicu ceny tých najznámejších a najpredávanejších kúskov.

Smart hodinky Carneo Prime GTR MAN

Luxusný vzhľad titánovej zliatiny

Smart hodinky CARNEO PRIME GTR MAN je model určený pre pánov. Zo všetkých modelov, ktoré som dostal na testovanie, majú práve tieto hodinky najluxusnejšie balenie. Čiernu matnú krabicu so štvorcovou základňou najprv vyberiete z papierového obalu s rovnakou povrchovou úpravou. Značka už na zadnej strane tohto vonkajšieho obalu zobrazuje všetky jeho najdôležitejšie vlastnosti.

Po rozbalení na mňa vykukli hodinky, ktoré majú v základe čierny gumený náramok s kovovým patentom na zapínanie a úpravu dĺžky remienku. Kruhové telo hodiniek so skosenými stranami má lesklú striebornú farbu, čo perfektne sedí k remienku s drsným povrchom. Celkovo pôsobí tento model športovým dojmom a tento pocit z nich umocňuje aj rám okolo ciferníka.

Smart hodinky Carneo Prime GTR MAN

Hodinky vážia 49 gramov. Keď som ich vzal do rúk, vážili o niečo menej, ako som čakal. Nie sú však ani vyslovene ľahké. Podľa informácií od výrobcu je ich telo zhotovené zo zliatiny titánu, čo im určite pomáha pri robustnom vzhľade a veľkosti udržať ich váhu na uzde. Strieborná povrchová úprava by mala byť odolná voči agresívnemu potu. PRIME GTR navyše spĺňajú certifikáciu odolnosti IP68, takže z hľadiska vlhkosti by mali byť chránené maximálne.

Remienok, ktorý si vymeníte kedykoľvek

Remienok pôsobí v rukách dosť tvrdo a nepoddajne, no keď som si hodinky nasadil na ruku, nosili sa až prekvapivo pohodlne. Predtým som si však musel nastaviť dĺžku remienka, čo mi zabralo len pár sekúnd. Nastavovací a zapínací patent je veľmi podobný tým na klasických hodinkách. Remienok má štandardnú šírku 22 milimetrov, takže pokiaľ si budete chcieť náramok vymeniť za iný, stačí zájsť do najbližšieho hodinárstva a vybrať si nejaký s danou šírkou.

Smart hodinky Carneo Prime GTR MAN

Na boku zariadenia sa nachádza tlačidlo slúžiace pre zapínanie/vypínanie a tiež pre návrat na domovskú obrazovku pri ovládaní. Po zapnutí som si hneď nainštaloval do mobilu aplikáciu CARNEO Fit (aplikácia je dostupná pre operačné systémy Google Android (stiahnuť tu) a tiež Apple iOS (stiahnuť tu)), s ktorou bolo párovanie zariadenia tiež len záležitosťou chvíľky. Zapnete Bluetooth na mobile, otvoríte aplikáciu a ak sú hodinky v dosahu, automaticky vám zobrazí model a vy naň iba ťuknete, následne nastavíte svoj profil s rôznymi údajmi o vás a aby hodinky mohli spoľahlivejšie namerať vaše hodnoty. Aplikácia nie je vizuálne taká príťažlivá, ako pri iných renomovaných značkách, je však nabitá funkciami a svoj účel plní na výbornú.

Smart hodinky Carneo Prime GTR MANSmart hodinky Carneo Prime GTR MANSmart hodinky Carneo Prime GTR MAN

Aplikácia CARNEO Fit je funkčne nabitá

Vždy po jej otvorení sa hodinky automaticky pripoja, zosynchronizujú a vytvoria prehľadné grafy. Zobrazujú sa vám tu údaje o počte prejdených krokov (s možným nastavením cieľovej dennej hodnoty), úroveň stresu, energia tela, telesná teplota, srdcový tep, váha (pokiaľ doma nejakú smart váhu máte), spálené kalórie či údaje o vašom spánku.

V nastaveniach náramku si zas môžete zapnúť upozornenia na dodržiavanie pitného režimu, budík, pripomienky pri dlhom sedení alebo notifikácie. Hodinky vás totiž môžu upozorňovať na prichádzajúce hovory alebo správy (sms, mms, Viber a podobne). Pokiaľ si však v práci alebo počas spánku neželáte byť rušený, môžete hodinkám určiť obmedzený časový úsek pre upozornenia. Budenie hodinkami funguje spoľahlivo a už dlhodobo patrí k najobľúbenejším funkciám na takýchto zariadeniach. Môžete totiž spať so štupľami v ušiach a jemné vibrovanie vás jednoducho zobudí.

Smart hodinky Carneo Prime GTR MANSmart hodinky Carneo Prime GTR MANSmart hodinky Carneo Prime GTR MAN

Počas noci si tiež môžete vypnúť osvetlenie displeja. PRIME GTR totiž podporujú funkciu rozsvietenia displeja podvihnutím zápästia a tak sa môže stať, že pri prevaľovaní v posteli sa vám bude displej zbytočne rozsvecovať aj v noci. Pri vypínaní osvetlenia v nočných hodinách (časový rozsah si opäť môžete určiť sami) tak môžete ušetriť batériu hodiniek a dopriať si dlhšiu výdrž na jedno nabitie.

Výdrž batérie viac ako týždeň nie je problémom

V tele hodiniek hrubom 11 milimetrov sa nachádza batéria s kapacitou 240 mAh, ktorá podľa výrobcu vydrží v pohotovostnom režime zhruba 10 dní, čo po testovaní môžem len a len potvrdiť. Napriek tomu, že som mal neustále zapnuté automatické meranie tepu a telesnej teploty v priebehu celých tých dní a tiež zapnuté notifikácie, dočkal som sa ôsmich dní výdrže na jedno nabitie. Výdrž nad 7 dní vo všeobecnosti považujem za výbornú hodnotu. Batéria sa inak dobíja priloženým USB káblom na konci ktorého je magnetický konektor. Ten sa doslova prilepí na určené miesto na zadnej strane hodiniek. Priznám sa, zabudol som si odmerať, koľko sa hodinky nabíjali a batéria vydržala tak dlho, že druhýkrát som ich už nabiť nestihol. Osobne by som to však tipoval na zhruba 60 minút.

Smart hodinky Carneo Prime GTR MANSmart hodinky Carneo Prime GTR MAN

Menu vo svetových jazykoch, ale i v našej rodnej reči

Menu hodiniek je v Slovenčine (rovnako ako aplikácia CARNEO Fit), čo bolo pre mňa veľmi milým prekvapením. Nestáva sa totiž často, že relatívne neznáma značka podporovala našu rodnú reč. Pri ich ovládaní sa teda budete cítiť ako ryba vo vode, aj keď neovládať žiadny svetový jazyk. Hodinky zobudíte stlačením bočného tlačidla a potom už pre ovládanie využívate dotykový IPS displej s uhlopriečkou 1,3 palca a rozlíšením 360 x 360 pixelov. Displej je veľmi jemný a jeho jas môžete upravovať v piatich krokoch.

Podržaním prsta na ciferníku môžete zmeniť jeho vzhľad s 5 uložených možností, pokiaľ by sa vám to málilo, v aplikácii CARNEO Fit nájdete ďalších zhruba 130 kúskov všetkých druhov. Od analógových po digitálne. Pri pohybe prsta smerom nadol sa vám vysunie lišta so skratkami k funkciám ako nastavenia, hľadanie telefónu, úprava jasu alebo prepnutie do režimu „Nerušiť“. Pri pohybe prsta smerom doľava tu nájdete rýchly prístup k vybraným funkciám ako je ovládanie hudby po pripojení k mobilu, predpoveď počasia na 7 dní alebo rýchle štatistiky.

Smart hodinky Carneo Prime GTR MANSmart hodinky Carneo Prime GTR MANSmart hodinky Carneo Prime GTR MAN

Animácie systému by mohli byť plynulejšie

Menu zariadenia sa ukáže potiahnutím ciferníka smerom vpravo. Menu má podobu zvislého zoznamu s ikonkami, ktorý sa roluje v miernom kruhu. Pohyb menu je relatívne plynulý aj keď je cítiť, že procesor Reltek 8762C nepatrí k najvýkonnejším. Najviac je to cítiť pri spomínanom rolovaní v menu, teda najmä pokiaľ sa ponáhľate. Vtedy sa občas stane, že animácia skočí a vy sa v menu nedostanete tam, kde očakávate alebo ďalej. Rozumiem však, tomu, že daný procesor bol zvolený najmä vďaka tomu, aby boli hodinky cenovo dostupné. A na druhej strane to nijako neobmedzuje ich funkčnosť. Jedná sa len o kozmetickú záležitosť, o ktorej som mal potrebu sa zmieniť. Procesor dopĺňa 128 kB SRAM a 128 MB ROM. Bluetooth je vo verzii 5.0.

Veľmi príjemnou je funkcia vzdialeného fotografovania, kde sa po uložení pripojeného smartfónu na nejakú rovnú plochu môžete prostredníctvom hodiniek odfotiť sami. Veľmi praktické. Ďalej tu máme celkom 7 športových režimov (chôdza, beh, lezenie, bicyklovanie, basketbal, eliptické, jóga), dychové cvičenia pre zníženie stresu alebo časovač a stopky. Ja by som sa však ešte chcel pozastaviť pri meraní telesnej teploty.

V priebehu rokov som sa vcelku čudoval, prečo viac smart hodiniek nepodporuje práve meranie telesnej teploty. Jedná sa predsa o niečo tak prosté. Pri prechádzaní rôznych článkov som sa dočítal, že vzhľadom na kovové súčasti hodiniek, môže byť funkčnosť takýchto čipov ovplyvnená vonkajšími vplyvmi. Či už vonku mrzne alebo páli slnko, kov môže túto energiu absorbovať a výsledky merania teploty ovplyvniť. Mne sa v priebehu testovania nič podobné nestalo a merania sa pohybovali v rozmedzí 36,2 po 36,9 stupňov Celzia. Je však pravdou, že počasie bolo také septembrové, relatívne stále.

Cena a záver

Smart hodinky CARNEO PRIME GTR MAN boli pre mňa veľmi príjemným prekvapením. Ide o novinku v portfóliu značky CARNEO a ich cena sa v čase písania tohto článku je napriek tomu nastavená na príjemných 99 Eur. S postupom času sa navyše dá očakávať, že bude klesať. Za túto sumu dostane človek solídny kus smart hodiniek z titánovej zliatiny a navyše s vysokou odolnosťou voči vode a prachu. Náramok má štandardný patent pre hodinky, a tak si ho môžete vymeniť kedykoľvek, keď to uznáte za vhodné. Model ponúka športový dizajn, kontinuálne meranie srdcového tepu a telesnej teploty. Na palube nájdete aj mnoho vychytávok (notifikácie, budenie mobilom, stopky), ktoré nájdete aj v oveľa drahších modeloch. Navyše ich výdrž na jedno nabitie je vzhľadom na veľkosť displeja a jemnosť zobrazenia veľmi dobrá.

Smart hodinky Carneo Prime GTR MAN

Ak by som mal spomenúť nejaké nedostatky, tak rozhodne by som rád uvítal trochu výkonnejšie komponenty, aby bolo prekresľovanie animácií pri pohybe v menu plynulejšie. Lenže to by sme sa cenovo už určite nepohybovali v kategórii do 100 Eur. Oproti drahším modelom tu nenájdete meranie saturácie krvi kyslíkom, čo sa v dnešnej pandemickej dobe určite zíde. Pokiaľ však nepatríte k ľuďom, ktorým by absencia tejto funkcie nejako zvlášť prekážala, výberom tohto modelu určite neurobíte krok vedľa. Pokiaľ by vám predsa len chýbali a páči sa vám dizajn tohto modelu, v internetovom obchode Mobilonline.sk nájdete aj iné modely tejto značky s podobným dizajnom a cenou, ktoré túto vlastnosť majú.

Pred recenzovaním týchto hodiniek som značku CARNEO nepoznal, ale odteraz budem ich produkty pravidelne sledovať. Pretože nestáva sa mi často, že od nejakého produktu vôbec nič neočakávam a on ma nie že nesklame, ale dokonca príjemne prekvapí svojim dizajnom, riešeniami a funkciami. To je potom radosť testovať.

Pozrieť video recenziu

Foto, text a video: Matej Koreň