Zavrieť ikona
Z odpadu k umeniu: Siedmy obraz z nepoužiteľných mobilov znázorňuje jednu z najvýznamnejších osobností 20. storočia

Z odpadu k umeniu: Siedmy obraz z nepoužiteľných mobilov znázorňuje jednu z najvýznamnejších osobností 20. storočia

 

Pre niekoho odpad, pre iného maliarske plátno. Spoločnosť Mobilonline predstavila pred pár mesiacmi projekt „Velikáni, ktorí pomáhajú aj po smrti“, v rámci ktorého dáva druhú šancu nepoužiteľným mobilným telefónom. Ide teda o šetrenie životného prostredia kreatívnou cestou. Talentovaný umelec Jozef Stančík vytvára umelecké diela, na ktorých sú znázornené významné osobnosti, ktoré pozitívne ovplyvnili tento svet. 

 

V rámci projektu bude vyhotovených 12 obrazov, ktoré sa neskôr vydražia a výťažok bude venovaný tým, ktorí to potrebujú. Zatiaľ vzniklo 6 umeleckých diel, na ktorých sú znázornení teoretický fyzik Albert Einstein, český podnikateľ Tomáš Baťa, mexická maliarka Frida Kahlo, hudobník John Lennon, módny návrhár Karl Lagerfeld a maliar Salvador Dalí. Portál Startitup, ako hlavný mediálny partner projektu, priniesol detaily o všetkých z nich. Svetlo sveta teraz uzrelo siedme dielo, na ktorom je znázornený velikán Gándhí.

 

 

Mahátma Gándhí inšpiruje aj dlhé roky po svojej smrti

 

Móhandás Karamčand Gándhí, známy ako Mahátma (Veľký duch) Gándhí, bol významný indický politický a duchovný líder, ktorý sa preslávil svojou rolou v indickom boji za nezávislosť proti britskej nadvláde. Narodil sa 2. októbra 1869 v Indii a počas svojho života sa stal ikonou pre svoju filozofiu nenásilia (ahinsa). 

 

Gándhí študoval právo v Londýne a neskôr pracoval ako právnik v Južnej Afrike, kde začal bojovať proti rasovej segregácii a sociálnej nespravodlivosti. Po návrate do Indie sa postavil do čela národného hnutia za nezávislosť, usilujúc sa o koniec britskej koloniálnej vlády pomocou pokojných protestov, štrajkov a pochodov. Medzi jeho najznámejšie akcie patrí soľný pochod v roku 1930.

 

Gándhího prístup k politickému odporu mal hlboký vplyv nielen na Indiu, ale inšpiroval aj ďalšie hnutia za občianske práva a slobodu po celom svete. Jeho filozofia Satjagraha (trvanie na pravde) zostáva dodnes vzorom pre mnohé sociálne a politické hnutia. Napriek svojmu nenásilnému prístupu čelil Gándhí počas svojho života častým zatknutiam a dlhým obdobiam väzenia. 30. januára 1948 ho vo veku 78 rokov zavraždil fanatik Nathuram Godse, ktorý nesúhlasil s jeho názormi na toleranciu voči všetkým náboženstvám.

 

Gándhího odkaz ako bojovníka za mier a jeho filozofia nenásilia zostávajú dodnes zdrojom inšpirácie pre ľudí po celom svete, čo mu zaručilo miesto medzi najvýznamnejšími a najrešpektovanejšími osobnosťami 20. storočia.

 

 

Projekt, ktorý pomáha ostatným

 

Výber Gándhího, ako osobnosti pre jeden z obrazov, umožňuje projektu „Velikáni, ktorí pomáhajú aj po smrti“ posilniť svoj odkaz o potrebe udržateľnosti a zodpovednosti. Spoločnosť Mobilonline a umelec Jozef Stančík týmto dielom pripomínajú, že aj v dnešnej dobe môžeme nájsť inovatívne spôsoby, ako žiť v harmónii s prírodou a podporovať dobré veci. A to všetko v duchu Gándhího učenia o nenásilí a odvahe stať sa zmenou, ktorú chceme vidieť vo svete.

 

Aj tento obraz bude neskôr vydražený a výťažok bude poskytnutý vybraným charitatívnym organizáciám. Týmto spôsobom obraz Gándhího neoslavuje len jeho historický význam, ale aj jeho trvalý odkaz pomoci a služby iným. Projekt Velikáni teda nadväzuje na Gándhího učenie o dôležitosti pozitívneho prínosu pre spoločnosť a prostredie, ktorý je pre firmu Mobilonline mimoriadne dôležitý.  

 

Text: Aďka Šipošová

Foto: Roman Lorinčík