Zavrieť ikona
USB-C do každej domácnosti

USB-C do každej domácnosti

Od kedy nabíjacím konektorom kráľoval microUSB konektor, slovenskými riekami pretieklo množstvo vody a Panelák prestali vysielať. Ale čo je dôležité, táto éra je dávnou minulosťou, a ako to už býva pri technologickom priemysle zvykom, prišiel jeho modernejší nástupca. Nech žije nový kráľ! 

Oproti zastaranejším typom konektorov nám USB-C prinieslo rýchle nabíjanie (Fast-Charge), a čo je hlavné, už sme nikdy viac nemuseli bojovať so zakliatym USB-A konektorom, ktorý bolo potreba tristokrát otočiť kým sme ho správne trafili do adaptéru nabíjačky. Ďalším z problémov, ktorého nás USB-C zbavilo bolo neúmyselné poškodzovanie mobilného konektoru. Všetci to poznáme, myslím, že každému z nás sa stalo, že jeho starý rodič pchal microUSB nasilu do svojej Nokii, obrátene, čím poškodil daný telefón. Oprava vyšla v tej dobe drahšie ako kúpa nového zariadenie, čo tiež nebola lacná záležitosť. Ale všetky tieto problémy sú preč a USB-C sa ocitá pred dverami svetlej budúcnosti. 

Dvere otvorené Bruselom

Pred tieto dvere mu pomohla Európska únia, keď na jeseň tohto roka jednohlasne schválila zákon, ktorý nariaďuje všetkým výrobcom elektronických zariadení prejsť na konektor USB-C. Rozhodla tak po niekoľko mesačných rokovaniach, ktoré si získali množstvo pozornosti širokej verejnosti. Pri mobilných telefónoch, tabletoch a kamerách sa už s inými konektormi nestretneme po roku 2024. Notebooky dostali 24 mesiacov k dobru a majú, tak čas do konca roku 2026

Čo to teda znamená pre nás bežných užívateľov? 

Myslím, že sa medzi nami nájdu používatelia iPhonov, medzi ktorých patrím aj ja sám. Skôr ako začnete nadávať dovoľte mi vysvetliť, že táto zmena nemá na naše milované iPhony až taký negatívny dopad, ako by sa spočiatku mohlo zdať. Myslím si, že každý z nás zažil aspoň raz v živote situáciu ako náš kolega Števo: 

Števo šiel s partiou kamarátov von, ale je hlava deravá a zabudol si doma nabiť telefón. Veď Števo si povedal, že 50% je predsa dosť a vydrží mu, ako nič na zavolanie taxíku domov. Ale jasné, že celý večer zas strávil na telefóne a ani sa nenazdal a zrazu mu cinklo nepríjemné upozornenie: Menej ako 20% batérie. Po tomto nemilom prekvapení sa Števo rýchlo prebral a začal honbu na zdroj energie, lenže ani tu nesmel chýbať zákon schválnosti. Čo čert nechcel, všetci Števoví kamaráti sú majitelia Android zariadení, takže nikto z nich nemal Lighting nabíjačku a jemu nič iné neostalo ako ísť smutne pešo domov s vybitou tehlou v ruke. 

Dobre možno tento príbeh som trochu pritiahol za vlasy, ale myslím si, že jeho podstatu ste pochopili. Vďaka zavedeniu USB-C konektorov sa šanca, že niekto v našom okolí bude mať so sebou nabíjačku rapídne zvýši, vďaka čomu bude možné si nabiť telefón kdekoľvek. Okrem iného všetci z Mobilonline, hlavne Števo, tento zákon schvaľujeme. Keďže sme zelená firma a tento zákon, nielen zjednoduchší nabíjanie v domácnostiach. Kde si pomocou jednej nabíjačky nabijeme každé zariadenie, ale dokonca aj pomôžeme našej planéte. Podľa prvých odhadov Európskej únie zredukovanie nabíjačiek by malo ušetriť až 11 000 ton elektroodpadu ročne. Okrem týchto eko benefitov, tu máme aj benefit technologický, kedy jednotná nabíjačka pre všetkých výrobcov umožní rýchlejší pokrok v jej vývoji a my sa tak dočkáme lepších spôsobov nabíjanie o dosť skorej.

 

Text: Richard Markovič
Foto:
UnsplashLucian AlexeDaniel RomeroVựa Táo