Zavrieť ikona
Spoločnosť Mobilonline sa vydala zeleným smerom. Čo všetko robíme pre to, aby sme pomohli životnému prostrediu?

Spoločnosť Mobilonline sa vydala zeleným smerom. Čo všetko robíme pre to, aby sme pomohli životnému prostrediu?

V posledných rokoch sa stáva bežnou praxou, aby spoločnosti prechádzali na zelený smer fungovania. Svojimi činnosťami sa snažia odbremeniť životné prostredie, na ktorom im záleží. Môže ísť o malé kroky, ktoré v konečnom dôsledku spôsobia veľké zmeny. Preto je dôležité, aby sa o ekologické zmýšľanie začali zaujímať aj ďalšie firmy.

Spoločnosť Mobilonline robí všetko pre to, aby zaviedla zmeny s pozitívnym dopadom na ekológiu a životné prostredie. Zaujímame sa o to, čo sa deje okolo nás a zhoršujúca sa klimatická situácia nám nie je ľahostajná. Preto sme sa rozhodli vydať zeleným smerom a svojimi krokmi inšpirovať aj ostatné firmy. Nikdy nie je neskoro urobiť pre našu planétu niečo prospešné.

Rekonštrukcia historickej budovy Smaltovne

V prvom rade je dôležité, aby sme aj pre svojich zamestnancov vytvorili miesto, kde sa im bude dobre pracovať a kde sa budú cítiť dobre. Zo starej centrály spoločnosti sme sa preto v marci minulého roku presťahovali do novo zrekonštruovanej historickej budovy Smaltovne v Lučenci. Stará budova už chátrala, no spojili sme sa so skúsenými architektmi a vytvorili sme miesto, ktoré znovu ožilo.

Pri rekonštrukcii sme sa snažili ponechať čo najviac z pôvodnej budovy. Použité boli najmä prírodné materiály ako tehly, sklo či drevo, z ktorého sú vyrobené trámy a steny deliace jednotlivé kancelárie. Triedenie odpadu v centrále spoločnosti V zrekonštruovanej centrále spoločnosti si dávame záležať na tom, aby sme recyklovali všetok náš odpad. Priamo v budove máme umiestnené koše na triedenie odpadu. Sme radi, že všetci kolegovia majú rovnaký cit pre zodpovednosť a spoločne sa podieľame na tom, aby sme obmedzili tvorbu komunálneho odpadu.

Papierové faktúry sme nahradili elektronickými

Ak si objednáte tovar prostredníctvom nášho e-shopu mobilonline.sk, v zásielke nečakajte papierovú faktúru. Tie sme už dávnejšie nahradili elektronickou formou faktúry, ktorú zasielame e-mailom. Pri desiatkach objednávok denne sa počas mesiaca minulo množstvo zbytočného papiera. Výrazne sme preto znížili spotrebu papiera, a tým aj dosah na životné prostredie.

Kartónové krabice sme nahradili eko boxami

Dennodenne posielame tovar na viac ako 50 predajní Mobilonline po celom Slovensku. Kým doteraz sa na to používali klasické kartónové krabice, už viac ako rok využívame ekologickú náhradu, ktorou sú odolné plastové boxy vo farbách spoločnosti. Sú určené na opakované použitie, čím môžeme ušetriť stovky krabíc mesačne. Za jeden rok je to približne 18-tisíc krabíc a to je už naozaj poriadne vysoké číslo.

Krabice nedokážeme nahradiť úplne, pretože tovar od dodávateľov je posielaný práve takýmto klasickým spôsobom. Keď nám už krabice prídu, snažíme sa ich použiť čo najviac ráz to je možné. Taktiež využívame použitú baliacu výplň z týchto krabíc a nemíňame zbytočne novú bublinkovú fóliu. Aspoň takýmto spôsobom sa snažíme obmedziť produkciu plastov.

S dodávateľmi dokonca rokujeme o tom, aby objem použitých plastov a iného obalového materiálu obmedzili už pri posielaní tovaru. Väčšina obalov na mobily nám momentálne prichádza zabalená v plastovom obale. V blízkej dobe by sme chceli docieliť, aby boli balené v pekných krabičkách, ktoré by rovno slúžili aj na predaj.

Kompostovateľné zero-waste obaly na mobil

V našej ponuke nájdete aj kompostovateľné obaly na mobil s citátmi plnými inšpirácie. Ide o mottá obľúbenej slovenskej značky Som Idealista. Kryt na mobil je 100 % eco friendly a je kompletne kompostovateľný. V prípade, ak sa s ním niečo stane, pokojne ho môžete zahrabať v záhrade do zeme a on sa prirodzenou cestou v priebehu niekoľkých mesiacov rozloží. Tieto zero-waste puzdrá na telefón sú navyše balené v ekologickom obale z recyklovaného papiera, takže sa pri ich preprave či používaní nevyprodukuje žiadny komunálny odpad.

Zber batérií a elektroodpadu v predajniach

Elektroodpad nepatrí do komunálneho odpadu, ale na zberný dvor. Množstvo ľudí o tom nevie, prípadne tento fakt ignorujú a pokazené elektrospotrebiče alebo batérie končia aj tak v čiernych kontajneroch. Na každej predajni Mobilonline sme preto zriadili zberné miesto pre batérie a elektroodpad.

Zákazníci tak nemusia merať cestu na zberný dvor, ale tieto produkty nám môžu priniesť kedykoľvek, keď budú mať okolo predajne cestu. Nezáleží na tom, či bol mobilný telefón kupovaný u nás alebo nie. Je dôležité, aby elektronický odpad nekončil na skládkach, kam z čierneho kontajnera poputuje. Ak by ostal voľne pohodený v prírode, vplyvom času a poveternostných podmienok by sa z neho začali uvoľňovať nebezpečné látky.

Druhá šanca pre vykúpené telefóny

Trendy sa neustále menia a každý z nás by chcel najnovší mobil s vylepšenými funkciami. Ekologickou cestou pre našu planétu by bolo nechať si tento telefón čo najdlhšie a používať ho dovtedy, kým sa nepokazí. Ak však z nejakého dôvodu chcete vymeniť svoj starý, no stále funkčný telefón za nový, urobte to šetrnejšie k životnému prostrediu.

Nevyhadzujte zariadenie len tak do odpadu. Nenechajte ho ani zbytočne ležať v šuflíku, kde bude strácať svoju hodnotu. Nájdite mu nového majiteľa. Tak, ako ľudia nakupujú oblečenie v second-handoch, je úplne bežné kúpiť si mobilný telefón z výkupu. Spoločnosť Mobilonline dáva druhú šancu použitým mobilom vďaka službe Výkup telefónov.

Ak máte mobilný telefón, ktorý už nepoužívate a chceli by ste ho posunúť ďalej, môžete ho priniesť na ktorúkoľvek z našich predajní. Taktiež je možnosť odoslať ho kuriérom na naše náklady. Peniaze vám budú vyplatené v hotovosti na predajni alebo pripísané na účet.

Ak sa rozhodnete pre kúpu použitého telefónu, nemusíte sa ničoho obávať. Dostanete k nemu riadny bloček so zárukou. Navyše zo seba budete mať dobrý pocit, že aj takouto maličkosťou ste prispeli k šetreniu životného prostredia.

Vytvorenie coworkingových priestorov

Aby sa po zrekonštruovaní budovy Smaltovne využíval potenciál priestorov naplno, vzniklo kreatívne prostredie s coworkingovými priestormi. Milan Kovalančík, majiteľ spoločnosti Mobilonline, poskytol zrekonštruované priestory občianskemu združeniu Podnikavci Novohradu, ktoré založilo Coworking.

“Založiť Coworking v Lučenci sme sa rozhodli hlavne z dôvodu nepriamej i priamej podpory rozvoja nášho mesta, ale i regiónu. Veríme, že znížením nákladov na podnikateľské priestory a networkingom, ktorý dáva priestor spolupráci, bartru či rozvoju služieb, vytvoríme ideálne podmienky pre rast miestnych podnikateľov. Podporíme tak ich vízie a poskytneme obyvateľom Novohradu širšie možnosti vyžitia i uspokojenia potrieb v domácom prostredí. Aby nemuseli mladí odchádzať z mesta a starším aby sa tu dobre žilo,” prezradila nám zakladateľka občianskeho združenia Janette Horstmann.

Majiteľ spoločnosti Mobilonline neváhal a podal pomocnú ruku. “Na základe spoločných rokovaní o prenájme priestorov s pánom Kovalančíkom vyplynulo, že tiež má záujem podieľať sa na podpore šikovných ľudí a podnikateľského prostredia v tomto regióne. Podporil nás poskytnutím dočasne zvýhodneného nájomného a tiež požičaním kancelárskeho nábytku pre coworking,” dodala pani Horstmann.

Coworking je do istej miery tiež zeleným krokom vpred. Podnikatelia zdieľajú spoločný pracovný priestor, nemusia si prenajímať vlastné kancelárie a zbytočne cestovať. S týmito priestormi má plány aj samotné občianske združenie. “Plánov máme mnoho. Počnúc miestom, ktoré ponúkne priestor podujatiam hneď ako to okolnosti dovolia, až po nahrávacie štúdio pre podcasty, či videoblogy. Taktiež by sme radi pokračovali v spájaní a prepájaní rôznych organizácií. V neposlednom rade coworking Priestor chce ponúkať vzdelávanie, organizovanie rôznych školení, workshopov, stretnutí a sprostredkovať služby svojich nájomcov, tj. kariérneho poradcu, kouča, marketérov, architektov a mnohých ďalších. Všetko obšírnejšie o aktivitách Coworkingu Priestor a Podnikavcoch Novohradu sa dozviete na www.podnikavci.sk, resp. na našich sociálnych sieťach,” dodala na záver zakladateľka združenia.

Nikto nie je dokonalý, no spoločnosť Mobilonline sa snaží robiť všetko pre to, aby pomohla prírode, životnému prostrediu a v neposlednom rade našej planéte. Je to len o voľbe. Každá spoločnosť by však mala niesť takúto zodpovednosť.

Zdroj foto: Mobilonline