Zavrieť ikona
Samsung Galaxy Z Flip 3 5G: Skladacia budúcnosť mobilov a konečne za akceptovateľnú cenu

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G: Skladacia budúcnosť mobilov a konečne za akceptovateľnú cenu

Skladacie smartfóny sú triedou zariadení, ktoré som vždy pozoroval z diaľky, ale nikdy som im doteraz nevenoval nejakú extra pozornosť. Dôvodom bolo, že išlo o nový koncepty a nové koncepty mávajú chyby, čo sa ukázalo pri prvom Samsungu Galaxy Z Fold, ktorý sa napriek svojej astronomickej cenovke kazil, mal množstvo výrobných vád a spoločnosť bola dokonca nútená prestať ho predávať, napraviť chyby na jeho prvej verzii a opätovný predaj spustiť až o niekoľko rokov neskôr. Lenže to sa písal začiatok roka 2019.

Zo skúsenosti však viem, že svet smartfónov sa vyvíja veľmi rýchlym tempom a preto som pri tretej verzii skladacieho smartfónu Galaxy Z Fold spozornel. Mal som ho možnosť vyskúšať a ten smartfón sa mi naozaj páčil, pretože sa vyhol väčšine chýb svojich predchodcov a pôsobí veľmi dospelým dojmom. Spolu s ním však juhokórejský Samsung predstavil aj novú verziu lacnejšieho a skromnejšie vybaveného modelu Samsung Galaxy Z Flip 3 5G. Pôvodne som si myslel, že pôjde len o nejakého chudobného príbuzného. Neskôr sa však ukázalo, že práve Galaxy Z Flip 3 5G je tým smartfónom, pre ktorý by som sa v prípade výberu skladacieho smartfónu rozhodol. Podľa mňa totiž presne takto vyzerá budúcnosť skladacích smartfónov. V nasledujúcich riadkoch sa pokúsim objasniť vám, prečo si to myslím.

Balenie je vcelku skromné, ale...

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G prišiel zabalený v matnej čiernej kartónovej krabici s typickým dizajnom od Samsungu. Vo vnútri som našiel samotný smartfón v rozloženom stave, dokumentáciu, nabíjací USB.C kábel a tiež spinku na vyberanie dvierok pre SIM karty. Na nabíjačku sa akosi nedostalo, pretože odkedy sa Apple rozhodol týmto spôsobom „šetriť“ životné prostredie (a o to menej naše peňaženky), ostatní výrobcovia neváhali a začali ho nasledovať. Osobne mi to nevadí, pretože každý z nás má doma pravdepodobne minimálne jednu nabíjačku, pri ktorých nemáme potrebu meniť ich, kým sa samé nepokazia.

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G

Dizajn je zrelý ako sladké jablko

Keď som tento smartfón chytil do rúk, jemne som sa usmial a to je dobre. Váha 182 gramov nie je nijako prehnaná, ale v rukách cítite kus techniky z kvalitných materiálov. Tie sú tvorené hliníkovým rámom a odolným sklom Gorilla Glass Victus z vonkajšej strany. Odozva tlačidiel je istá, má istý odpor a vo všeobecnosti dodáva smartfónu punc luxusu. Smartfón je v krabici uložený v otvorenom stave. Skúsil som ho teda ohnúť a ani tu sa to neobišlo bez výborného dojmu. Zatvárací mechanizmus je istý, ale nie tak tuhý ako pri Samsungu Galaxy Z Fold 3 5G, kde je ohýbací mechanizmus zhruba o 100 % dlhší. Má jednoducho tú správnu vôľu. Jednou rukou sa síce dá otvoriť či zatvoriť len obtiažne, ale pri použití oboch rúk je to lahôdka.

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G

Na pravej strane nájdeme len slot pre nanoSIM kartu. Druhú „simku“ môžete aktivovať prostredníctvom eSIM. Hore narúša celistvý vzhľad len dierka pre ruchový mikrofón. Dolný strana je už však zaujímavejšia. USB-C konektor, hlasitý reproduktor a dvojica hlavných mikrofónov. Stereo pár k hlasitému reproduktoru sa nachádza nad mikrofónom a musím uznať, že tieto reproduktory hrajú dosť hlasno. Trochu mi v prejave  chýbali basy, ale do takto tenkého a malého zariadenia sa nedá napchať poriadny basový reproduktor.

Samsung Galaxy Z Flip 3 5GSamsung Galaxy Z Flip 3 5G

Samsung Galaxy Z Flip 3 5GSamsung Galaxy Z Flip 3 5G

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G

Schopný stereo zvuk a tiež výborný displej od Samsungu

Zvukový prejav je jedným z tých najlepších vo svete mobilov. Na pravej strane nájdeme už len združené tlačidlo pre ovládanie hlasitosti a tiež zapínacie tlačidlo so zabudovanou kapacitnou čítačkou odtlačkov prstov. Tá je rýchla ako blesk a osobne sa teším, že sa Samsung rozhodol práve pre toto riešenie. Ultrasonické čítačky odtlačkov pod displejom sú totiž síce technológiou budúcnosti, ale je na nich potrebné zapracovať. V prémiovom smartfóne totiž neznesiem oneskorenie pri odomykaní odtlačkom prstom a je mi jedno aká technológia je použitá. Tu to bolo našťastie v poriadku po celý čas používania.

Celý povrch smartfónu (a rovnako rám) má jednotnú farbu, ktorá bola v mojom prípade fialová. Z Flip 3 5G sa však na našom trhu predáva aj v čiernej, bielej či zelenej. Jedine okolie vonkajších fotoaparátov, kde sa mimochodom ukrýva aj vonkajší displej, je sfarbené čiernou farbou. Dizajn sa tak oproti minuloročnému modelu zjednodušil a hlavne zlepšil. Inak keď už som spomínal skladací mechanizmus, aj ten si prešiel zmenou. Mal by byť odolnejší voči vniknutiu prachových častíc, ktoré by ho mali poškodiť.

Smartfón má síce certifikát odolnosti IPX8, čo značí, že bol testovaný len proti vniknutiu vody, ale počas dvoch týždňov, čo som model testoval, sa mi nestalo, že by som spozoroval nejaké problémy pri jeho zatváraní alebo otváraní. Inak v zloženom stave ide o skutočne malé zariadenie s rozmermi 86,4 x 72,2 x 15,9-17,1 mm, ktoré sa zmestí aj do menšieho vrecka. V rozloženom stave zas máte plnohodnotný smartfón s rozmermi 166 x 72,2 x 6,9 mm a veľkým displejom s uhlopriečkou 6,7 palcov, čo sa rovná najväčšiemu iPhonu 13 Pro Max.

Displej ako obrázok

Čo povedať k displeju. Hlavný displej má uhlopriečku 6,7 palcov a je technológie Dynamic AMOLED 2X. S rozlíšením 1080 x 2640 pixelov by ste na trhu len ťažko hľadali lepší. Samsung totiž displeje robiť vie. Áno, na trhu nájdete aj displeje s vyšším rozlíšením, ale pri reálnom používaní vám vyššie rozlíšenie displeja môže už len rýchlejšie ujedať z kapacity batérii, pretože okom by ste nedokázali rozoznať vyššie rozlíšenie. Čo však okom rozoznať môžete, je obnovovacia frekvencia 120 Hertzov, ktorá prináša zásadnú zmenu v používaní. Animácie na ňom sú totiž nesmierne plynulé. Toto je jedno z hlavných zlepšení oproti predchodcovi. Poteší podpora pre HDR10+ alebo jas 1200 nitov, takže slnečný deň pre vás už nikdy nebude prekážkou pri používaní smartfónu.

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G

Vnútorný displej kryje špeciálne ohýbateľné sklo, ktoré by malo byť až o 80 % odolnejšie, než to, ktoré spoločnosť použila pri predchodcovi. To totiž malo tendenciu zanechávať ryhy, pokiaľ ste naň zatlačili nechtom alebo iným tvrdým predmetom. Hold, to je daň za ohybnosť. Priznám sa, že jeho odolnosť som v tomto prípade neskúšal, ale subjektívne mi pripadalo pevnejšie. V mieste ohybu smartfónu máte stále badateľnú ryhu, ktorá však pri používaní nijako neobmedzuje a je ju vidieť len pri nasvietení z boku, poprípade ju budete vnímať hmatom. Nejde však o nič strašné.

Samsung Galaxy Z Flip 3 5GSamsung Galaxy Z Flip 3 5G

Na tomto smartfóne sa však nachádza ešte 1,9-palcový vonkajší displej. Ten slúži na kontrolu času, notifikácií a pri používaní niektorých widgetov ako počasie, stopky, kalendár a podobne. Ide o Super AMOLED technológiu s rozlíšením 260 x 512 pixelov, čo je opäť pekný nárast z minuloročných 1,1 palcov a rozlíšenia 112 x 300 pixelov. Navyše ho pri správnom nastavení viete použiť aj ako hľadáčik pri fotení selfie fotiek a veľký displej tak musíte otvárať naozaj iba niekoľkokrát za deň.

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G

Výkon nepatrí na vrchol, ale určite nesklame

V útrobách tohto zariadenia tiká 8-jadrový procesor, ktorý je súčasťou čipu Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 5G. Ten je vyrábaný modernou 5-nanometrovou technológiou a k dobrým výsledkom mu pomáha 8 Gigabajtov pamäte RAM. Potencionálni záujemcovia majú na výber 128 alebo 256 Gigabajtov vnútornej pamäte. Je len na vás, ktorú verziu si vyberiete, ale majte na pamäti, že tu nenájdete slot pre pamäťové karty a medzi jednotlivými verziami je cenový rozdiel iba 50 Eur. Grafickou kartou je Adreno 660 a hoci ide to najlepšie, čo môžete v dnešných mobiloch dostať, vcelku ma prekvapilo, že pri teste Geekbench 5 nedosahoval tento smartfón tie najlepšie výsledky. Ťažko povedať, či to spôsobovalo prostredie prispôsobené pre skladací model.

Na strane druhej, ja stále dávam na reálne používanie, pretože testy výkonnosti nikoho nespasia, pokiaľ smartfón nebude fungovať korektne pri reálnom používaní. Tu sa však Galaxy Z Flip 3 5G vytiahol a ukázal, že s ním skrátka treba počítať. Pri používaní je bleskovo rýchly, nerobí mu problém 4K video, úprava obrázkov, dokumentov a ani hranie tých najnovších hier. Skúšal som Call of Duty: Mobile, PUBG alebo Asphalt 8: Airborne. Všetko bolo bleskovo rýchle. Jedinou vecou, ktorú som si všimol, že pri hraní hier, sa Z Flip 3 5G trochu zahrieva, čo je však problémom takmer všetkých výkonných smartfónov dneška. Nešlo však o zahrievanie, ktoré by ma pri používaní nejako nepríjemne ovplyvňovalo. Jednoducho bol smartfón jemne teplejší.

Zvyšok výbavy sa radí k tomu najlepšiemu. Nejde vymenovávať, čo všetko tu nájdete, lebo ide o komplexný balík. Spomeniem skôr to, čo mi chýbalo. Nenájdete tu 3,5 mm audio jack konektor pre slúchadlá, FM rádio či infračervený port, na ktorý som si pri čínskych výrobcoch celkom zvykol.

Batéria má kapacitu skromnejších 3 300 mAh. Nájdete tu aj rýchlonabíjanie s výkonom 15 wattov, 10-wattové rýchlonabíjanie alebo reverzné nabíjanie s výkonom 4,5 wattu. Osobne by som tu radšej videl vyššie čísla, ale pri reálnom používaní obstoja aj tieto. Za jeho cenovka však dostanete aj telefóny s vyššou výdržou. Vďaka skladacej konštrukcii a častému používaniu vonkajšieho displeja nie je problém dosiahnuť výdrž 1,5 dňa na jedno nabitie, ak sa však budete často hrať, vybijete ho aj za ¾ dňa. Za 30 minút ho nabijete na niečo vyše 40 % a z 0 na 100 % ho dokážete nabiť za zhruba hodinu a pol.

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G

Prostredie a systém sú všetkým dobre známe. A dobre odladené

Samsung to so softvérom dobre vie. Aj tu použil osvedčenú kombináciu Androidu 11 od spoločnosti Google spolu s grafickou nadstavbou One UI 3.1. Veľmi príjemný je postranný panel, ktorý ponúkne skratky k obľúbeným aplikáciám. Pre mňa osobne však bolo najpôsobivejšou funkciou rozdeliť hlavný displej na dva pri čiastočnom ohybe smartfónu a kým som na vrchnej polovici sledoval fotky či video, v spodnej som ich mohol prepínať, ovládať, jednoducho bomba.

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G

Fotoaparáty sú dobré, ale na sériu Galaxy S sa nechytajú

Selfie kamerka v diere hlavného displeja má rozlíšenie 10 Megapixelov a podobné sme mohli vidieť v modeloch Galaxy S10/10+ či S20/20+. Jej ohnisková vzdialenosť 25 mm je tak akurát široká pre selfie kamerku a jej výkony zodpovedajú štandardom dnešnej doby. Hlavný fotoaparát pozostáva z dvoch objektívov. Hlavného s rozlíšení 12 Megapixelov a tiež 12-megapixelového širokouhlého objektívu s ohniskovou vzdialenosťou 13 mm. Objektívy nie sú nijako priekopnícke. Podobné sa nachádzajú vo všetkých vlajkových lodiach od Samsungu. Za dobrého svetla robia výborné fotky, aj keď širokouhlý objektív má tendenciu nemať doostrené okraje fotografií. Nejde však o vadu konkrétneho modelu. Týmto trpia všetky súčasné mobily. Výsledky ako také sú konzistentne dobré, softvér je prehľadný a stabilný, navyše máte k dispozícii množstvo rôznych módov.

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G

Video dokáže Galaxy Z Flip 3 5G zhotovovať v rozlíšení 4K pri 60 snímkoch za sekundu. Video je ostré. Širokouhlé video postráda snímkovaciu frekvenciu 60 snímkov za sekundu. Video je však ostré, s pekným podaním farieb a pri všetkých troch fotoaparátoch (selfie, hlavný, širokouhlý) je video stabilizované už v 4K rozlíšení, takže ak ste nadšencom mobilného videa, určite sa sťažovať nebudete.

Záver a cena

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G ma nadchol. Ak by som ho mal celý zhrnúť, tak ide o výborný koncept skladacieho smartfónu, ktorý mi pri používaní pripomenul časy, keď som bol ešte majiteľom Motoroly RAZR V3, ponúka totiž veľmi obdobný zážitok z používania. Vďaka skladaciemu mechanizmu je spratný a zároveň ponúka obrovský displej smartfónov, ktoré by vás vo vrecku (aj v peňaženke) tlačili oveľa viac. Papierovo nie je najlepší na svete, ale pri reálnom používaní vás bude nadchýnať a okolie z neho bude hotové tiež.

Mňa osobne zrejme najviac potešila jeho cena, ktorá bola u predchodcu až okolo 1500 Eur. Tento rok však dostanete oveľa lepšie zariadenie za 1 049 Eur za 128 Gigabajtovú verziu, poprípade za 1099 Eur za verziu s 256 Gigabajtov vnútorného úložiska. Ak sa vám všetko, čo som vám opísal vyššie, zdá málo, rozumiem tomu. Za rovnakú cenu dostanete s niektorým zo Samsungov radu Galaxy S viac. Ale skúste Samsung radu Galaxy S ohnúť v páse. Nepodarí sa vám to, pretože túto unikátnu vlastnosť ponúka práve Samsung Galaxy Z Flip 3 5G. Pre mňa je to budúcnosť skladacích smartfónov.

Kúpiť ihneď Samsung Galaxy Z Flip 3 5G

Videorecenzia Samsung Galaxy Z Flip 3

Foto, text a video: Matej Koreň

 

(pozn. Fotografia zachytená hlavným objektívom smartfónu Samsung Galaxy Z Flip 3)

(pozn. Fotografia zachytená hlavným objektívom smartfónu Samsung Galaxy Z Flip 3)

(pozn. Fotografia zachytená hlavným objektívom smartfónu Samsung Galaxy Z Flip 3, použitý bol 2x zoom)

(pozn. Fotografia zachytená hlavným objektívom smartfónu Samsung Galaxy Z Flip 3, použitý bol 2x zoom)

(pozn. Fotografia zachytená širokouhlým objektívom smartfónu Samsung Galaxy Z Flip 3)

(pozn. Fotografia zachytená širokouhlým objektívom smartfónu Samsung Galaxy Z Flip 3)

(pozn. Fotografia zachytená hlavným objektívom smartfónu Samsung Galaxy Z Flip 3)

(pozn. Fotografia zachytená hlavným objektívom smartfónu Samsung Galaxy Z Flip 3)

(pozn. Fotografia zachytená hlavným objektívom smartfónu Samsung Galaxy Z Flip 3, použitý bol 2x zoom)

(pozn. Fotografia zachytená hlavným objektívom smartfónu Samsung Galaxy Z Flip 3, použitý bol 2x zoom)

(pozn. Fotografia zachytená širokouhlým objektívom smartfónu Samsung Galaxy Z Flip 3)

(pozn. Fotografia zachytená širokouhlým objektívom smartfónu Samsung Galaxy Z Flip 3)