Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
SAMSUNG GALAXY Z FOLD 4: Skladací cisár s aurou úspechu

SAMSUNG GALAXY Z FOLD 4: Skladací cisár s aurou úspechu

Nikdy som nebol fanúšikom veľkých telefónov, ale Samsung Galaxy Z Fold 4 je tak trochu iný. Odpustíte mu aj vlastnosti, ktoré iným smartfónom nie. Je veľký, patrí k najdrahším smartfónom, ktoré si dnes môžete kúpiť a bez najmenšieho zaváhania ohúri vaše okolie. No napriek tomu som na ňom našiel aj chyby, ktoré si jeden z najlepších smartfónov dneška nezaslúži. Čítajte ďalej!

Len prednedávnom som recenzoval skladací Samsung Galaxy Z Flip 4 a rozhodne som sa s ním nenudil, čo bolo cítiť aj na mojom pozitívnom postoji v recenzii. Lenže Samsung Galaxy Z Fold ide ešte o niečo ďalej a už pri prvom dotyku vás neochvejne presvedčí o tom, že ide o výnimočný kus techniky. Nie je to totiž len smartfón. Je to aj malý tablet, fotoaparát, kamera, diár, no jednoducho všetko v jednom. Čo ho však odlišuje od predchodcu? Kde sú jeho naozaj silné miesta? A má nejaké slabiny? Poďme sa o tom trochu porozprávať.

Balenie je skromné, ale pôsobí luxusne

Balenie je také typické „samsungovské“. Čierna, minimalistická krabica je z kartónu a svojím vzhľadom aj obsahom sa nepochybne prihlasuje k juhokórejskej značke. Nenájdete tu nabíjačku, USB-C na USB-C kábel, spinku pre vyberanie dvierok pre nanoSIM karty a dokumentáciu. Nič viac, nič menej. Už je to totiž pár rokov, čo si musíme zvykať na fakt, že nabíjačky, či iné doplnky Samsung k svojim smartfónom nepribaľuje. Aspoň nie k tým najvybavenejším.

Dizajnom sa od predchodcu líši len málo, ale opäť ide o malý krok k dokonalosti

Hoci je Galaxy Z Fold 4 o niečo tenší a ľahší ako jeho predchodca, stále ide o pomerne veľký a ťažký smartfón. Možno vám neutrhne vrecká, ale rozhodne ho budete pri sebe vnímať. Zložený má v páse od 14,2 (užšia časť) po 15,8 mm (širšia časť), ale rozložený meria 6,3 mm. To je extrémne nízka hodnota ale vďaka rozmerom 155,1 mm x 130,1 mm v rozloženom stave, či 155,1 mm a 67,1 mm v zatvorenom stave ide aj tak o veľké zariadenie. Váha rekordných 263 gramov tomu nijako nepomáha. Skrátka je to celebrita, je ho vidieť aj cítiť.

U mňa osobne sa dobre drží zatvorený a na výšku, lebo na šírku už jemne musíte bojovať s jeho hrúbkou. A čo by z môjho pohľadu mohol Samsung do budúcnosti zlepšiť, je určite rovnomerná hrúbka pri zatvorenom stave. Taká Motorola RAZR je v tejto oblasti trochu lepšie. Dizajnovo je to však taký typický Samsung. Je to tehla. Ale vizuálne pekná tehla.

Predný displej a zadnú stranu pokrýva odolné sklo Gorilla Glass Victus+ a svoju robotu odvádza zrejme dobre, pretože som na ňom nenašiel žiadne známky používania ani po pár dňoch používania. Rám a ohýbací kĺb sú z tvrdeného hliníka a skôr ako o škrabance by som sa tu bál toho, že mi do mechanizmu vnikne piesok. Galaxy Z Fold 4 totiž síce má certifikát odolnosti iPX8 voči vode, ale nie voči pevným časticiam.

Neberte si ho teda radšej na pláž alebo na stavbu do prašného prostredia. A nikdy sa ho nepokúšajte otvárať jednou rukou, lebo by vám mohol skončiť na zemi. Ohýbací kĺb by mohol byť menej tuhý podľa mňa, aby sa jednoduchšie otváral. Hneď po zapnutí vás ale Samsung upozorní, aby ste netlačili na displej, nedávali dolu ochrannú fóliu, dávali pozor na otvárací mechanizmus a podobne.

Displeje patria medzi špičku

Malý vonkajší displej s uhlopriečkou 6,2 palca je technológie Dynamic Super AMOLED s podporou 120 Hz obnovovacej frekvencie. Displej je ostrý a má krásne farby. Nazývam ho pohotovostným displejom, pretože ho pravdepodobne budete používať jedine pri rýchlom odpisovaní na správy, telefonovaní alebo pri počúvaní hudby. Tu sa ešte pozastavím. Displej je úzky a dlhý, takže ako som už spomínal skôr na výšku sa drží dobre, na šírku už menej, tu skrátka prekáža jeho hrúbka.

To ale vôbec nevadí, lebo vo vnútri sa skrýva tento obrovský 7,6 palcový Super AMOLED displej s rozlíšením 1812 x 2176 pixelov a podporov HDR10+. Toto je vaše vreckové kino, tablet, čítačka kníh a dokumentov, hracia konzola, kozmetické zrkadlo a neviem čo všetko ešte. Čokoľvek si na ňom prezeráte, na čokoľvek ho používate, vyzerá to na ňom extrémne dobre.

Pod týmto veľkým displejom je ukrytá 4-megapixelová selfie kamerka. Keď sa pozriete bližšie, je ju vidieť, ale inak žiadnym spôsobom neruší. Navyše máte na vonkajšom displeji ďalšiu 10-megapixelovú kamerku a vzadu ďalšie tri, ale k nim sa dostanem neskôr

Čo môže niekoho rušiť, je malý járok v mieste ohybu displeja, ale podľa mňa iba pri používaní pera S-Pen, ktoré som na testovanie nedostal. Ale keďže stylus používam relatívne často, predpokladám, že by to mohol byť problém pri kreslení alebo písaní textu. A ešte jedno upozornenie. K skladacím Samsungom sa musí kúpiť špeciálne pero S-Pen s mäkkou špičkou, aby ste si ohybný displej nepoškodili.

Výkonu má na rozdávanie a bude ho mať aj v ďalších rokoch

V tejto pasáži nebude žiadny problém. O výkon sa stará čip Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 18-jadrovým procesorom a 12 GB RAM. Vnútornú pämať si môžete vybrať od 256 GB, cez 512 GB až po 1 TB. Hranie na takomto displeji mi pripomenulo vreckovú konzolu GameBoy a musím uznať, že som si ho riadne užil.

Batéria postačí, ale za tie peniaze by som tam rád videl väčšiu

Už menej si moje hranie užívala 4400 mAh batéria. V takomto zariadení by som rád videl batériu s kapacitou aspoň 5000 mAh ako v Galaxy S22 Ultra. Lebo pri častom používaní veľkého displeja (a najmä teda pri hraní) idú percentá batérie dole ako divé. Reálne pri hraní vydrží podľa mňa tak 3-4 hodiny.

Pracovný deň ale prežijete pri kombinovanom používaní úplne v pohode. Aj keď večer sa už vždy pýtal na nabíjačku. Nabíjanie má výkon 25 Wattov, čo nie je veľa na dnešnú dobu a už vôbec nie na smartfón, ktorý spočíva na vrchole technologického potravinového reťazca. Samsung však tvrdí, že s takýmto výkonom sa batéria nabije za 30 minúť na 50 %. Mne to však s horšou nabíjačkou trvalo trochu dlhšie (keďže v balení žiadnu nenájdete).

Bol by som rád, keby výrobcovia takýchto drahých smartfónov nadizajnovali buď naozaj veľké batérie alebo extrémne rýchle nabíjanie, aby vás kapacita batérie nijako nemusela trápiť. A tú výkonnú nabíjačku by som si už potom dokúpil. Keď sa po nejakej budete obzerať, určite si v e-shope Mobilonline pozrite nabíjačky s prívlastkom GaN.

Upravený Android robí divy a v spolupráci s grafickou nadstavbou OneUI ide o skvelú súhru

Softvérom tohto zariadenia je Google Android 12L. To L na konci pomenovania značí, že vám táto verzia Androidu umožňuje využívať silu skladacieho displeja. Ide napríklad o multitasking s viacerými otvorenými oknami. Alebo v aplikácii YouTube uvidíte naraz viac videí a prehrávač je väčší. Pri fotografovaní v otvorenom stave si môžete hneď prezerať svoje fotografie ihneď po zhotovení.

Alebo pri otvorení veľkého displeja sa aplikácia hneď prepne na veľký displej a môžete v nej pokračovať. A tak by som mohol pokračovať do nekonečna. Páči sa mi softvérová lišta na spodnej strane displeja. Tá vám umožňuje rýchlo prepínať aplikácie alebo pozerať video a zároveň čítať dokument, alebo fotiť. Myslím, že to tu zmieňovať netreba, ale všetko je brutálne rýchle a plynulé.

Fotoaparáty Samsung robiť vie

Hlavný fotoaparát je zložený z troch objektívov. Z 50-megapixelového hlavného objektívu, 12-megapixelového ultraširokého fotoaparátu a tiež 10-megapixelového teleobjektívu s trojnásobným priblížením. Navyše tu máme silu fotografického softvéru od spoločnosti Samsung, takže môžete využívať rôzne filtre a režimy ako jedlo, nočný režim, pro režim a podobne. Fotografie sú presne také, ako by ste od Samsungu čakali. Sú ostré, kvalitné a majú výraznejšie podanie farieb.

Aj tu platí, že čím viac svetla budete mať, tým kvalitnejší bude výsledok. Na pomery širokouhlých objektívov tu dostanete veľmi schopné výsledky, akurát sú mierne kontrastnejšie ako fotografie z hlavného objektívu a tiež majú menší dynamický rozsah. Ale na zachytávanie každodenných fotiek postačia. 10-megapixelový teleobjektív vám poslúži na fotenie vzdialenejších predmetov a okrem 3-násobného optického priblíženia tu máte aj možnosť 30-násobného kombinovaného digitálneho zoomu. Ten však nad 10-násobné priblíženie degraduje kvalitu fotografií.

Video je možné nahrávať až do rozlíšenia 4K pri 30 snímkach za sekundu a čo som si naozaj užíval, bola možnosť prepínať si medzi objektívmi počas natáčania. Táto funkcia však nie je bežnou. A aj tu ju viete použiť iba v prípade, ak fotíte pri nižšej kvalite. Výsledné video je jedno z najlepších, aké môžete dostať zo smartfónov. Aj predná 10-megapixelová kamerka točí video s dobrou kvalitou, aj dobrým zvukom. Je tu plno detailov, skrátka takto to má vyzerať.

Horšie na tom je už ale selfie kamerka ukrytá pod veľkým vnútorným displejom. A ja sa pýtam, na čo mi je zlá kamerka pod displejom? Samsung sa opäť vybral cestou demonštrácie toho, čo vie urobiť so selfie kamerkou a displejom, ale aj ten displej je na tom mieste rozrastrovaný a aj kamerka je nekvalitná. Mali tam dať radšej klasickú kamerku. Ale uznávam, toto je viac cool. A zase, čo si budeme hovoriť, tak či tak, ide o najlepší selfie mobil dneška, pretože selfíčka viete robiť aj zadnými fotoaparátmi a sledovať sa pritom na vonkajšom displeji.

Záver a cena

Ako by som to zhrnul? Áno, Samsung Galaxy Z Fold 4 je jeden z najlepších smartfónov dneška. Je drahý, je excentrický (a teda určite ním zaujmete okolie), je výkonný. Až na kvalitu tej selfie kamerky pod vnútorným displejom má vynikajúce fotoaparáty. Dokonca mám pocit, že fotí o niečo lepšie ako Samsung Galaxy S22 Ultra a nie som sám, tento názor som počul u viacerých recenzujúcich ľudí. Musím uznať, že multitasking na vnútornom displeji tu funguje na výbornú.

Ale v takomto smartfóne by som chcel viac batérie, rýchlejšie nabíjanie, vadí mi mierne jeho veľkosť a tiež tuhý chod otváracieho kĺbu. A najmä by som sa bál o vnútorný displej s mäkkým povrchom a ohýbací mechanizmus v prípade vniknutia prachu. Jednoducho toto zrejme nebude smartfón do monteriek. Viac informácií, ako aj cenu za jednotlivé verzie nájdete na stránke Mobilonline.sk.


Videorecenzia obsahuje aj ukážku snímok fotoaparátu

 

Text & Foto & Video: Matej Koreň
Grafika: Samsung