Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
SAMSUNG Galaxy A14: Veľa mobilu za málo peňazí!

SAMSUNG Galaxy A14: Veľa mobilu za málo peňazí!

Ak chcete dobrý tip na smartfón s pekným dizajnom a veľmi prívetivou cenou, ste na správnom mieste. Samsung Galaxy A14 totiž tieto kritériá napĺňa do bodky. Hoci je vyrobený z plastu, Samsung Galaxy A14 je solídne pôsobiaci telefón vizuálne inšpirovaný vlajkovým modelom Galaxy S23, ktorý toho za málo peňazí ponúka naozaj dosť.

Balenie: Klasicky skromné balenie z Južnej Kórey

V minimalistickom balení nájdeme smartfón, dokumentáciu, USB-C na USB-C kábel spinku na vyberanie dvierok pre SIM karty. Ako obvykle však Samsung nič viac nepribaľuje.

Dizajn: Na prvý pohľad ho nerozoznáte od najlepších

Už letmým pohľadom na dizajn zariadenia je jasné, že ide o smartfón tohto juhokórejského výrobcu. Čo je už menej jasné, že tento mobil patrí do základnej triedy zariadení. Samsung sa totiž rozhodol zjednotiť vzhľad svojich smartfónov naprieč celou ponukou. A v prípade lacnejších zariadení je to len a len dobre, lebo vyzerajú ako tie najdrahšie. Samsung Galaxy A14 má rozmery 167,7 x 78 x 9,1 milimetrov a váhu 201 gramov. Jedná sa teda o stredne veľké a stredne ťažké zariadenie. Po vzatí do rúk by som ho však pocitovo označil za ľahký, za čo môže najmä jeho konštrukcia a použité materiály.

Zadná strana aj boky Galaxy A14-ky sú z plastu, ale spracovanie je na výbornej úrovni. Hoci niektorí technologickí novinári ho kvôli tomu označujú za lacno pôsobiaci, ja absolútne nesúhlasím. Všetko je príkladne zlícované, dizajn aj spracovanie sú podľa mňa super a mne osobne sa veľmi páči jemné vrúbkovanie zadnej strany, vďaka čomu sa zariadenie pri používaní nekĺže v rukách a nie sú na ňom vidieť odtlačky prstov. Môžete si vybrať hneď z niekoľkých farebných verzií. Čiernastrieborná sú pre konzervatívnejších používateľovak chcete niečo živšie alebo iné, je tu aj zelený farebný variant.

Displej: Solídna obrazovka bez čačiek

6,6-palcový displej je technológie PLS LCD, má rozlíšenie Full HD+ (1080 x 2408 pixelov). Tento druh displejov máva spravidla menej výrazné farby ako displeje typu OLED či AMOLED a tiež horšie pozorovacie uhly. Tu sú farby fajn, akurát je displej horšie čitateľný na ostrom slnku v porovnaní s drahšími modelmi. Nie je to nič strašné, len som mal potrebu to zmieniť. Displej je na túto cenovú kategóriu dobrý.

Výkon a softvér: Pre základných používateľov rozhodne postačí

Použitým čipom je u nás MediaTek Helio G80, dopĺňajú ho skromnejšie 4 GB RAM a v rámci kapacity úložiska si môžete vybrať 64 GB alebo 128 GB verziu. Galaxy A14-ka podporuje pamäťové karty microSDXCdo veľkosti 1 TB, čo dnes nemajú ani najdrahšie mobily na trhu. Sčítané a podčiarknuté, miesta pre vaše fotky a videá budete mať s týmto modelom vždy dostatok.

Operačným systémom je Google Android 13 s grafickou nadstavbou One UI 5.1, ktorú nájdete tiež v najlepších modeloch od Samsungu. Navyše Samsung sľubuje 4 roky softvérovej podpory a aktualizácií, čo je najviac spomedzi všetkých značiek, kde sa dĺžka softvérovej podpory a aktualizácií končí zvyčajne po dvoch alebo troch rokoch.

Keď som sa pozeral na výkon, tak Galaxy A14-ka má papierovo zhruba 2/3 výkonu drahšieho Samsungu A54, čo v ľudskej reči znamená, že s týmto mobilom môžete prezerať web, aj videá či sociálne siete. Nebude mu robiť problém žiadna forma komunikácie, zahráte si aj jednoduchšie hry, ktorých nájdete v zariadení predinštalovaných hneď niekoľko. Občas si budete musieť na niektoré úkony pol sekundy počkať, najmä pokiaľ budete mať spustených niekoľko aplikácií naraz.

Batéria: Vo výdrži na jedno nabitie predčí aj najlepších

Batériu s kapacitou 5000 mAh dokážete nabíjať výkonom 15 wattovz 0 na 100 % sa nabije za 2 a pol hodiny. Na konci dňa mi vždy ostávalo 40 až 50 % batérie, takže ide o klasický dvojdňový mobil. Pokiaľ patríte k používateľom využívajúcim mobil len mierne, viem si predstaviť, že batéria vydrží aj tri dni na jedno nabitie. Výdrž je skratka dosť fajn.

Fotoaparáty: Hlavný fotoaparát a selfie kamera sa vydarili

Zo štyroch fotoaparátov, ktoré tu nájdete, by som vyzdvihol 13-megapixelovú selfie kamerkuhlavný 50-megapixelový fotoaparát, ktoré za dobrého svetla dokážu zhotovovať na základnú triedu veľmi obstojné zábery, aj keď za tmy sa na snímkach už objavuje šum. Širokouhlý fotoaparát s rozlíšením 5 megapixelov ma ničím príjemne ani nepríjemne neprekvapil, fotí presne tak, ako som na túto triedu čakal. Vo všeobecnosti sú fotky z neho horšie ako z hlavného objektívu, ale s týmto sa stretneme aj pri najdrahších mobiloch.

Makro fotoaparát s rozlíšením 2 megapixely je zrejme najslabším článkom, aj keď aj tu veľmi záleží na svetelných podmienkach. Dokázal som z neho dostať pekné snímky, ale občas sa stalo, že fotky obsahovali dosť veľa šumu. Ale to je daň za príjemnú cenu zariadenia. Výrobcovia pri redukcii často siahajú po fotoaparáte ako po prvej položke, kde ušetriť. Záujemcovia o túto triedu zariadení však podľa mňa sklamaní nebudú. Video môžete nahrávať v rozlíšení Full HD pri 30 snímkoch za sekundu.

Ďalšie funkcie: Za jeho skromnú cenu toho dostanete oveľa viac než základ

A aby som nezabudol, na Galaxy A14-ke nájdete aj 3,5 mm audio jack konektor pre slúchadlá, NFC pre bezkontaktné platenie mobilom, Wi-FiBluetooth verzie 5.2, čítačku odtlačkov prstov v zapínacom tlačidle či navigačný systém GPS a jemu podobné. Dôležité je aj podotknúť, že „galaxyáštrnástka“ nie je vode odolná, takže by si budúci majiteľ mal dávať na tento fakt pozor. Pár kvapiek dažďa určite znesie, ale ja osobne by som s ním nešiel šnorchlovať.

V rámci zvuku potešil vyššie spomínaný 3,5 mm jack konektor, ktorým pripojíte káblové slúchadlá alebo reproduktory s týmto konektorom. Mobil sám o sebe obsahuje jeden mono reproduktor, ktorý je značne hlasný, akurát pri hlasitosti nad 80 % mierne skresľuje zvuk. Jeho prednes je stedovovýškový s absenciou basového spektra, čo ale v tejto triede nie je ničím nezvyčajné.

Alternatíva: Má aj lepšie vybavenú dvojičku

Pokiaľ by ste od smartfónu chceli viac, ale stále chcete ostať v tejto cenovej kategórii, Samsung predstavil aj model Galaxy A14 5G, ktorý navyše ponúka (ako už názov napovedá) podporu 5G sietíjeho displej má vyššiu obnovovaciu frekvenciu – 90 Hz. Chýba mu však širokouhlý fotoaparát a namiesto neho ponúka hĺbkový senzor s rozlíšením 2 megapixely.

Záver a cena

Ako vidíte, naozaj ide o veľa mobilu za málo peňazí. Tento kúsok si v čase písania recenzie môžete zaobstarať v e-shope Mobilonline za veľmi príjemných 159 €, aj keď občas sa objaví aj akciový kúsok za nižšiu sumu. Pokiaľ by ste chceli viac vnútorného úložiska, môžete si zvoliť 128 GB model, ktorý stojí o pár desiatok eur viac. Ale ja osobne by som sa v e-shope Mobilonline.sk pozrel predovšetkým po nejakej microSDXC karte.

Samsung Galaxy A14 nádherne ukazuje, ako dnes aj lacný mobil dokáže používateľom ponúknuť pekný dizajn a mnoho funkcií. Určite nemá všetko to, čo jeho drahší súrodenci z dielne Samsungu, ale bolo by celkom naivné to očakávať. Za mňa ide o dobrú voľbu pre ľudí, pre ktorých je mobil stále v prvom rade pomocníkom určeným na komunikáciu, s tým, že pokiaľ na to príde, dokáže im ponúknuť aj pokročilejšie funkcie. 

 

Video obsahuje aj ukážku snímok fotoaparátu

 

 

Text a foto: Matej Koreň