Zavrieť ikona
Párty kdekoľvek? Vďaka JBL Essential a GO3 sa to stáva skutočnosťou.

Párty kdekoľvek? Vďaka JBL Essential a GO3 sa to stáva skutočnosťou.

Spoločnosť JBL je nám všetkým dobre známa, ale zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo vlastne spojenie týchto troch písmen znamená? Nie, nie je to len kvôli tomu, že to dobre znie a firma, ktorá sa zaoberú hudobnou technikou, musí mať zvučný názov. Je to o dosť premyslenejšie. Názov spoločnosti vznikol spojením prvých písmen mena zakladateľa, Jamesa Bullough Lansinga, vďaka ktorému si v kine môžeme vychutnať film so zvukom. Môžeme byť radi, že pán Lansing neskončil len pri kinematografii, ale myslel aj na nás, obyčajných ľudí, a pomocou kvalitného zvuku nám spríjemňuje životy každý deň. 

V minulej recenzii sme sa bližšie pozreli na sériu Wave, ktorá momentálne disponuje tromi slúchadlami. Všetky tri kúsky sme si predstavili a spravili medzi nimi porovnanie. Podobne to bude prebiehať aj dnes, len s tým rozdielom, že miesto slúchadiel tu mám nadupané bluetooth repráky zo série GO, a to JBL GO Essential a JBL GO3.

jbl go essential

Leto bez hudby? Neexistuje!

Leto a hudba idú ruka v ruke. Tak ako náš obľúbený playlist a bluetooth reproduktor pustený na plné pecky. A prečo všetky tieto štyri veci nespojiť a nezažiť leto plné tej najlepšej muziky za pomoci bluetooth reproduktorov, JBL GO Essential a JBL GO3

JBL GO

Možno si kladiete otázku, čo majú tieto dva reproduktory spoločné? To najdôležitejšie je zároveň ich hlavnou prednosťou: a to malé rozmery, ale zato poriadny zvuk. Vďaka kompaktným rozmerom si v čase tichosti ani nevšimneme, že reproduktory máme so sebou, nezaberajú miesto a ich hmotnosť je takmer zanedbateľná. 

JBL GO 3

Technológia JBL Pro Sound zaručuje modelom GO Essential a GO3 kvalitný zvuk a poriadne basy, ktoré sa môžu rovnať ich väčším a ťažším bratom. Nedostatku muziky sa báť netreba, pretože oba reproduktory poskytujú výdrž batérie až úctyhodných 5 hodín. Spojenie s mobilným zariadením je zaistené vďaka funkcii Bluetooth a samozrejme sú podporované obidva popredné operačné systémy, Android aj iOS.

Klasika od JBL, ktorá nikdy neomrzí

Ako prvý si predstavíme menší a ľahší z dvojice, a tým je JBL GO Essential. Reprák mi prišiel v klasickom JBL-kárskom balení. Malá krabička, ladená do bielo-oranžovej farby, skrývajúca to hlavné vo vnútri. Po otvorení som v nej našiel… reproduktor (ako inak), ale okrem iného obsahovala manuál a kábel na nabíjanie. Ten je bohužiaľ microUSB, čiže si vo väčšine prípadov budeme musieť k nabíjačke na mobil pribaliť aj nabíjačku na reproduktor. Pre mňa nebolo potrebné študovať manuál, pretože som sa už s produktami od JBL stretol.  Ale pre tých, ktorí ste ešte nemali tú česť, je pripravený prehľadný návod, čiže sa nie je čoho obávať. 

JBL GO Essential

Reproduktor bol ešte zabalený vo fólii, ktorá mala pravdepodobne zabezpečiť jeho 100% ochranu. V rukách som zrazu držal ľahký reprák čiernej farby, ktorý sa, ako som už niekoľkokrát spomenul, pýši kvalitným zvukom s frekvenčnou odozvou 180 Hz až 20000 Hz. A pokiaľ máme v živote radi viac pestrosti, tak je dostupný aj v modrom a červenom prevedení. 

A čo by to bol za reproduktor, kebyže si ho nemôžeme pustiť na plné pecky? O poriadnu hlasitosť sa tu stará výkon až 3,1 W, ktorý nezanechá žiadnu chvíľu tichú. Keďže tu máme leto, nemôže chýbať ani certifikácia IPX7, vďaka ktorej si môžeme priniesť párty aj k bazénu a nemusíme sa báť o bezpečie nášho nového bluetooth kamoša.

JBL GO Essential

Fešák, ktorého si zamilujete

Ako druhý som vzal do ruky JBL GO3. Musím zhodnotiť, že balenie bolo atraktívnejšie pri tomto kúsku. Keďže bolo priesvitné, tak som už od prvého momentu videl na fešáka, ktorý na mňa čakal vo vnútri. Obsah balenia bol rovnaký, až na príjemnú zmenu pri nabíjacom kábli. Keďže tento model disponuje konektorom s USB-C, máme na rozdiel od jeho ľahšieho brata o starosť menej. Po rozbalený ma na JBL GO3 zaujal jeho nezvyčajný povrch. Celý reproduktor je pokrytý látkou, ktorá má hneď niekoľko výhod. Jednou z nich protišmykovosť, takže sa nemusíme báť, že by nám vypadol z rúk. Ale ak by sa tak náhodou aj stalo, látka stlmí dopad a zabráni škrabancom na jeho povrchu. Príjemný dizajn je doplnený pútkom, ktoré slúži na pripnutie o ruksak alebo batožinu. 

JBL GO 3

Ďalšou prednosťou, ktorou sa tento reproduktor môže pochváliť, je škála farebného prevedenia. Mne osobne prišiel v modrom prevedení, na výber je však až deväť farieb, takže si medzi nimi každý nájde práve tú svoju.

JBL GO 3

Na rozdiel od prvého kúsku sa JBL GO3 pýši frekvenčnou odozvou 110 Hz až 20000 Hz, ktorá zaisťuje kvalitnejší zvuk. A ako je na tom s hlasitosťou? Tak vám poviem, že tento krpec je poriadny krikľúň. Výstupný výkon dosahujúci 4,2 W zaistil, že o ňom vedela celá dedina. Ako sa vraví, do tretice všetko dobré. Tretia vec, pri ktorej má JBL GO3 navrch pred svojím kolegom, je certifikácia, ktorá je na úrovni IP67. V skratke, okrem vody sa nebojí ani prachu alebo piesku, takže je vhodným partnerom na letnú dovolenku pri mori.

JBL GO 3 na pláži

Záver

JBL nás znova presvedčilo o tom že je jednotka vo výrobe kompaktných reproduktorov a prinieslo produkty, ktoré, ako sme už zvyknutí, kombinujú elegantný vzhľad s kvalitným zvukom. Presne symbióza týchto dvoch vlastností je to, čo na tejto značke obľubujem a každým modelom ma presvedčuje, že to, čo som považoval za dokonalé, je povýšené na vyššiu úroveň. 

JBL GO

Tak ako naposledy, ani teraz vám nemôžem dať nič iné, len svoje odporúčanie. JBL GO3 by som odporučil skôr ľuďom, ktorí sú viac aktívni a potrebujú mať 100% istotu, že sa ich kamošovi nič nestane. Na druhej strane JBL GO Essential si určite nájde miesto na desiatkach grilovačiek, kde dotvorí tú správnu atmosféru. Nižšie, ako vždy, pridávam tabuľku s celkovým zhodnotením parametrov obidvoch modelov. Kým sa vy rozhodnete, ktorý z reproduktorov si vyberiete, ja zatiaľ budem čakať s čím príde JBL nabudúce. Pamätajte, že JBL reproduktory nie sú nikdy krok vedľa.  

 

Kúpiť ihneď

  POROVNANIE REPRODUKTOROV ​​​​​​
Značka JBL JBL GO Essential JBL GO3
  JBL GO Essential JBL GO3
Prevodník* 1 x 40 mm 43 x 47 mm
Frekvenčná odozva 180 Hz - 20 000 Hz 110 Hz - 20 000 HZ
Výstupný výkon 3,1 W 4,2 W
Kapacita batérie 730 mAh 750 mAh 
Výdrž batérie na jedno nabitie 5 hodín 5 hodín
Čas nabíjania (úplné vybite) 2,5 hodiny 2,5 hodín
Verzia Bluetooth Bluetooth 4.2 Bluetooth 5.1
Certifikácia IPX7 IP67
JBL Pro Sound áno áno 
Rozmery (Š x V x H) 286,0 x 71,2 x 31,6 mm 87,5 x 75 x 41,3 mm
Hmotnosť 180 g  209 g 
Farebné prevedenia modrá, červená, čierna

modrá, červená, čierna, zelená, 

modro-červená,ružová, biela, 

maskáčová, tyrkysová 

Cena  29,90 € 39,90 €
*čím väčší prevodník tým kvalitnejší a čistejší zvuk    

 

Text: Richard Markovič
Foto: Martina Žigová a JBL