Zavrieť ikona
Motorola Moto E6s: Pragmatický smartfón pre nenáročných

Motorola Moto E6s: Pragmatický smartfón pre nenáročných

Značka Motorola si v priebehu posledných rokov prešla veľkými zmenami. Najprv ju spoločnosť Motorola predala Googlu, no tomu sa zašlú slávu niekdajšieho lídra na poli mobilných telefónov nepodarilo vzkriesiť. Google teda značku mobilov Motorola odovzdal do rúk čínskeho technologického giganta Lenovo. A odvtedy smartfóny značky Motorola začali chytať druhý dych.

Motorola pod vedením Lenova našla svoju cestu v smartfónoch základnej a strednej triedy. Tie dokážu používateľovi ponúknuť príjemný dizajn, vyvážený výkon a kvalitu za rozumnú cenu. Motorola slávi úspechy na svetových trhoch najmä sériou Moto G. Dnes sa však načrieme na úplný základ ponuky, ktorého predstaviteľom je smartfón Moto E6s. V tejto recenzii sa pozrieme, čo môže takýto telefón svojmu majiteľovi ponúknuť.

Motorola Moto E6s

Motorola Moto E6s prichádza zabalená v krabici typického dizajnu pre značku Motorola. Obsah krabice sa nijako nelíši od ostatných zariadení tejto kategórie. Obsahuje smartfón, dokumentáciu, spinku na vyberanie SIM karty, nabíjačku a microUSB kábel. Slúchadlá v balení nenájdeme. Zrejme si na tento trend budeme musieť zvyknúť. Spoločnosti absenciu slúchadiel v základnom balení vysvetľujú ako znižovanie environmentálnej záťaže, aj keď pravdepodobne ide o znižovanie nákladov, aby pri inflácii nemuseli zvyšovať ceny zariadení. V tomto konkrétnom prípade by som sa stavil, že ide práve o druhý spomínaný dôvod. Moto E6s je totiž základný model a tým pádom je tu veľký dôraz kladený na cenu.

Plastové telo, ktoré nepôsobí lacno

Samotný mobil je plastový, ale pritom vôbec nepôsobí lacno. Motorola pre jeho odolnosť zvolila repelentný náter P2i, ktorý robí tento model odolný voči postriekaniu vodou. Nejde však o krlasický certifikát IPX, takže sa ho snažíme držať mimo vody. S rozmermi 155,6 × 73,0 × 8,5 mm a váhou 160 gramov dnes patrí skôr k tým menším. Určite sa o to pričinili aj relatívne úzke rámčeky okolo displeja. Len na spodnej strane je prítomná trochu širšia brada. 6,1-palcový IPS TFT LCD displej Max Vision má rozlíšenie HF+ (720 x 1569 pixelov). Je dostatočne jemný a zaberá 87,5 % prednej strany mobilu. Jeho pomer strán 19,5 : 9 je vhodný na sledovanie filmov. V hornej časti displeja nájdeme výrez s 5-megapixelovou selfie kamerkou.

Motorola Moto E6sMotorola Moto E6sMotorola Moto E6s

Na boku telefónu nájdeme nasledujúce prvky. Horná strana je miestom pre 3,5 mm konektor pre slúchadlá, takže k nemu pripojíte akýkoľvek bežný typ slúchadiel, čo je pri dnešných smartfónoch skôr rarita a sme radi, že Motorola tento prvok do svojich mobilov stále zahŕňa. Na pravej strane je umiestnené tlačidlo hlasitosti a pod ním gombík pre vypínanie a zapínanie mobilu. Na spodnej strane nájdeme mikrofón a klasický microUSB konektor pre nabíjanie, či prenos dát, ktorý podporuje aj technológiu OTG. Takže po pripojení USB kľúča cez redukciu budete schopní čítať jeho obsah. No a ľavá strana obsahuje dvierka pre SIM karty. Množné slovo prezrádza, že ide o dualSIM telefón a ako bonus dostane používateľ aj možnosť použiť microSD kartu do veľkosti 256 GB. Motorola však predáva aj model s väčšou dávkou pamäte, ktorý dokáže pracovať s až 2-terabajtovými microSD kartami. Tiež je možné natrafiť na verziu s jednou SIM kartou. Preto si pri výbere dobre prečítajte špecifikácie konkrétneho modelu, aby sa vám nestalo, že si kúpite ten nesprávny.

Motorola Moto E6sMotorola Moto E6sMotorola Moto E6s

Motorola Moto E6s

Obsahuje všetko potrebné pre základnú prácu s mobilom

A konečne sa dostávame k zadnej strane. Tá bola v tomto prípade šedá, ale na trhu je dostupný aj modrý a červený farebný variant. V ľavom hornom rohu máme niekoľko otvorov fotoaparátu, ktorým dominuje 13-megapixelov hlavný senzor. Pod ním nájdeme hĺbkový senzor pre fotografie s rozmazaným pozadím s rozlíšením 2 megapixely. No a trojicu uzatvára prisvetľovacia LED dióda. Vo vrchnej časti smartfónu je ešte umiestnené logo Motoroly s čítačkou odtlačkov prstov. Toto riešenie je veľmi elegantné a navyše praktické, pretože čítačka s logom je mierne zapustené do tela smartfónu. Nahmatáte ho teda aj v prípade, že sa nepozeráte, kam umiestňujete svoj prst. Vľavo dole ešte nájdeme hlasitý reproduktor. Jeho kvalita je základný model dobrá. Jediný problém s jeho umiestnením som mal, keď som s niekým telefonoval na hlasný odposluch a telefón som mal položený napríklad na posteli, zvuk bol trochu tlmený.

Motorola Moto E6sMotorola Moto E6sMotorola Moto E6s

Ak sa pozrieme na technické parametre komponentov, zistíme, že Motorola predáva tento model v dvoch variantoch. Jeden má 2 GB RAM a 32 GB vnútornej pamäte a ten vybavenejší ponúkne až 4 GB RAM a 64 GB pamäť. Procesorom je v oboch prípadoch čip MediaTek Helio P22 s 8-jadrovým procesorom ARM Cortex-A53 s frekvenciou 2,0 GHz a grafickým procesorom IMG GE8320 s frekvenciou 650 MHz. Tie sú dostatočne rýchle na bežnú prácu a možno na zahranie si nejakej jednoduchšej hry, ale aj v tomto prípade sa výrobca snažil neplytvať. 3000 mAh batéria vydrží udržať telefón v prevádzke zhruba 2 dni, ale aj v tomto všetko závisí od miery a spôsobu používania smartfónu. Batéria podporuje iba základné 5 W nabíjanie. Štandardnú technologickú výbavu dopĺňajú technológie ako Bluetooth 4.2, lokalizačné služby GPS, GLONASS, A-GPS, LTEPP, SUPL, Wi-Fi, 3G a 4G siete. Technológia NFC v smartfóne chýba.

Fotoaparát síce neohúri, ale ani nesklame

Operačným systémom je Android 9, ktorý je dnes už starším systémom, ale aj menej náročným na výkon a pre potreby základného modelu absolútne postačuje. Prostredníctvom neho môžete využívať služby Google Asistenta, inteligentné obrázkové vyhľadávanie Google Lens, všetky bežné aplikácie Google ekosystému, ale dostupné sú taktiež rôzne gestá. Napríklad, ak prejdete prstom po čítačke, zobrazia sa vám upozornenia. Používanie smartfónu je svižné, zadýcha sa len pri veľkom množstve otvorených aplikácií a aj vtedy ich stačí jednoducho zavrieť.

Motorola Moto E6sMotorola Moto E6s

Fotoaparát má štandardnú kvalitu. Rozhodne nečakajte výstupy ako pri mobiloch za 500 eur, ale fotky a videá mobilu rozhodne nerobia hanbu. Na výber máte z niekoľkých režimov ako HDR, Video, Panoráma, Bokeh (rozmazané pozadie) či funkciu skrášľovania tváre, ktorá je v dnešnej dobe sociálnych sietí veľmi obľúbená. Super možnosťou je aj zachytávať fotky počas toho ako natáčate video. Staršie mobily tento úkon nezvládali. Keď sme už pri videu, je možné zaznamenávať ho až do rozlíšenia FullHD (1080 x 1920 pixelov) pri 30 snímkach za sekundu. Na výber máte aj 3 nižšie rozlíšenia v prípade, že by ste chceli ušetriť miesto v pamäti telefónu. Tu sa však možnosti fotoaparátu končia. Podobne ako celý smartfón aj fotoaparáty si nesú prívlastok “základ”.

Pragmatický sluha

Napriek tomu, že Motorola Moto E6s neponúka žiadne fantastické funkcie a zoznam jej možnosti neobsahuje žiadne superlatívy vytvorené marketingovým oddelením, ako to zvykne bývať pri vlajkových lodiach smartfónov s bombastickými vlastnosťami a možnosťami, telefón sa mi používal dobre. Počas hovoru sa na jeho kvalitu nikto nesťažoval a aj ja som počul dobre zadnú stranu. Občas som si zahral nejakú skákačku, ale využíval som v podstate len všetky jeho základné funkcie ako telefonovanie, správy, fotoaparát, maily, občas hudba a nejaký internet.

Motorola Moto E6sMotorola Moto E6s

Po pár dňoch používania som si však uvedomil jednu vec. Práve pre neprítomnosť všetkých tých špeciálnych funkcií, som sa s mobilom hral oveľa menej a slúžil mi vyslovene ako pracovný nástroj. Niežeby neponúkal funkcie moderného smartfónu, o to sa predsa stará operačný systém Android 9, ale pristihol som sa, že po dlhom čase používam mobil takmer výlučne na to, na čo bol vymyslený. Na komunikáciu. A presne tak by som zhrnul jeho určenie. Hoci nejde o seniorský mobil, stále ho môžete kúpiť svojim starým rodičom, ktorí by sa chceli dostať do sveta smartfónov. Alebo ak vaše dieťa požaduje mobil a vy do neho nechcete investovať veľa. Tento smartfón sa však hodí aj pre ľudí, pre ktorých je mobil pracovným nástrojom a nie hračkou.

Cena a záver

Moto E6s je smartfón určený na komunikáciu. Stále poznám veľa ľudí, ktorí potrebujú volať a písať správy, alebo si občas chcú urobiť nejakú fotografie, pričom nepotrebujú nič iné. Navyše mu Motorola nastavila veľmi fajn cenu. Základný model s 2 GB RAM a 32 GB vnútornej pamäte stojí iba 99 eur. Ak siahnete po lepšie vybavenom dvojčati so 4 GB RAM a 64 GB pamäte, vyjde vás to 119 eur. Nestáva sa často, aby som recenzoval mobil, ktorý nie je prevažne hračkou. Na začiatku ma to aj trochu zaskočilo, že sa s ním nehrám toľko času, pretože nie je prepchatý všemožnými funkciami. Ide však o zariadenie, ktoré pôsobí na človeka pragmaticky, poskytne mu všetko potrebné a navyše mu nezruinuje peňaženku. A to môžeme považovať za veľké plus.

(Text a foto: Matej Koreň)

Kúpiť ihneď Motorola Moto E6s

↓↓↓ Videorecenzia tu ↓↓↓

Motorola Moto E6sMotorola Moto E6s