Zavrieť ikona
Ako vybrať robotický vysávač do domácnosti

Ako vybrať robotický vysávač do domácnosti

Žijeme v uponáhľanej dobe, kedy nám nezostáva veľa času, a predovšetkým energie, na upratovanie. Prečo by ste si nemohli prácu trochu uľahčiť? Využite najmodernejší spôsob vysávania v podobe robotického vysávača. Stačí pár kliknutí vo vašom smartfóne a podlahy v domácnosti sa budú lesknúť čistotou.  

Problém môže nastať jedine pri rozhodovaní, ktorý robotický vysávač si kúpite. Kým pred pár rokmi ešte nebola ponuka veľká, dnes si môžete vyberať z rôznych značiek alebo vysávačov so špecifickými funkciami. Viete, na čo všetko by ste mali prihliadať?

Aké typy robotických vysávačov poznáme?

V prvom rade by ste mali poznať rozdiely medzi typmi robotických vysávačov, ktoré sú na trhu dostupné. Okrem klasických vysávačov so základnými funkciami rozlišujeme tieto 4 typy:

1. Robotické vysávače na koberce - Okrem klasických tvrdých podláh sú určené aj na vysávanie kobercov. Ak máte v domácnosti koberce, na tento parameter by ste mali naozaj prihliadať. Nie všetky robotické vysávače sú schopné dobre povysávať koberce, resp. zvládnu iba koberce s veľmi krátkym chlpom.

2. Robotické vysávače na zvieracie chlpy - Ak máte domáceho miláčika, jeho chlpy sa určite povaľujú po celej domácnosti. Niektoré lacnejšie modely vysávačov by mohli mať problém so zberom tých najjemnejších chlpov, ktoré sa dostanú napríklad do rohov. Preto by ste mali siahať po robotickom vysávači, ktorý je na to určený. Niektoré navyše disponujú antibakteriálnou funkciou. Sú schopné odstrániť baktérie, vírusy či iné alergény, ktoré sa zo srsti môžu šíriť. Budú teda ideálnym pomocníkom aj pre astmatikov a alergikov. 

3. Robotické vysávače s mopom - Ak chcete mať upratovanie 2 v 1, môžete siahnuť po robotických vysávačoch s mopom. Okrem vysávania sú určené aj na stieranie podlahy. Môže ísť o suché mopovanie, no používanejšie je mokré mopovanie. Vysávač vtedy obsahuje aj nádobu na vodu a pomocou pripnutej utierky odstráni z podlahy všetky nečistoty. 

4. Robotické mopy - Primárne sú určené na mokré stieranie podlahy. Nemajú samostatnú nádobu na nečistoty, preto ich zachytia len na utierku. Nevychádzajú na koberce, ale sú určené len na tvrdé podlahy. 

Ak vám takéto krátke rozdelenie robotických vysávačov pri rozhodovaní nepomohlo, toto sú parametre, ktoré by ste pred kúpou mali zvážiť. 

Pri robotických vysávačoch naozaj platí pravidlo, že šetriť sa neoplatí. Najlacnejšie modely nedisponujú toľkými funkciami a nemusia splniť vaše očakávania, ktoré od upratovania budete mať. 

Typ podlahy je veľmi dôležitý

Pri výbere robotického vysávača sa v prvom rade musíte riadiť tým, aké typy podlahy doma máte. Klasické vysávače sú primárne určené na hladké a tvrdé typy podláh. Ak máte aj koberce, odporúčame vám siahnuť po konkrétnych modeloch určených na koberce. Tie sú schopné vyčistiť aj koberce s vyšším vlasom. Ak máte doma zvieratá, nezabudnite v parametroch hľadať aj funkciu na vysávanie zvieracích chlpov. Nie každý vysávač by ich dokázal efektívne pozbierať.  

Ako dlho vydrží robotický vysávač na jedno nabitie

Veľmi dôležitým parametrom je výdrž batérie a jej kapacita. Čím väčšiu kapacitu bude mať, tým dokáže fungovať dlhšie na jedno nabitie. Dôležité je to najmä vtedy, ak máte väčšiu domácnosť a od vysávača očakávate upratanie viacerých miestností naraz. S nízkou dobou prevádzky by to nemusel stihnúť. Zväčša sa pohybuje od 40 do 240 minút. 

Nemenej dôležitým ukazovateľom je aj doba nabíjania batérie. Niektoré vysávače sa dokážu dobiť za 2 hodiny, iným to môže trvať aj 6 hodín. Ak má batéria nízku kapacitu a rýchlo sa vybíja, tento údaj bude pre vás pomerne dôležitý. 

S navigáciou alebo bez nej?

Nie všetky robotické vysávače majú v sebe zabudovanú navigáciu. Pokiaľ im chýba, ide o lacnejšie modely. Po miestnosti sa pohybujú náhodne na základe vlastného algoritmu, preto hrozí, že vysávač neuprace celú miestnosť. Môže sa tiež stať, že niektoré miesta povysáva aj viackrát, pretože si nepamätá, kde už bol. 

Robotické vysávače s navigáciou si miestnosť najskôr zmapujú a vyhodnotia najlepšiu a najrýchlejšiu trasu upratovania. Takéto modely sú systematické, preto by sa nemalo stávať to, čo pri vysávačoch bez navigácie. Navigácia je veľmi dôležitá aj vtedy, ak je miestnosť veľmi členitá a vysávač má pred sebou viacero prekážok. Bez navigácie by sa im nedokázal vyhnúť.

Rozmery robotického vysávača

Pre niekoho je tento parameter nepodstatný, no dôležitú rolu môže zohrať v prípade, ak chcete, aby vysával aj pod nábytkom. Robotické vysávače sa vyrábajú s výškou približne od 6 cm do 14 cm. Odmerajte si, aký vysávač sa zmestí pod gauč alebo iné kusy nábytku a rozhodujte sa aj podľa toho. Bola by škoda nevyužiť takúto užitočnú funkciu. 

Čo sa týka celkového tvaru vysávača, ten nie je až taký smerodajný. Väčšina robotických vysávačov sa vyrába v okrúhlom tvare s postrannými kefami, ktoré dokážu zobrať aj špinu z rohov. Môžete však siahnuť aj po vysávači s hranatými tvarmi, ktoré sa dostanú do kútov miestností možno o čosi jednoduchšie. 

Výkon a filtrácia vysávača 

Kým pri bežných vysávačoch je výkon veľmi dôležitý, pri robotických vysávačoch nemusí byť kľúčový. Aj nižší sací výkon môže byť účinný. Vyšší výkon vo väčšine prípadov znamená nižšiu výdrž batérie. 

Čo sa týka filtrácie vysávača, filter zabraňuje rozptýleniu nečistôt v miestnosti. Medzi najlepšie a najodporúčanejšie patrí HEPA filter, ktorý je vhodný aj pre alergikov. Dokáže zachytiť aj jemné prachové častice a alergény. Účinnosť HEPA filtrov je vyjadrená číslom, najčastejšie od 10 do 13. Čím vyššie číslo, tým lepšia účinnosť. 

Aký je rozdiel medzi lacnejším a drahším robotickým vysávačom?

Ako sme už spomenuli, pri robotických vysávačoch sa neoplatí šetriť. Radšej si ešte pár mesiacov našetrite a kúpte naozaj kvalitný a výkonný vysávač. V opačnom prípade hrozí vaša nespokojnosť a pocit zbytočne vyhodených peňazí.

Lacnejšie modely robotických vysávačov nedisponujú toľkými funkciami. Nielen doplnkovými, ale ani tými základnými, s ktorými sa stretávame pri drahších modeloch. Vo väčšine prípadov nezvládnu vyčistiť koberce a majú nižšiu výdrž batérie, takže možno nestihnete upratať celý byt na jedno nabitie. Nevýhodou môže byť aj chýbajúca navigácia, a teda nesystematické upratovanie.

Užitočné doplnkové funkcie robotických vysávačov

Okrem vyššie spomenutých parametrov vás môžu pri rozhodovaní ovplyvniť aj doplnkové funkcie, ktoré nemajú všetky modely robotických vysávačov. Každá jedna z nich je len výhodou a príjemným bonusom, ktorý môže uľahčiť používanie vysávača. Zároveň zvyšuje vašu spokojnosť z vykonanej práce vysávača. 

Ovládanie cez mobilnú aplikáciu - Lacnejšie modely je možné ovládať zväčša len obyčajným diaľkovým ovládačom, ktorý ani zďaleka neponúka toľko možností ako smartfóny. Novšie robotické vysávače je možné ovládať pomocou mobilnej aplikácie, ktorú si stiahnete do svojho telefónu. Vďaka tomu môžete vysávač lepšie ovládať a môžete ho napríklad poslať do konkrétnej izby, ktorú chcete upratať. Aplikácia vám tiež zobrazí údaje o stave batérie, čase upratovania alebo potreby vyčistiť filter a kefy. 

Funkcia automatického dobíjania - Robotický vysávač dokáže sám rozpoznať, kedy mu dochádza batéria. Ak nezvládne celé upratovanie, vráti sa do nabíjacej stanice. Ak navyše disponuje funkciou dokončenia upratovania, po nabití bude pokračovať presne tam, kde skončil. Vysávače, ktoré tieto funkcie nemajú, ostanú po vybití batérie stáť na mieste. 

Ovládanie cez mobilnú aplikáciuInteligentné mapovanie

Funkcia odloženého upratovania - Niektoré modely vysávačov ponúkajú možnosť nastavenia časovača na spustenie upratovania. V aplikácii si môžete zadať čas, kedy sa vysávač spustí a uprace vám byt napríklad aj vtedy, keď budete v práci. Nemusíte byť pri ňom doma a sledovať ho. Ideálne riešenie pri narýchlo ohlásených návštevách. 

Rozpoznávanie prekážok - Ide o senzor, vďaka ktorému vysávač dokáže rozoznať prekážky a vyhnúť sa im. Vďaka tomu nenaráža neustále do nábytku.

Senzor proti zamotaniu do káblov - Užitočná funkcia najmä v prípade, ak máte po zemi káble, ktoré sa vám nechce pri každom vysávaní odkladať. Senzor zabraňuje tomu, aby sa káble zamotali do kefy. Keď zacítia odpor, otočia smer rotácie, čím kábel uvoľnia. 

Senzor proti pádu zo schodov - Ak máte poschodový dom či byt, táto funkcia sa vám zíde. Určite by ste nechceli, aby vysávač pri najbližšom upratovaní spadol zo schodov. Senzor umiestnený v spodnej časti dokáže rozoznať schody, vďaka čomu sa vysávač otočí a pokračuje iným smerom.  

Virtuálna stena/zábrana - V mobilnej aplikácii si pri niektorých lepších modeloch môžete nastaviť aj tzv. virtuálne steny či zábrany. Ide o miesta, kam nechcete, aby vysávač išiel. 

Indikátor plného zásobníka - Aby ste nemuseli vždy kontrolovať, či sa už zásobník na nečistoty zaplnil, urobí to za vás táto užitočná funkcia. Keď je nádoba plná, vysávač vás na to sám upozorní. 

Pomohli sme vám pri rozhodovaní? Veríme, že áno. Pred kúpou robotického vysávača je dobré urobiť si prieskum značiek a modelov. Podľa doplnkových služieb, ktoré jednotlivé vysávače ponúkajú, si budete môcť ľahšie vybrať medzi desiatkami rôznych vysávačov. Určite sa vám podarí nájsť dokonalý robotický vysávač, ktorý vám bude robiť radosť, no čo je dôležitejšie, aj kvalitne uprace. 

Foto: https://www.irobot.sk/, https://www.irobot.com/

Text: Andrea Kršková