Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
Ako si vybrať držiak na mobil do auta

Ako si vybrať držiak na mobil do auta

Ak trávite veľa času za volantom, vaším šikovným pomocníkom sa určite stane držiak na mobil. Ten vám uľahčí manipuláciu s telefónom a budete ho mať stále na očiach a zároveň sa budete môcť plne sústrediť na šoférovanie. Taktiež nehrozí, že by vám telefón vypadol z rúk. 

Držiak na mobil do auta môžete využiť pri telefonovaní prostredníctvom handsfree. Častejšie sa však používa pri navigácii zapnutej na telefóne. Ak uvažujete nad kúpou nového držiaku na mobil, poradíme vám, podľa čoho by ste sa mali pri výbere rozhodovať. 

Pri výbere držiaku na mobil do auta sa môžete rozhodovať na základe týchto aspektov:

  • Miesto umiestnenia - držiaky na mobil určené do auta môžete umiestniť zväčša do ventilačnej mriežky, na čelné sklo, palubnú dosku alebo na opierku sedadla. Každé miesto pre držiak má svoje určité výhody aj nevýhody, ktoré by ste pri výbere určite nemali podceniť.
  • Spôsob uchytenia - na výber máte mechanické úchyty alebo magnetickú podložku. Niektoré mechanické držiaky na mobil majú senzor, ktorý vám uľahčí manipuláciu s telefónom. Ak vaše zariadenie podporuje funkciu bezdrôtového nabíjania, na trhu nájdete aj držiaky na mobil s nabíjaním. 
  • Materiál -  väčšina držiakov na mobil do auta je vyrobená z odolnejšieho plastu. V prípade, že potrebujete väčšiu stabilitu a silnejšiu konštrukciu, nájdete aj držiaky doplnené o kov. 
  • Typ mobilného zariadenia - niektoré držiaky na mobil do auta sú vhodné len pre konkrétny model telefónu. Nemusíte sa však obávať, väčšina držiakov je univerzálna a vhodná pre všetky zariadenia. Rozdiel môže byť len v maximálnom rozpätí mechanického úchytu. Ak máte väčší telefón, tento rozmer neprehliadnite. 

Ako si vybrať miesto vhodné pre držiak na mobil?

Neviete sa rozhodnúť, ktoré miesto v aute by bolo vhodné pre váš držiak na mobil? Opierku na sedadlo môžete v tomto prípade vynechať. Tá je vhodná skôr na uchytenie tabletu a takýto držiak oceníte v prípade, ak cestujete s deťmi a chcete ich počas jazdy zabaviť. 

Ak potrebujete využívať telefón pri volaní alebo na navigáciu, musíte ho mať na viditeľnom mieste. Ak nejazdíte pravidelne, prípadne nepotrebujete držiak na mobil pri každej jazde, uprednostnite skôr umiestnenie do ventilačnej mriežky. Lepenie držiaku na čelné sklo alebo palubnú dosku by bolo pre vás zbytočné a mohlo by vám neskôr prekážať vo výhľade. 

Držiak na mobil do ventilačnej mriežky však má aj niekoľko nevýhod. Počas kúrenia v zime by horúci vzduch mohol prehrievať váš telefón zaistený vo ventilačnej mriežke. Držiak tiež nemusí byť stabilný a pri prudkom zabrzdení by mohol napríklad z mriežky vypadnúť. 

Ak sa rozhodnete pre umiestnenie na čelnom skle alebo palubnej doske, nezabúdajte na to, že držiak na mobil vám v žiadnom prípade nesmie brániť vo výhľade. V opačnom prípade by ste si koledovali o pokutu od polície. 

Ktorý spôsob uchytenia mobilu je lepší?

Neviete sa rozhodnúť medzi mechanickým alebo magnetickým spôsobom uchytenia? Každý držiak na mobil má svoje výhody aj nevýhody.

 

Magnetický spôsob uchytenia - magnetickú podložku si musíte nalepiť na zadnú stranu zariadenia, prípadne na kryt na mobil. Telefón pripevníte pohodlne jednou rukou k držiaku. Nevýhodou magnetického držiaku na mobil je nižšia priľnavosť podložky v prašnom prostredí. V takom prípade je potrebné podložku a držiak očistiť od prachu. Niekomu tiež nemusí vyhovovať lepenie magnetickej podložky na telefón a z toho dôvodu siahnu skôr po mechanickom úchyte.

Mechanický spôsob uchytenia - držiak na mobil je vybavený dvoma alebo štyrmi úchytmi, ktoré sa dajú roztiahnuť a prispôsobiť veľkosti telefónu. Nevýhodou je, že pri tomto spôsobe potrebujete použiť obidve ruky, čo počas šoférovania nie je možné. Aj preto sú obľúbené skôr mechanické držiaky so senzorom. Keď sa k držiaku priblížite, úchyty sa roztvoria a telefón môžete vložiť dovnútra jednou rukou. Niektoré držiaky podporujú aj funkciu bezdrôtového nabíjania, no tá vám bude fungovať len v prípade, že ju podporuje aj vaše zariadenie. 

Na e-shope Mobilonline nájdete širokú ponuku rôznych držiakov na mobil do auta. Ak potrebujete pomôcť pri výbere, pokojne kontaktujte našu zákaznícku linku alebo navštívte ktorúkoľvek z našich predajní.

 

Text: Andrea Kršková