Zavrieť ikona
Ako si vybrať vhodný kábel k nabíjačke

Ako si vybrať vhodný kábel k nabíjačke

Aj na kábli záleží. Takto si k nabíjačke vyberiete ten správny

Dokážete si predstaviť fungovanie so svojím mobilným telefónom bez kábla? S najväčšou pravdepodobnosťou nie. Dátový kábel neslúži len na prenos súborov a informácií medzi dvoma zariadeniami. Používa sa predovšetkým na pravidelné dobíjanie energie. S nesprávnym káblom to ale nepôjde.

Ak chcete svoje zariadenie nabíjať rýchlo a efektívne, nestačí, aby ste si zaobstarali nabíjačku, ktorá podporuje rýchle nabíjanie. Samozrejme za predpokladu, že túto funkciu podporuje aj váš telefón. Dôležité je vybrať si aj správny typ nabíjacieho kábla. Existuje totiž viacero káblov, ktoré majú odlišnú priepustnosť elektrického prúdu (A). Ak máte rýchlonabíjačku, no pripojíte k nej len kábel s 1A, rýchleho nabíjania sa nedočkáte, pretože kábel nebude schopný prepustiť toľko prúdu.

Aby ste mohli kábel plnohodnotne používať na bežnú rýchlosť nabíjania, odporúčame vám vybrať si kábel s prúdom aspoň 2A. Pozor by ste si mali dávať aj na dĺžku svojho kábla. Bežné dĺžky majú od jedného po dva metre. Ak by ste sa rozhodli pre dlhší kábel, ktorý by meral 3 či 4 metre, mohlo by to ovplyvniť tiež rýchlosť nabíjania. Keďže by bol vyšší odpor, priamo úmerne by sa znížil aj výkon a rýchlosť nabíjania.

Výber správneho konektora je dôležitý

Pri kúpe alebo výbere dátového kábla je veľmi dôležitý aj jeho konektor. Ak by ste si vybrali kábel s nesprávnym konektorom, nemohli by ste ho plnohodnotne využívať. Vždy sa najskôr pozrite na konektor vášho telefónu a kábel si vyberajte na základe toho. Ak máte starší model telefónu s konektorom MicroUSB, musíte si vybrať rovnaký kábel. Kábel s konektorom USB-C by vám nepasoval, jedine ak by ste použili redukciu na zmenu kompatibility. Zariadenia Apple podporujú len káble s konektorom Lightning

Ak si nie ste istý, ktorý typ konektoru potrebujete, prípadne vlastníte viacero zariadení s rozličnými konektormi, môžete si kúpiť univerzálny kábel. Skladá sa z rôznych konektorov a zároveň tak môžete nabíjať naraz niekoľko zariadení. Najčastejšie ide o trojkombináciu najpoužívanejších konektorov, a teda MicroUSB, USB-C a Lightning.

Materiál kábla môže ovplyvniť jeho životnosť

Väčšina bežne dostupných káblov a aj tých, ktoré sa nachádzajú v krabiciach spolu s telefónom, sú pogumované a vyrábajú sa z PVC materiálu. Dizajn týchto káblov je síce pekný, no na druhej strane sa častejšie zvyknú zamotať a polámať. Najväčší problém s tým majú Lightning káble. Ak mávate podobný problém aj vy, odporúčame vám radšej nylonové opletené textilné káble. Tie sa vám nezamotajú a sú aj odolnejšie voči lámaniu. 

Ak hľadáte kábel, ktorým by sa dalo utiahnuť dokonca aj auto, najlepšou voľbou pre vás bude Halo Back kábel. Je dostupný len vo verzii pre Lightning konektory, čo je vzhľadom k lámavosti bežných Apple káblov veľkou výhodou. Tieto káble sú vyrobené z kvalitného nylonového opletenia, pričom vnútro je tvorené z kevlarového vlákna. Kevlar je vlákno, ktoré sa používa napríklad na výrobu nepriestrelných viest. 

Ako prepojiť mobilný telefón s inými zariadeniami?

Svoj mobilný telefón môžete pomocou káblov prepojiť aj s inými zariadeniami. Najčastejšie sa na to využívajú rôzne audio alebo video káble. Audio kábel AUX s 3,5 mm Jack konektorom môžete pripojiť k autorádiu alebo zosilňovaču a následne môžete prehrávať hudbu zo svojho mobilu. Ak by ste chceli sledovať obsah zo svojho telefónu napríklad na televíznej obrazovke, ideálnym pomocníkom bude kábel s HDMI a USB-C konektormi. Túto funkciu môžu využiť napríklad majitelia smartfónov značky Samsung vďaka aplikácii DeX.

Čo robiť, ak vám kábel nepasuje do zariadenia?

Niekedy sa vám môže stať, že máte doma kábel, no nepasuje do vášho zariadenia. Nemusíte ho hneď vyhadzovať do koša. Pomôcť vám môže redukcia alebo adaptér, ktorý dokáže zmeniť jeden typ konektoru na druhý. Veľmi často sa používa redukcia z MicroUSB na USB-C a naopak. Ak váš smartfón nemá konektor na pripojenie slúchadiel, určite oceníte redukciu s 3,5 mm Jack konektorom. 

Ak by ste potrebovali ktorýkoľvek z týchto spomínaných káblov na mobil, na našom e-shope Mobilonline nájdete širokú ponuku. Stačí si len vybrať. Prípadne môžete kontaktovať našu zákaznícku linku alebo navštíviť jednu z našich predajní, ak by ste s výberom potrebovali pomôcť.

 

Text: Andrea Kršková