Zavrieť ikona
Ako nastaviť ukladanie na pamäťovú kartu

Ako nastaviť ukladanie na pamäťovú kartu

V súčasnosti majú väčšinou smartfóny kapacitu internej pamäte 64 GB, 128 GB a viac GB. Pri takýchto zariadeniach nie je nutné dokupovať pamäťovú kartu. Naďalej sa však predávajú mobilné telefóny, ktoré majú  napr. len 16 GB internú pamäť, z ktorej ešte samotný operačný systém využíva určitú časť. Na hudbu a fotky v nižšom rozlíšení by vám toto úložisko mohlo stačiť. Žiaľ na uloženie videí a fotiek vo vyššej kvalite, resp. na chod náročných aplikácií a hier na internú pamäť, vám už stačiť nemusí. V tomto prípade sa odporúča dokúpiť si vhodnú SD kartu do vášho smartfónu.

SD karta: ako vybrať tú správnu pre vás.

Predtým, ako pristúpite k samotnej kúpe SD karty, je nutné vedieť, akú kapacitu pamäťovej karty váš telefón podporuje, a či vôbec podporuje pamäťové karty. Napríklad do takého iPhonu kartu nevložíte. Je dobré si premyslieť, čo chcete na pamäťovú kartu presúvať alebo ukladať. Skladby, videá a fotky sa väčšinou dajú uložiť bez problémov. Na druhej strane, niektoré aplikácie zo smartfónu na SD kartu nie je možné presunúť. Dôvod môže byť ten, že jednoducho túto možnosť nepodporuje buď vaše zariadenie alebo samotná aplikácia. Ďalšou otázkou je, či ste náročný užívateľ. Je totiž zbytočné kupovať drahú 128 GB pamäťovú kartu, keď bežným používaním z jej kapacity zaplníte len približne 15 - 20 GB. 

 

Na každej SD karte sú uvedené veľmi dôležité parametre

SD karta: SDHD SDHC pamäťové karty sú vytvorené štandardom Secure Digital High Capacity tak, aby vám umożnili ukladanie dát až do maximálnej kapacity 32 GB.
SD karta: SDXC SDXC je navrhnutý podľa štandardu Secure Digital eXtended Capacity, vďaka čomu má pamäťová karta kapacitu vyššiu ako 32 GB a teoreticky dosahuje až 2 TB. Tento formát nepodporujú všetky zariadenia. Z tohto dôvodu sa uistite, či vaše zariadenie dokáže spracovať tento typ SD karty.
SD karta: SD class Základná trieda (SD class) patrí medzi prvé údaje, označené priamo na karte. Class triedy sú 2, 4, 6, 10 a predstavujú minimálnu rýchlosť zápisu na kartu v megabajtoch.
SD karta: UHS UHS (Ultra High Speed) je označené na karte ako U1 alebo U3. U3 má minimálnu rýchlosť zápisu 30MB/s. Veľmi dôležité je mať zariadenie podporujúce UHS. Ak použijete zariadenie, ktoré nepodporuje UHS, tak sa karta automaticky prepne do štandardnej dátovej zbernice. Rozoznávame viac druhov rýchlosti čítania UHS-I, UHS-II a v roku 2017 bola pridaná aj UHS-III.
SD karta: SD VSC

SD VSC (Video speed class) je označenie minimálnej rýchlosti ukladania dát na pamäťovú kartu. Bolo, tak ako predošlé, vytvorené SD asociáciou, aby sa zjednodušila identifikácia SD kariet, ktoré si poradia s vyšším rozlíšením videa.

 

Nastavenia ukladania a presunu dát na pamäťovú kartu

Predinštalované aplikácie od výrobcu, ako napr. kalkulačka, kalendár, budík, alebo od Google, ako napr. Youtube, Gmail a pod., žiaľ nie je možné presunúť na SD kartu. Ostatné aplikácie, stiahnuté z Google Play Store, by sa mali dať presunúť, lenže či je presun možný alebo nie, závisí aj od tvorcu samotnej aplikácie.

V prípade, ak chcete aplikáciu presunúť na pamäťovú kartu, choďte do Nastavenia –> ďalej na Aplikácie a tu vyberte aplikáciu, ktorú chcete presunúť -> ďalej  na možnosť Úložisko a pod možnosťou Vymazať údaje sa nachádza možnosť Zmeniť. Potom tam budete mať možnosť Zmena umiestnenia úložiska na pamäť zariadenia, alebo kartu SD (odskúšané na smartfóne Samsung). Chceme vás upozorniť, že v prípade ak SD kartu vytiahnete, tak vám následne aplikácie umiestnené na SD karte prestanú fungovať v smartfóne a môžu spôsobiť aj spomalenie telefónu.

Nastavenie ukladania dát na pamäťovú kartu

Pri presune fotiek, videí a hudby na SD kartu, je najjednoduchší spôsob presunu cez Nastavenia –>  ďalej Úložisko ->  nájsť možnosť Presunúť súbory na SD kartu. Lenže nie každé zariadenie s OS Android má takúto možnosť presunu súborov. V tom prípade je potrebné súbory presunúť manuálne. 

Jednou z možností, ako presunúť súbory z interného úložiska na SD kartu, je pripojiť telefón k počítaču. V počítači potom môžete súbory presúvať tak, ako keby ste presúvali súbory z jedného USB kľúča na druhý.

Presun dát pomocou aplikácie

Možnosťou je aj presun súborov pomocou predinštalovanej aplikácie Správca súborov (napr. pri smartfónoch Samsung sa to volá Moje Súbory, Huawei/ Honor Súbory a pri Xiaomi telefónoch zas Mi FileExplorer). Nie každý telefón má túto aplikáciu predinštalovanú. V prípade, ak sa takáto aplikácia vo vašom mobilnom telefóne nenachádza, je možné si ju vyhľadať v Google Play store a následne nainštalovať. Jedny z najznámejších a najobľúbenejších aplikácií sú ES File Explorer alebo File Go priamo od Google.

Presun dát na SD kartu pomocou aplikácie

 

Príklad presunu dát pomocou aplikácie v zariadení Samsung a použitím aplikácie Moje Súbory

Ak chcete  premiestniť napríklad fotky, tak v aplikácii Moje súbory prejdete na Interné úložisko – > ďalej na DCIM –> následne na Camera. V pravom rohu hore, kliknete na  tri bodky pre možnosť Upraviť. Napravo budete mať možnosť označiť (zafajknúť) tie fotky, ktoré chcete presunúť. Po označení vybraných fotiek, opäť vpravo hore kliknete na tri bodky a dáte možnosť Premiestniť. Následne by sa vám mala ponúknuť možnosť: premiestniť na SD kartu.

Ak chcete môžete si rovnako označiť celý priečinok Camera -> kliknúť vpravo hore na tri bodky a dať možnosť Premiestniť. Následne si len vyberiete cestu a priečinok, kam chcete fotky presunúť a hotovo :-)

Širokú ponuku SD kariet si môžete pozrieť aj v našom e-shope Mobilonline ;-)