Zavrieť ikona
Ako nájsť stratený telefón?

Ako nájsť stratený telefón?

Sme ľudia. Denne zabúdame stovky vecí a je veľmi pravdepodobné, že ste svoj telefón len niekde zabudli. Avšak ak ste si na sto percent istý, že ste ho niekde stratili, tak potom nezúfajte. My v Mobilonline vieme, že strata telefónu môže byť naozaj stresujúca, a preto vám prinášame niekoľko tipov ako nájsť stratené zariadenie. 

Zabezpečte si telefón pomocou PIN kódu alebo hesla

Myslím si, že už v dnešnej dobe väčšina ľudí má svoj telefón zaheslovaný. Ale pre to malé percento z vás, ktoré predsa nepoužíva žiadny zo spôsobov zabezpečenia, tu máme niekoľko dôvodov, prečo je na čase to zmeniť. Keď stratíte telefón nikdy neviete komu sa môže dostať do rúk. V tom horšom prípade vám ho niekto mohol aj ukradnúť. Silné heslo je prvým krokom k tomu, aby sa predišlo zneužitiu vašich súkromných údajov. V blogu Najpoužívanejšie heslá za rok 2022 máte názornú ukážku, že ako sa to nerobí.  

Ako teda nájsť stratený telefón?

Myslíme si, že keď už ste hľadali tento blog, nemusíme vám tu hovoriť aby ste sa prezvonili. To je to prvé, čo vyskúša každý z nás, vo väčšine prípadov však s dobrým koncom. Tí ktorí ste to neskúsili, tak to hneď napravte a vy ostatní pokračujte už na konkrétne tipy, ktoré vám radí Mobilonline.

Nájdenie mobilu pomocou telefónneho čísla

Táto metóda nie je až taká úspešná, ak sa jedná o ukradnutý telefón. Tí inteligentnejší zlodeji sa ihneď budú chcieť zbaviť SIM karty, čím spravia túto metódu neúčinnou. Následná lokalizácia bude ukazovať polohu SIM karty a nie vášho zariadenia. Okrem iného je tento postup zdĺhavý a váš operátor na to potrebuje súhlas polície. Polícia tiež dokáže vyhľadať vaše zariadenie pomocou IMEI kódu. IMEI je dobré  vedieť pre každý prípad. Je to jedinečný kód, ktorý má každé zariadenie. Nájdete ho vo vašom mobile (Nastavenia → O telefóne), alebo tiež na krabičke od telefónu. 

Lokalizácia telefónu cez internet

Pri hľadaní tohto blogu ste mohli naraziť na množstvo odkazov, ktoré vám sľubovali rýchle a presné nájdenie vášho telefónu. Nikdy, ale že nikdy pri strate telefónu nepoužívajte tieto stránky. Väčšina z nich využíva na lokalizáciu telefónne číslo, čo je rovnaký postup ako v predchádzajúcom bode. Telefónne číslo však môžu aj zneužiť a vás môže vyjsť strata zariadenie o niečo viac. 

Aplikácie na zdieľanie polohy zariadenia

Najefektívnejšou metódou sa stáva využívanie aplikácií, ktoré umožňujú sledovať aktuálnu polohu vášho zariadenia. Jedinou achillovou pätou týchto aplikácií je fakt, že sú účinné len dovtedy kým je telefón zapnutý. Po vybití zariadenia budú ukazovať jeho poslednú polohu, ale nezúfajte, ak sa telefón pokúsi niekto zapnúť, hneď to zistíte. 
Pri zariadeniach s operačným systémom Android môžete využívať aplikáciu priamo od Googlu, a to Find My Device. Samsung a Xiaomi užívatelia majú túto možnosť pomocou svojho užívateľského účtu, ktoré im umožňuje lokalizáciu ich zariadenia, ak sú na ňom prihlásený. 
Jednoduchšie to majú používatelia telefónov od spoločnosti Apple. Každý iPhone má od výroby predinštalovanú aplikáciu Find my iPhone, ktorá funguje rovnako ako aplikácia od Googlu, avšak vidíte tam polohu všetkých zariadení od Applu, ktorých ste majiteľom, nielen telefónu. 
Veríme, že tento článok nebudete nikdy potrebovať, ale ak náhodou niekedy stratíte svoj telefón, tak veríme, že sme vám pomohli k jeho úspešnému nájdeniu :)


 

Text a foto: Richard Markovič