Zavrieť ikona
Najpoužívanejšie heslá za rok 2022

Najpoužívanejšie heslá za rok 2022

My ľudia sme nepoučiteľní a každý jeden rok to dokazujeme zas a znova. Nejeden človek by si pomyslel, že keď sa jedná o naše súkromie budeme si to strážiť oko v hlave, ale najnovší prieskum spoločnosti pre kybernetický výskum Cybernews a spoločnosti NordPass, ktorá sa zaoberá správou hesiel nezávisle na sebe uviedol, že aj tento rok popredné priečky najpoužívanejších hesiel na svete ostávajú nezmenené.

Áno, tu je na mieste otázka, že čo je na tom zlé, ak tieto top heslá sú silné a ochránia naše účty, ale tu sa dostávame k prvému problému. Že tieto heslá k tým silným nepatria ani zďaleka a kvôli nim mnoho stránok zaviedlo, že naše heslo musí obsahovať povinne veľké písmeno, číslicu alebo dokonca v niektorých prípadoch aj špeciálny znak.

Lenivosť alebo zábudlivosť? 

Konečne sa dostávame k hlavnej podstate tohto článku, tak aké su teda najpoužívanejšie heslá na celom svete a osobitne na Slovensku?

Spoločnosť Cybernews uviedla, že informácie na svoj výskum čerpala z 56 miliónov hesiel, ktoré sa kvôli hackerským útokom stali verejnými na neslávne známych databázach darknetu. Mnoho hesiel bola utvorená z takých slov, ktoré nám napadnú pri vytváraní hesla hneď ako prvé, ale väčšina z nás ich hneď zavrhne, kvôli ich jednoduchosti. Ale sú tu aj takí, ktorí nie… Spoločnosť Cybernews zistila, že najpoužívanejším heslom sa stala najznámejšia číselná kombinácia na svete: 123456, zaslúžila si až takej popularity, že si ľudia zvolili čisto takéto heslo, až v 111 417 prípadoch. Ďalším používaním heslom sa slovo admin, predovšetkým známe z programátorského prostredia. Toto heslo sa netešilo, až takej výraznej popularite, ale 16 981 je stále dosť. Top trojku nám nakoniec uzatvára heslo root, ktoré získalo úctyhodných 5 047 využití

Pri výskume spoločnosti NordPass nám na prvej priečke svetovo najpoužívanejšieho hesla figuruje slovo password (angl. heslo), ktoré si zvolilo až 4 929 113 užívateľov. Na druhom mieste sa nachádza, pre nás už známe heslo 123456, ktoré “chránilo” 1 523 537  účtov.  Bronzovú priečku obsadilo trochu ťažšie, ale stále málo originálne heslo 123456789 s počtom 413 056 užívateľov. Treba spomenúť, že NordPass uviedla, aj priemernú dobu, ktorá je potrebná na prelomenie týchto hesiel. Vo všetkých troch prípadoch čas potrebný hackerovi na zmocnenie sa účtu, bol menej ako 1 sekunda

Ako sú na tom s bezpečnosťou Slováci?

Ale poďme sa pozrieť aj do našich končín, nebude pre nás veľkým prekvapením, keď zistíme, že aj na Slovensku sa najpoužívanejším heslom nestalo nič iné ako číselná kombinácia 123456, s počtom 4 011 použití. Na druhej priečke, asi menej očakávané heslo je tiež číselná kombinácia, ale tentokrát zakončená číslom osem, 12345678. Momentálne 1311 používateľov si zvolili túto kombináciu asi v presvedčení, že nebudú príliš čitateľný, tak našlo kompromis medzi prvým a tretím miestom. Už nám všetkým hneď bolo jasné, že top trojku nám znova uzavrie heslo 123456789, ale tentokrát “len” 1204 chránených účtov. Treba spomenúť aj skutočnosť, že medzi obľúbenými možnosťami pri výbere hesla množstvo Slovákov zvolí krstné meno, či už svoje alebo svojich blízkych, veď pozrite sa samy. 

A ako sa teda dá predísť úniku alebo prelomení hesla?
  1. Asi prvou a aj najdôležitejšou radou bude, že neprihlasujte sa na stránky, ktoré nepoznáte a neviete si overiť ich dôveryhodnosť. Množstvo ľudí používa rovnaké heslo na väčšine účtov, preto, keď im unikne heslo z jednej pofidérnej stránky, ľahko im môžu preniknúť do všetkých účtov.
  2. Na prvý bod nadväzuje aj druhý, snažte sa vymyslieť niekoľko hesiel. Ľahko, tak predíde nechcenému zisteniu hesla a ak sa to aj náhodou stane, aspoň nikto nebude mať prístup do všetkých vašich účtov.
  3. Pri vymýšlaní nového hesla sa snažte kombinovať veľké písmená, čísla a aj špeciálne znaky. Umiestnite ich na náhodné pozície, možno sa to zdá ako banalita, ale aj takáto “hlúposť” dokáže poriadne sťažiť prelomenie vášho hesla.
  4. Posledná rada je asi aj tá najefektívnejšia - množstvo smartfónov v dnešnej dobe ponúka automatické generovanie hesla, ktoré je naozaj silné a vy si ho vďaka bezpečnému zapamätaniu nemusíte stále nosiť v hlave. 

     

Text & Grafika: Richard Markovič
Zdroj: Nordpass, Cybernews