Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
Ako funguje technológia eSIM v mobilných telefónoch a aké sú jej výhody oproti klasickým SIM kartám

Ako funguje technológia eSIM v mobilných telefónoch a aké sú jej výhody oproti klasickým SIM kartám

S rýchlym technologickým pokrokom, a neustálym vývojom mobilných zariadení, sa mení aj spôsob, akým používame SIM karty v telefónoch. Postupom rokov sa ich veľkosť zmenšovala, až prichádzame do bodu, kedy ich fyzicky nepotrebujeme takmer vôbec. Čoraz častejšie sa začína využívať technológia eSIM, ktorá so sebou prináša aj viacero výhod. 

Ako funguje eSIM?

eSIM môžeme nazvať aj virtuálnou SIM kartou a funguje vo forme integrovanej SIM karty priamo do mobilného telefónu alebo iného zariadenia. To znamená, že už nie je potrebné vkladať fyzickú SIM kartu do telefónu, ale namiesto toho sa všetky potrebné údaje ukladajú a spravujú v digitálnej forme priamo v mobile. V skutočnosti je eSIM elektronický čip zabudovaný do zariadenia, ktorý obsahuje všetky informácie potrebné na identifikáciu zariadenia v sieti.

Ako sa k eSIM dostanete?

V súčasnosti ponúka eSIM väčšina telekomunikačných operátorov. V prvom rade je potrebné sa uistiť, že váš mobilný telefón podporuje technológiu eSIM. Pri starších modeloch to ešte nie je samozrejmosťou. Následne požiadajte svojho operátora o vydanie eSIM, ktorý vám zväčša e-mailom odošle QR kód, ktorý je potrebné nasnímať mobilným telefónom s podporou eSIM, ktorý chcete využívať. Na eSIM čip vo vašom zariadení sa nahrajú všetky dôležité informácie a služba sa stane aktívnou. 

Aké sú výhody eSIM v porovnaní s klasickou SIM kartou?
  • Všetko vybavíte z pohodlia domova – Pre aktiváciu eSIM vo väčšine prípadov nemusíte navštíviť pobočku svojho operátora, ale všetko dokážete vyriešiť telefonicky, e–mailom alebo cez zákaznícku zónu. 
  • Nemôžete ju stratiť – Keďže sú SIM karty malé, veľmi ľahko sa môže stať, že sa vám niekde stratí. Pri eSIM vám to nehrozí.
  • Viac telefónnych čísiel v mobile – Na jeden eSIM čip v zariadení je možné nahrať viac eSIM profilov, to znamená, že môžete mať niekoľko telefónnych čísel aj od rôznych operátorov. Následne sa medzi nimi môžete prepínať podľa toho, ktoré chcete využívať.
  • Menej reklamácií – Nefunkčný slot na SIM kartu sa často stáva predmetom reklamácií. Keďže ho nebudete musieť používať, predídete tomuto problému. 
  • Bezpečnosť pri krádeži – Ak by vám niekto odcudzil váš mobilný telefón, nemôže z neho vyhodiť fyzickú SIM kartu. Vďaka tomu bude jednoduchšie vypátrať stratené zariadenie. 
  • Viac miesta v telefóne – Odstránenie slotu na SIM kartu z nových mobilných telefónov môže v budúcnosti zvýšiť ich odolnosť či vodeodolnosť. Taktiež šetrí miesto pre ďalšie dôležité komponenty, napríklad pre väčšiu batériu. 
  • Šetríte životné prostredie –  Klasické SIM karty sú vyrobené z plastu, ktorý sa vďaka technológii eSIM bude využívať oveľa menej. Ide teda aj o ekologické riešenie, ktorým prispejete k ochrane prírody. 

eSIM je inovatívna technológia, ktorá prináša viaceré výhody oproti tradičným SIM kartám. S jej rýchlym prijatím zo strany výrobcov zariadení a operátorov sietí, je pravdepodobné, že sa už čoskoro stane novým štandardom v mobilnej komunikácii. 

 

 

Text: Andrea Šípošová 
Foto: 
Brett JordanMarília Castelli, NordWood Themes Richard Markovič