Zavrieť ikona
Využite mobilné telefóny v boji za životné prostredie: Tieto aplikácie vás naučia, ako žiť ekologicky a udržateľne

Využite mobilné telefóny v boji za životné prostredie: Tieto aplikácie vás naučia, ako žiť ekologicky a udržateľne

V dnešnej dobe sa čoraz viac ľudí zaujíma o ekológiu. Ak hľadáte spôsob, ako žiť udržateľne, pomôcť vám v tom môže aj váš mobilný telefón. Existujú totiž určité aplikácie, ktoré poskytnú užitočné tipy, ako zlepšiť váš vplyv na životné prostredie. Bola by škoda nevyužiť takéto moderné prostriedky. Ak vám na životnom prostredí záleží, tieto mobilné aplikácie by vo vašom zariadení nemali chýbať.

Zdieľaná doprava

Na cestách sú denne tisícky áut, no najhoršie na tom je, že mnohé len s jedným človekom. Riešením je zdieľaná doprava. K dispozícii sú aplikácie ako Bolt či Hopin, ktoré fungujú na princípe taxi služieb. Obľúbenou udržateľnou mobilnou aplikáciou je aj BlaBlaCar, vďaka ktorému môžete vyhľadať iné osoby, ktoré idú rovnakým smerom a chceli by sa zviesť. Nielen, že šetríte životné prostredie, ale môžete si rozdeliť aj náklady na pohonné hmoty.

Ďalšou alternatívou zdieľanej dopravy sú kolobežky alebo bicykle, ktoré nájdete vo viacerých väčších mestách. K známym aplikáciám patria Bolt či SlovnaftBajk, ale jednotlivé mestá môžu používať aj vlastné, napríklad Zelený bicykel Lučenec.

Mestská hromadná doprava

Mestská hromadná doprava patrí k ekologickým spôsobom prepravy. Je pohodlná, lacnejšia a často aj rýchlejšia. Mnohé slovenské mestá majú svoje cestovné poriadky dostupné aj formou mobilnej aplikácie. Do vyhľadávača skúste zadať MHD a svoje mesto. Ak by ste ho nenašli, môžete využiť univerzálnu alternatívu v podobe aplikácie Cestovné poriadky CP, v ktorej nájdete všetky dostupné mestá.

Predajte nepotrebné veci

Ak chcete mať udržateľný život, je dôležité upraviť svoje nákupné správanie. Snažte sa kupovať čo najmenej nových vecí a tie, ktoré viac nepotrebujete, posuňte ďalej. Ideálnou voľbou sú aplikácie ako Bazoš či Vinted, no pokojne využite aj sociálnu sieť Facebook. Daným veciam dáte druhú šancu na život a pomôžete určite aj tým, ktorí si ich nemôžu kúpiť za plnú sumu. Aj my sa snažíme dávať druhú šancu mobilným telefónom, ktoré už niekto nepotrebuje. Na našom e-shope nájdete nové mobilné telefóny z výkupu alebo repasované telefóny.

Dnes dýcham

Ide o slovenskú aplikáciu, ktorá slúži na informovanie verejnosti o kvalite ovzdušia v reálnom čase. Na životné prostredie vplýva aj znečistené ovzdušie, ktoré má rovnako negatívny vplyv aj na ľudské zdravie. V aplikácii Dnes dýcham si môžete vyhľadať svoje bydlisko alebo miesto na výlet a zistíte, aká je tam situácia. Môže sa objaviť zelená, oranžová alebo červená farba spolu s odporúčaniami alebo výstrahami.

GreenWay Slovensko

Ak sa zaujímate o ekológiu a životné prostredie, je možné, že ste už majiteľom elektromobilu. Aplikácia GreenWay vám ponúka prehľad o nabíjacích staniciach pre elektrické vozidlá v strednej a východnej Európe. Informácie o nabíjacích staniciach sú už dostupné aj v aplikácii Mapy Google.

EcoHero

Svoje ekologické aktivity môžete zaznamenať aj prostredníctvom aplikácie EcoHero. Zároveň sa tak môžete stať inšpiráciou pre ostatných, ktorí hľadajú rôzne udržateľné tipy. Prípadne sa môžete inšpirovať aj vy. V štatistikách aplikácie nájdete, ako ste svojím správaním pomohli prírode a akú ekologickú stopu ste po sebe zanechali.

Tieto mobilné aplikácie sú len niektorými príkladmi z množstva dostupných aplikácií, ktoré nám pomáhajú v boji za zdravé a udržateľné životné prostredie. Pokiaľ vám táto téma nie je ľahostajná, určite začnite niektorú z nich používať. A ak chcete spojiť príjemné s užitočným, určite sa neobávajte kúpy mobilného telefónu z výkupu. Ušetríte desiatky eur a ešte aj pomôžete prírode.

 

 

 

Text: Andrea Šípošová
Foto: Blablacar, Ant Rozetsky, greenway, Eco Hero