Zavrieť ikona
5G sieť máme už aj na Slovensku: Je naozaj škodlivá? A čo je to IoT?

5G sieť máme už aj na Slovensku: Je naozaj škodlivá? A čo je to IoT?

Určite už mnohí z vás zachytili rýchlo sa šíriace klebety o 5G sieti, či už v televízii, na sociálnych sieťach, od našich politikov alebo ste mohli niečo o tom počuť aj od svojich známych. Treba však rozlišovať, čo je pravda a čo je len prostý „hoax“.  V modernom svete sme obklopení veľkým množstvom informácií. Niektoré cez nás len tak „preletia“ a niektoré v nás zakotvia aj na dlhší čas. V prípade 5G siete to platí dvojnásobne. Jej cieľom je posunúť náš svet o „krok“ vpred a nie ho brzdiť. 5G má veľké množstvo výhod, ale aj možné riziká. Jednou z najdiskutovanejších otázok je jej možný negatívny vplyv na životné prostredie a organizmy žijúce v ňom. Všetko je však stále v štádiu výskumu a doposiaľ sa nevyskytli žiadne prípady, ktoré by toto tvrdenie podporovali. Čo ale vlastne tá 5G sieť je? Aké má výhody? Aké je jej využitie v bežnom živote a v ekonomickej sfére? Čo nás čaká v blízkej budúcnosti?

5G vysielač

Ako 5G sieť funguje

Hlavnou výhodou 5G siete, ak ju porovnáme so sieťami 4G a 3G, je zrýchlenie prenosu a odoslania dát o obrovskú hodnotu. Ak by sme to chceli vyjadriť číselne, tak 3G sieť má rýchlosť sťahovania okolo 2 Mb/s a 4G sieť má rýchlosť približne do 375 Mb/s. 5G sieť však tieto hodnoty posunula na úplne iný level. Fungovať bude na dvoch sieťach. Nízkofrekvenčné pásma budú bežať na starších LTE (4G) pásmach, čo by malo zvýšiť ich rýchlosť o 50%. Zlomový bod nastane v prípade širokofrekvenčných pásiem, kde by mala 5G sieť dosahovať zatiaľ pre nás nepredstaviteľné hodnoty, až 20 Gb/s. To nám umožní pozerať streamované videá v 4K, plynulé pozeranie videí v 3D, rýchly internet, ale tiež IoT (Internet of things)

Je 5G sieť bezpečná?

Aj napriek tomu, že je mnoho nadšencov, ktorí sa rozvoju najnovšej generácie technológie mobilnej komunikácie tešia, nájdu sa aj odporcovia a šíritelia nepravdivých a neoverených informácií. Na rôznych konšpiračných fórach či na sociálnych sieťach sa často stretávame s diskusiami na tému škodlivosti týchto sietí. V niektorých článkoch sa dokonca dočítate, že 5G siete možu spôsobovať rôzne ochorenia, potraty či covid. Tieto články sú však klamlivé a rozhodne nečerpajú z overených zdrojov. Najväčšie obavy prichádzajú častokrát práve od ľudí, ktorí si poriadne nepreštudovali reálne vykonané prieskumy. Doposiaľ bolo vykonaných viacero prieskumov, ktoré sledovali vplyv sietí a rádiových vĺn na zdravie človeka. Faktom zostáva, že všetky, ktoré sa uskutočnili nenašli žiadne potencionálne riziko spojené s používaním alebo pôsobením 5G sietí na zdravie človeka a dokazujú, že sú úplne bezpečnými. Vyvracajú tak rôzne mýty o tom, že rádiové vlny z tejto siete majú negatívny dopad na zdravie človeka.

Čo je to Iot (Internet of Things)?

IoT v skratke znamená prepojenie viacerých zariadení pomocou internetu (chladnička, práčka, klimatizácia, nábytok, hračky, auto, dom, ...). To umožní napríklad ich ovládanie na diaľku a množstvo ďalších možnosti. V širšom poňatí si to môžeme najlepšie ukázať na rozvíjajúcom sa autonómnom riadení auta. To sa vďaka 5G sieti stane výrazne spoľahlivejším a hlavne bezpečnejším. Možno si úplne neviete predstaviť, čo tým myslíme. Hlavnou prednosťou 5G siete je už spomínaná vysoká rýchlosť a takisto veľmi rýchla odozva. Vďaka 5G je takisto možné prepojenie viacerých automobilov do jednej siete. Čo na tom však je? Z hľadiska bezpečnosti je to najmä rýchla reakcia na vzniknutý podnet. Pri autonehode rozhoduje každá sekunda, takže ak napríklad auto pred nami bude musieť náhle prudko zabrzdiť, okamžite pošle túto informáciu do áut nachádzajúcim sa za ním. Ak sa vytvoria v meste kolóny, auto to bude môcť ihneď vyhodnotiť a zvoliť inú trasu k nášmu cieľu. 
Internet vecí, častokrát označovaný aj ako Internet druhej generácie, nebude slúžiť len pre automobily, ale aj všetkým veciam, ktoré sa nachádzajú okolo nás. To znamená, že je dosť pravdepodobné, že keď budeme stáť na križovatke so svetelným riadením, náš palubný počítač alebo dokonca aj náš telefón alebo tablet budú ukazovať čas, za ktorý naskočí zelená. Vo vyvíjajúcej fáze je možné aj nabíjanie telefónov prostredníctvom siete Wi-Fi, čo znie viac ako zaujímavo. 5G ponúka veľa výhod, ktoré môžu spraviť náš svet výrazne ľahším, bezpečnejším a zaujímavejším.

 Mobilný telefón s podporou 5G siete

5G pokrytie na Slovensku

Výrazným rozdielom 5G siete v porovnávaní so sieťami staršej generácie, a zároveň najväčším problémom jej rýchlej expanzie pre pokrytie čo najväčšieho územia, je dosah signálu. Keďže ten je veľmi nízky, nie je možné len „vylepšiť“ existujúce vysielače, ale je potrebné postaviť úplne nové a v kratších vzdialenostiach. V súčasnosti sa využíva 5G sieť aj na Slovensku, a to napríklad v oblasti Bratislavy a jej blízkeho okolia. Ponúkajú ju slovenskí mobilní operátori. 4ka aktuálne ponúka možnosť otestovať 5G sieť mimo Bratislavy aj v častiach Banskej Bystrice.

Mobilné telefóny s podporou 5G

V súčasnej dobe už výrobcovia telefónov ponúkajú veľké množstvo mobilných telefónov, ktoré podporujú pripojenie k 5G sieti. Či už ide o úplne nové modely, alebo 2 rôzne variácie toho istého modelu telefónu. Jediný rozdiel, ktorý medzi nimi môžeme postrehnúť, je ten cenový. Moderné modely s podporou 5G a štandardné telefóny s podporou 4G sa v momentálnej trhovej situácii rozlišujú pomerne priepastnými cenovými rozdielmi. Očakáva sa však, že s narastajúcou popularitou a dostupnosťou siete novej generácie sa ceny postupne vyrovnajú.

Hľadáte telefón podporujúci 5G sieť? Na našom eshope nájdete radu smartfónov, ktoré podporujú dátovanie v 5G sieti. Stačí si len vybrať z bohatej ponuky smartfónov. Potrebujete poradiť? Neváhajte sa a obrátte sa na našu infolinku alebo navštívte ktorúkoľvek z predajní Mobilonline po celom Slovensku.

 

Text: Peter Machava

Zdroj foto: UNSPLASH