Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
Unikátny projekt sa blíži do finále: Na novom obraze z mobilných telefónov je vyobrazený náš národný hrdina

Unikátny projekt sa blíži do finále: Na novom obraze z mobilných telefónov je vyobrazený náš národný hrdina

 

Projekt „Velikáni, ktorí pomáhajú aj po smrti“ pokračuje v oslavovaní významných osobností histórie prostredníctvom spojenia umenia a recyklácie. Spoločnosť Mobilonline, v spolupráci s umelcom Jozefom Stančíkom a hlavným mediálnym partnerom, portálom Startitup, predstavuje v poradí desiaty unikátny obraz vytvorený z nepoužiteľných mobilných telefónov. Najnovší prírastok prináša obraz Milana Rastislava Štefánika, ktorý bol nielen významnou politickou a vedeckou postavou, ale aj naším národným hrdinom. 

 

V rámci tohto jedinečného projektu vznikne dokopy 12 umeleckých diel. Talentovaný umelec Jozef Stančík zatiaľ vytvoril deväť obrazov, na ktorých sú znázornené tieto osobnosti: teoretický fyzik Albert Einstein, český inšpiratívny podnikateľ Tomáš Baťa, mexická maliarka Frida Kahlo, hudobník John Lennon, módy návrhár Karl Lagerfeld, španielsky maliar Salvador Dalí, indický mysliteľ Mahátma Gándhí, brazílsky futbalista Pelé a vynálezca Nikola Tesla. 

 

 

Cieľom projektu „Velikáni, ktorí pomáhajú aj po smrti“ nie je len pomoc životnému prostrediu odbremenením od množstva elektroodpadu z nefunkčných telefónov. Ide aj o edukáciu spoločnosti o dôležitosti recyklácie, oslavu a pripomenutie si tých najvýznamnejších osobností, ktoré formovali tento svet, a v neposlednom rade aj o podporu tých, ktorí to potrebujú. Celý projekt má totiž aj charitatívne poslanie. Všetky obrazy budú vydražené a peniaze získané z dražby poputujú rôznym organizáciám.

 

Milan Rastislav Štefánik bol pre Slovensko veľmi dôležitý 

 

Milan Rastislav Štefánik sa narodil 21. júla 1880 v obci Košariská. Jeho život bol plný úspechov vo viacerých oblastiach. Najskôr sa preslávil svojou prácou v astronómii a spolupracoval aj na viacerých návrhoch a vynálezoch. Jeho vedecká práca však bola len začiatkom jeho mnohostranného prínosu. Počas svojho pobytu vo Francúzsku sa Štefánik zapojil do politiky a stal sa jedným z kľúčových činiteľov v boji za vznik Československa.

 

Štefánikova rola v československom národnom hnutí bola neoceniteľná. Ako vášnivý zástanca slovenskej a českej nezávislosti spolupracoval s Tomášom Garriguom Masarykom a Edvardom Benešom na diplomatickej scéne počas prvej svetovej vojny, aby presadzoval myšlienku samostatného štátu. Vďaka jeho diplomatickým schopnostiam a neúnavnému úsiliu bolo možné získať podporu pre nový štát od spojencov, čo napokon viedlo k vzniku Československa v roku 1918. Štefánik bol podpredsedom Československej národnej rady a stal sa aj ministrom vojny. 

 

Ako vojenský pilot a generál tragicky zahynul v roku 1919 pri leteckej nehode. Jeho skorá smrť ešte viac umocnila jeho legendu a na Slovensku je dodnes oslavovaný ako národný hrdina. Jeho odkaz sa nesie v duchu odvahy, vedy, a politického presvedčenia, ktoré formovali modernú Európu. Na jeho počesť počesť bolo pomenované štátne vyznamenanie Slovenskej republiky (Kríž Milana Rastislava Štefánika), letisko v Bratislave, množstvo ulíc, námestí, škôl a ďalších inštitúcií. 

 

 

Štefánik je dodnes inšpiráciou pre nás všetkých

 

V tomto kontexte projekt „Velikáni, ktorí pomáhajú aj po smrti“ predstavuje obraz Štefánika ako poctu nielen jeho politickým a vedeckým úspechom, ale aj jeho trvalej inšpirácii pre súčasné a budúce generácie. Umelec Jozef Stančík vytvoril obraz z nepoužiteľných mobilných telefónov, aby zdôraznil dôležitosť technologického pokroku a environmentálnej udržateľnosti. Ide o hodnoty, ktoré by boli Štefánikovi určite blízke. Týmto spôsobom projekt nielen, že oslavuje minulé úspechy, ale zároveň poukazuje na súčasné výzvy a príležitosti.

 

Tento prístup prináša dvojitý benefit – na jednej strane sa zachováva kultúrno-historické dedičstvo a na druhej strane sa podporujú súčasné sociálne a environmentálne iniciatívy. Projekt tak dokazuje, že umenie a recyklácia môžu ísť ruka v ruke s kultúrnym odkazom a sociálnou zodpovednosťou.

 

Foto: Roman Lorinčík

Text: Aďka Šipošová