Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
Udržateľnosť a recyklácia mobilných telefónov: 3 spôsoby, ako môžete prispieť k ochrane životného prostredia

Udržateľnosť a recyklácia mobilných telefónov: 3 spôsoby, ako môžete prispieť k ochrane životného prostredia

Ochrana životného prostredia je v súčasnosti téma, o ktorej by sa malo hovoriť stále viac. My sa snažíme robiť všetko pre to, aby sme našej prírode pomohli, no niekedy to, žiaľ, nestačí. Je potrebné, aby sa o to zaujímalo viac ľudí a práve vy môžete byť ďalším z nich. Jedným zo spôsobov, ako prispieť k ochrane životného prostredia, je zodpovedná recyklácia mobilných telefónov. Keďže nové modely sa vyrábajú pomerne často, je dôležité vedieť, čo môžete urobiť so svojím starým zariadením. Na výber máte hneď niekoľko možností.

1. Zodpovedné odstraňovanie

Ak je váš starý telefón už nefunkčný, v žiadnom prípade ho nevhadzujte do bežného komunálneho odpadu. Mobilné telefóny, batérie či ďalšia pokazená elektronika patria do elektroodpadu. Ak neviete, kde takýto elektroodpad nájdete, prineste svoje zariadenia do ktorejkoľvek predajne Mobilonline na Slovensku. Môžete ich tu bezplatne odovzdať a o celý proces recyklácie sa zodpovedne postaráme my. 

2. Oprava a opätovné použitie

Ak váš mobilný telefón potrebuje drobnú opravu, skúste ho dať opraviť namiesto toho, aby ste ho okamžite nahradili novým. Ak je telefón stále funkčný, ale už ho nepotrebujete, môžete ho ponúknuť na predaj alebo darovať. Pokiaľ sa vám nechce ponúkať zariadenie na rôznych bazároch, môžete ho tiež priniesť k nám do Mobilonline, kde ho od vás odkúpime. Tým prechádzame k tretiemu bodu.

3. Výkup telefónov v Mobilonline

Najjednoduchším riešením, ako sa zbaviť nechceného mobilného telefónu, je priniesť ho k nám. Vo výkupe mobilných telefónov patríme k jednotke na Slovensku a máme vytvorený ucelený a prepracovaný systém bez toho, aby sme zaťažovali životné prostredie. Všetky zariadenia od zákazníkov poctivo kontrolujeme a následne ich rozdeľujeme do viacerých kategórií podľa opotrebenia.

Na našom e-shope nájdete nové mobilné telefóny z výkupu, prípadne použité mobilné telefóny z výkupu rozdelené do tried A, B, C a D. Práve trieda D je určená viac poškodeným zariadeniam, ktoré by ste už iným spôsobom nevedeli predať, no ide ešte o stále funkčné mobilné telefóny, ktoré by bola škoda vyhodiť. Navyše, za každý predaný mobilný telefón v triede D prispejeme 1 € na výsadbu stromčekov občianskemu združeniu Sadíme stromčeky

Tie telefóny, ktoré už nie sú vhodné na predaj, zrepasujeme a opravíme, prípadne použijeme na náhradné diely na opravu ďalších zariadení. Pokiaľ sa im už nedá pomôcť, putujú na recykláciu do elektroodpadu

Prečo je správna recyklácia mobilných telefónov taká dôležitá?

Recyklácia mobilných telefónov je kľúčovou súčasťou udržateľného správania sa voči elektronickému odpadu. Mobilné telefóny obsahujú množstvo vzácnych kovov, ako napríklad zlato, striebro, paládium či meď, ktoré môžu byť vďaka recyklácii znovu použité. Ak tieto vzácne kovy nie sú recyklované, musia byť ťažené z nových zdrojov, čo má vážne následky pre životné prostredie.

Okrem vzácnych kovov obsahujú mobilné telefóny aj nebezpečné látky, ako sú ortuť, kadmium a olovo. Ak nie sú riadne zneškodnené, môžu tieto látky poškodiť pôdu a vodu, ohroziť zdravie ľudí a zvierat a negatívne ovplyvniť ekosystémy. Recyklácia mobilných telefónov pomáha minimalizovať negatívny vplyv týchto látok na životné prostredie.

Nebuďte preto ľahostajný k životnému prostrediu a robte aspoň malé kroky k udržateľnému spôsobu života. Práve recyklácia mobilných telefónov môže byť prvou pozitívnou vecou, ktorú urobíte na tejto ceste k zmene.

 

 

Text: Andrea Šípošová
Foto: 
Eirik SolheimJohn CameronNicolas MessifetVitor Monthay