Zavrieť ikona
Samsung Galaxy Z Flip4 - sklápací telefón za prijateľnú cenu

Samsung Galaxy Z Flip4 - sklápací telefón za prijateľnú cenu

Môj kolega vám začiatkom septembra minulého roka priniesol recenziu na Samsung Galaxy Z Flip3, ktorý celosvetovo zožal obrovský úspech a stal sa revolučným medzi skladacími telefónmi. Priniesol prevratnú technológiu aj medzi obyčajných ľudí, ktorý si nemohli dovoliť drahší, ale za to lepšie vybavený model, Samsung Galaxy Z Fold3. Ale dosť už bolo nostalgie a zbytočných rečí, prejdime k veci. 

Tak ako to pri Samsungu býva zvykom, aj tentokrát si medzi novými modelmi nechal ročný rozostup. Na prvý pohľad Samsung Galaxy Z Flip4 od svojho predchodcu nerozlíšite, ale po podrobnejšom prezretí oboch modelov vám hlavné rozdiely udrú do očí. Ako prvé si všimnete zmeny na kovovom lemovaní. Samsung tentokrát stavil na viac hranatejší dizajn, čo podľa mňa je zmena k lepšiemu a osobne sa mi páči viac. Matný hliníkový rám bol nahradený lesklým, čo dodáva telefónu na elegancii a zvýrazňuje jeho hlavnú prednosť. Kĺb, ktorý ho robí špeciálnym a líši od tuctových telefónov. Medzi ďalšie zmeny, ktoré postrehnete ľudským okom patrí povrchová úprava zadného krytu, ktorá je pri tohtoročnom modeli matná a nie lesklá ako pri Galaxy Z Flip3. Pri lesklých farbách sú ľahšie viditeľné odtlačky a rôzne znaky opotrebovania, takže matná farba je aj tentoraz lepšia voľba. 

Aby som spomenul aj niečo z dizajnu, čo si vlastným okom nevšimnete je displej, ktorý si tiež prešiel vynovením a odolné sklo Gorilla Glass Victus nahradilo ešte odolnejšie, Victus+. Rozmery a hmotnosť sa veľmi nelíšia, aj keď sa tam nachádza rozdiel pár milimetrov, tak vám obal z Galaxy Z Flip3 bude pasovať ako uliaty. A myslím si že hmotnosť vyššiu o 4 gramy, môžete zanedbať. Veľkosť displeja je rovnako 6,7 palca, ktorý tvoria dve menšie obrazovky. Na otváranie vám odporúčam obidve ruky, pretože to ide celkom ťažko a vyhnete sa tak zbytočnému poškodeniu displeja, kĺbu alebo nebodaj aj spadnutia telefónu na zem. Na displeji na nalepená ochranná fólia, ktorá je tam už od výroby a nieže vám napadne ju odlepiť! 

Skromné balenie solídneho mobilu

Samsung Galaxy Z Flip4 prišiel zabalený rovnako ako jeho predchodca v matnej čiernej krabici, ale veľké Z na vrchnej strane bolo nahradené nápisom Flip. Vo vnútri sa nachádza smartfón v rozloženom stave, stručná príručka, záruka, nabíjací kábel USB-C a spinka na vyberanie SIM kariet.  Ako to už býva v posledných rokoch zvykom, tak nabíjací adaptér sa v balení nenachádza, ale môžete si ho zakúpiť na našej stránke. 

 

Prečo meniť niečo čo funguje

Ako som už spomenul dizajn minuloročného Galaxy Z Flip3 zožal obrovský úspech a Samsung, až na pár drobných zmien, sa ho rozhodol zachovať. Hmotnosť, zvýšená o 4 gramy je momentálne na úrovni 187g. Telefón váži, tak akurát, ani veľa, že by ste ho v rukách nevládali udržať, ale zase ani málo, že by ste zabudli na jeho prítomnosť a niekde ho nechali. Na pravej strane sa nachádza tlačidlo na ovládanie hlasitosti a čítačka odtlačkov prstov, ktorá ma ohromila svojou rýchlosťou a bezproblémovým fungovaním.  Ľavá strana disponuje len slotom na SIM karty, ktorý podporuje len jednu nanoSIM, ale nezúfajte, pretože druhú SIM kartu si môžete využívať pomocou služby eSIM, ktorú si aktivujete u svojho operátora. 

V spodnej sa nachádza USB-C nabíjací konektor a reproduktor, ktorý sa môže pýšiť kvalitovo priemerným, ale za to hlasným zvukom. Stereo reproduktor nájdete nad displejom v malej mriežke, ktorú ľahko prehliadnete. A nesmie tu chýbať ani dvojica hlavných mikrofónov. A v neposlednom rade je tu aj vrchná strana, ktorú tvorí len malá dierka na mikrofón.

To čo robí Galaxy Z Flip4 špeciálnym je jeho kompaktnosť a možnosť sklopenia a určite vás zaujímajú jeho rozmery rozloženom, ale aj zloženom stave. Aby som vás netrápil zbytočnými číslami, tak vám to tu rýchlo zhrniem a presunieme sa na ďalšiu vec. Galaxy Z Flip4 sa v rozloženom stave pýši rozmermi 71,9 x 165,2 x 6,9 mm (švh). A zase v zloženom sú tieto rozmery na úrovni 71,9 x 84,9 x 17,1 mm  - 15,9 mm, pri hrúbke sú rozmery dva, pretože ako si aj môžete všimnúť na fotkách telefón sa pri kĺbe nezohne úplne, kvôli čomu je na tomto mieste hrubší. Treba však spomenúť, že aj keď hrúbka je niekoľkonásobne väčšia, tak telefón sa príjemne nosí vo vrecku a možno ho naozaj nazvať kompaktným zariadením. Možno vám napadlo, že bude otravné otvárať Galaxy Z Flip4 pri každom jednom upozornení, prepnutí pesničky, odpovede na SMS alebo hovore, ale zas vás musím vyviesť z omylu. Telefón je na tieto činnosti plne prispôsobený a je možné ich vykonávať aj v sklopenom režime, pretože na zadnej strane, kde je fotoaparát (v sklopenom stave prednej strane), sa nachádza malý 1,9 palcový displej, cez ktorý vykonáte všetky spomínané úkony.  Ale bohužiaľ tu jeho možnosti v sklopenom stave končia, na zložitejšie činnosti bude potrebné jeho otvorenie. 

Viac farieb ako je na dúhe

Čo sa určite musí Galaxy Z Flip4 nechať je jeho hlavný (vnútorný) displej. Naozaj skvelý Dynamic AMOLED 2X displej s rozlíšením až 2640 x 1080 pixelov, vďaka Full HD+ zobrazuje každú farbu v tej najlepšej kvalite. Obnovovacia frekvencia je ako zvyčajne prispôsobiteľná až na úroveň 120 Hz. Zas si viem predstaviť aká otázka vám momentálne behá hlavou, vidno miesto ohybu na displeji? Je to jedna z vecí, ktorá pochopiteľne napadne veľkému množstvo ľudí, ktorí sa stretnú s týmto modelom. A áno to miesto vidno, ale nie je to niečo rušivé a pri dlhodobom používaní si naň zvyknete a spomeniete si naň maximálne vtedy, keď budete cez neho prechádzať prstom. K obrazovkám spomeniem len toľko, že obidve podporujú funkciu Always on, vďaka čomu vám žiadne upozornenie neunikne.

Sklápanie nie iba pre kompaktnosť

Dôležité je spomenúť, že hlavnú prednosť Galaxy Z Flip4 využijete aj pri bežnom používaní a nie len pri šetrení miesta. Jedná sa hlavne o režim Flex, kde je konštrukcia otvorená a zviera pravý uhol. Poznáte ten pocit keď ste niekde s partiou a chcete sa odfotiť, ale nemá vás kto a chcete mať všetkých na fotke? Tak tento problém Galaxy Z Flip4 hravo vyrieši, kde vám jedna z častí telefónu bude pôsobiť ako improvizovaný “statív” a druhá (tá z fotoaparátom) vás odfotí. Vy tak ušetríte plno času a hlavne nervov s ukladaním telefónu do tej správnej polohy aby nespadol. Ďalej kde túto vlastnosť “statívu” využijete je prehrávanie videí, ktoré funguje na rovnakom princípe ako fotenie, jedna z častí drží a druhá prehráva video. 


Fotoaparát, nesklame, ale ani neohúri

Tak ako pri minuloročnom modeli, aj tu sa nachádzajú len dva 12 megapixelové objektívy. Bohužiaľ kvalitovo neprišlo ku žiadnej zmene a jediný rozdiel sa nachádza pri senzore, ktorý je tento krát väčší, čím zaistí kvalitnejšie fotky pri zhoršenom osvetlení. Ako som už spomenul pri fotografovaní viete naplno využiť jeho sklápacie prednosti a hlavne režim Flex, ale pre milovníkov selfie sa im nápomocnou stane aj vonkajšia obrazovka, ktorá pre nich poslúži ako náhľad. Vďaka tomuto sa vaše selfie stanú oveľa kvalitnejšími akoby boli zhotovené bežnou kamerou nachádzajúcou sa nad displejom telefónu. Možno trochu zbytočné, ale keď budete potrebovať rýchlo zhotoviť fotografiu, tak je to možné aj pri zatvorenej konštrukcii. Na vonkajšej obrazovke si jednoducho zvolíte režim fotografie alebo videa. Potom už len stlačením displeja alebo tlačidla hlasitosti vytvoríte snímku. Tadááá, jednoduché ako facka. Ale ako som už spomenul v nadpise: fotoaparát, nesklame, ale ani neohúri, a jednoznačne to vidieť na tom, že kvalita fotografií je porovnateľná s minuloročným Galaxy Z Flip3, ale to už posúďte sami.

Batéria poteší, ale nabíjanie zaostáva

Samsung Galaxy Z Flip4 dostal do vienka o 400 mAh väčšiu kapacita batérie, než mal minuloročný Galaxy Z Flip3 Treba spomenúť aj skutočnosť, že rýchlosť nabíjania sa síce zväčšila, a to z 15W na 25W, čo ale stále pri nabíjaní z 20% na 100% je niečo málo cez hodinu. V porovnaní s konkurenciou Galaxy Z Flip zaostáva, keďže iné mobily sú už bežne dostupné s 50W nabíjačkou, ba dokonca aj vyššou, vďaka čomu dosiahnu plné nabitie len za pár minút. Keď už sme pri tých batériách a rýchlostiach nabíjania, treba spomenúť aj výdrž, nie jeden čitateľ sa mohol dovtípiť, že výdrž stúpa priamo úmerne s kapacitou batérie, takže tu máme telefón so solídnou výdržou batérie, ktorá pri normálnom používaní vydrží viac než deň. Ani pri Galaxy Z Flip nesmie chýbať možnosť bezdrôtového nabíjania (Fast Wireless Charging 2.0) a reverzné nabíjanie (Reverse wireless charging). Vďaka druhému menovanému si ľahko nabijete svoje Galaxy Buds alebo iné príslušenstvo, len pomocou svojho Galaxy Z Flip

Záverečné hodnotenie

V dnešnej recenzií som sa trochu rozpísal, čo pri mne nebolo zvykom, ale aj tak som bol stručný a snažil sa vynechať nudné špecifikácie. Myslím si, že všetci mi dáte za pravdu, keď poviem, že pri Galaxy Z Flip2 a Galaxy Z Flip3 sme videli obrovský skok a technologické vylepšenia. Bohužiaľ pri Galaxy Z Flip4 sa o tento skok nejedná a vylepšenia sú len nepatrné. Aj keď tento telefón neobsahuje menovaný “skok” stále sa jedná o kvalitný kúsok, ktorý odporúčam skôr náročnejším používateľom. Ak chcete prejsť na “véčka,” ale bojíte sa väčšej investície, tak momentálne bude pre vás lepšou voľbou Galaxy Z Flip3, ktorý si môžete dopriať už od 400€. Ale pre tých, ktorí sa neboja a vedia že sklápacie telefóny sú priamo pre nich, tak im Galaxy Z Flip4 môžem len odporučiť. Či už siahnete po Galaxy Z Flip3 alebo Galaxy Z Flip4, musíte sa pripraviť na skutočnosť, že vďaka Galaxy Z Flip4 sa stanete stredobodom každej udalosti, pretože sklápacie telefóny stále nie sú v spoločnosti také bežné, ale čo viete možno budú jej budúcnosťou. 

Text: Richard Markovič

Foto: Samsung, Richard Markovič