Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
Samsung Galaxy XCover 5: Nezľakne sa ani vody, ani tvrdých pádov

Samsung Galaxy XCover 5: Nezľakne sa ani vody, ani tvrdých pádov

Juhokórejská spoločnosť Samsung, je jednou z posledných tradičných mobilných značiek, ktoré ešte svojim fanúšikom prinášajú odolné smartfóny. Kým pri tlačidlových mobiloch nájdeme odolných kúskov viac (napríklad Nokia 800), odolné smartfóny začínajú byť ohrozeným druhom.

Samsung kedysi relatívne pravidelne predstavoval odolné varianty svojich vlajkových lodí Galaxy S s prívlastkom Active. Pokiaľ ma ale pamäť neklame tak posledným bol Samsung Galaxy S7 Active a odvtedy Samsung odolnosť vyhradil pre triedu telefónov XCover a niektoré svoje tablety Galaxy Tab Active. Kým zhruba rok starý Galaxy XCover Pro, bol zástupcom strednej triedy a predával sa len na niektorých trhoch, dnes testované zariadenie je globálnym modelom úrovňou výbavy spadajúcim do nižšej triedy. 

Samsung Galaxy XCover 5

Nový Samsung Galaxy XCover 5 je tak relatívne jediným súčasným zástupcom smartfónov odolnej triedy z Južnej Kórey. Otázne je, či fakt, že je XCover 5 jedným z mála odolných smartfónov predávaných na našom trhu, bude stačiť na úspech. Odpoveď som sa pokúšal nájsť pri jeho testovaní. Samsung Galaxy XCover 5 ma hneď v niekoľkých momentoch prekvapil svojimi vlastnosťami. Lenže boli to prekvapenia ako pozitívne, tak negatívne.

Balenie – krabička menšia než čokoľvek, čo ste v poslednej dobe videli

Krabica smartfónu je jednoduchá, biela, prekvapivo malá a po jej rozbalení som si tak trochu spomenul na roky minulé. V jej balení okrem USB-A na USB-C kábla, nabíjačky, manuálu a samotného smartfónu, nájdete aj batériu! Tá je totiž vyberateľná. V roku 2020 ide rozhodne o nezvyk, a to najmä pri odolných smartfónoch, keďže tie sa výrobcovia snažia čo najviac utesniť. Bol som teda zvedavý, ako to Samsung v tomto prípade vyriešil.

Samsung Galaxy XCover 5

Dizajn – Prekvapivo malý je aj samotný smartfón

Keď som do rúk chytil smartfón, veľmi som sa potešil. S rozmermi 147,1 x 71,6 x 9,2 mm a váhou 172 g je tento kúsok na dnešné pomery vyslovene malý, spratný a teda praktický. Pohodlne sa zmestí do akéhokoľvek vrecka. Veľkosťou mi pripomína Samsung Galaxy S10e alebo iPhone SE 2020. Farba mobilu je tmavo-šedá s červenými prvkami, čo sa smartfónu s takýmto zameraním nesmierne hodí. Dizajn však rozhodne nekopíruje súčasné trendy. Všetko sa tu podriaďuje účelu a tak by som vzhľad XCover 5 označil tak trochu ako „retro“ (čo zas nemusí byť nutne na škodu).

Samsung Galaxy XCover 5

Galaxy XCover 5 je celý z plastu, ktorý je veľmi členitý a prispieva k lepšiemu držaniu v rukách a odolnosti. Prednú stranu chráni rovné odolné sklo zapustené zhruba pol milimetra až milimeter pod úroveň bočného rámu, aby sa tak predišlo jeho poškodeniu pri náhodných pádoch. Bočný rám má tiež členený povrch a v rohoch je hrubší. Čo má opäť za úlohu absorbovať nárazy. Zadná strana má vrúbkovaný povrch, ktorý prispieva k lepšiemu držaniu v rukách.

Samsung Galaxy XCover 5

Napriek celoplastovému telu a malej veľkosti pôsobí XCover 5 veľmi robustne. Nikde sa nič neprehýba ani nevŕzga. Pravá strana obsahuje tlačidlo zapínania/vypínania so zdrsneným povrchom a tlačidlo pre ovládanie hlasitosti. Na vrchnej strane nájdeme 3,5 mm jack konektor pre slúchadlá a ruchový mikrofón. Práva strana je domovom pre červené tlačidlo XCover, ktoré má tiež zdrsnený povrch. Pri jeho stlačení sa aktivuje LED dióda na zadnej strane, ktorá slúži ako prisvetlenie, keď sa majiteľ pohybuje v tmavom prostredí. Ak ho stlačíte a následne podržíte, spustí sa fotoaparát a môžete ním aj fotiť. V menu nastavení však tlačidlu XCover môžete prideliť rôzne iné funkcie podľa vlastného výberu.

Samsung Galaxy XCover 5Samsung Galaxy XCover 5Samsung Galaxy XCover 5

Spodná strana obsahuje hlasitý reproduktor, dva pinové konektory pre príslušenstvo, moderný USB-C konektor a primárny mikrofón.

Displej je lepší, než som čakal

Keďže som mal v minulosti príležitosť testovať Samsung Galaxy XCover 4, hneď po zapnutí „päťky“ som zbadal zlepšenie v oblasti displeja. Jedná sa o 5,3-palcový PLS TFT LCD displej má pomer strán 18,5:9 s rozlíšením 1480 x 720 pixelov. To je relatívne nízke rozlíšenie, ale pri takto malom displeji, je rozlíšenie viac než dostatočne jemné. Podanie farieb nie je také dobré ako u AMOLED displejov, ale rozhodne postačuje. Displej je skrátka dobrý. Nie vynikajúci, ale dobrý určite. Okolo displeja sa nachádzajú relatívne hrubé rámčeky, ale v tomto prípade tomu rozumiem. Ako som písal vyššie, tu sa všetko prispôsobovalo účelu a ten je chrániť. Hrubšie rámčeky okolo displeja tak dávajú priestor spomínaným zosilneným bokom zariadenia.

Samsung Galaxy XCover 5Samsung Galaxy XCover 5

Nad displejom nájdeme reproduktor a 5-megapixelovú selfie kamerku s clonou f/2.2. Ak ju porovnáme so selfie kamerkami v drahších modeloch, vidíme, že postráda kontrast, dynamický rozsah a tiež podanie farieb nie je na najlepšej úrovni. Za mňa osobne by som privítal aspoň 8 megapixelov. Kamerka je schopná odomykať smartfón prostredníctvom rozpoznávania tváre, čo je, mimochodom, jediná biometrická funkcia tohto smartfónu.

Samsung Galaxy XCover 5

Pri prvotnom naskenovaní tváre som síce bojoval s jej rozpačitým odomykaním, ktoré trvalo v niektorých prípadoch aj viac ako sekundu (a niekedy som telefón nedokázal odomknúť vôbec), ale pokiaľ si do telefónu naskenujete svoju tvár viackrát v rôznych svetelných situáciách, odomykanie tvárou sa citeľne zrýchli. Nikdy síce nebude dosahovať rýchlosť tých najlepších (a najdrahších) mobilov, ale bude veľmi použiteľné. Okrem toho si môžete smartfón zamknúť na kód alebo nakreslením gesta na displej.

Batéria, ktorá sa dá vybrať

Vyberateľné batérie boli hitom najmä v minulosti. V mojom videu k tomuto smartfónu som spomínal, že kedysi ste jednoducho mali niekoľko batérií a v prípade potreby ste si ich vymieňali. V tomto prípade má batéria kapacitu 3 000 mAh, čo je relatívne málo na dnešnú dobu. Je to spôsobené jednak menším telom, ale aj jeho lepším vystužením kvôli odolnosti, takže v tele smartfónu pre batériu ostalo menej miesta. Keďže je však displej v tomto prípade malý a úsporný a ako si povieme neskôr, tak procesor tiež, výdrž batérie vám vystačí na dva dni používania bez akýchkoľvek problémov.

Samsung Galaxy XCover 5

K telefónu je tiež pribaľovaná nabíjačka s výkonom 15 W, čo tiež nie je najviac, ale opäť, v tomto prípade je to vďaka menšej kapacite batérie akceptovateľné. Veď z 0 na 100 % batériu zvládnete nabiť za zhruba 1 hodinu a 40 minút. A stále si ešte môžete kúpiť náhradnú batériu, ktorú budete mať nabitú v zálohe.

Samsung Galaxy XCover 5

Odolnosť je tu prioritou číslo jedna

Keď som batériu do zariadenia vkladal, zistil som, že pod zadným krytom vedľa nej používatelia nájdu sloty na dve nanoSIM karty a tiež microSDXC batériu do kapacity až 1 TB. Takže prakticky môžete mať k dispozícii nevyčerpateľnú pamäť. Zadný kryt je navyše vo vnútri pokrytý gumenou bariérou, ktorá po zaklapnutí krytu utesní batériu a sloty tak, aby do nich náhodou nevnikla voda alebo nečistoty.

Samsung Galaxy XCover 5 spĺňa certifikáciu odolnosti voči vode a prachu s označením IP68. To znamená, že by mal vydržať meter pod vodnou hladinou po dobu 30 minút. Vyskúšal som ho teda zapnutý vložiť na 20 minút len tak do misky z vodou, či takúto papierovo jednoduchú skúšku zvládne. Po uplynutí tohto času vo vode som ho vytiahol, otriasol, utrel a fungoval bez zaváhania. Na to aby mobil tesnil je potrebné sa ubezpečiť, že zadný kryt dobre prilieha. Vo všeobecnosti však neodporúčam smartfón len tak testovať na vlastnú päsť, pretože by ste mohli prísť o záruku. Takáto certifikácia totiž slúži na to, aby bolo zariadenie odolné v nehostinnejšom prostredí, nie na to, aby sa s ním niekto ponáral.

Okrem IP68 tento kúsok spĺňa aj vojenskú certifikáciu MIL-STD 810G, čo znamená, že by mal prežiť pád z výšky 1,5 metra a nebojím sa tvrdiť, že niečo takéto by tento obrnený tank v pohode zvládol. Pôvodne som si s ním chcel aj trochu zahádzať, ale počasie mi veľmi neprialo a keďže som z toho chcel aj nahrávať video, bál som sa aby mi nenavlhla kamera. Takýto pád však dokážu prežiť aj obyčajné smartfóny, takže tu by to naozaj nemal byť problém. Azda najzraniteľnejším miestom na tomto mobile je sklenený displej, kde by som odporúčal zakúpiť si odolné sklo.

Samsung Galaxy XCover 5Samsung Galaxy XCover 5

Audio

Čo sa týka zvukovej stránky zariadenia, tak máme tu k dispozícii už spomínaný 3,5 mm audio jack konektor a mono hlasitý reproduktor, ktorý hrá priemerne hlasno. Kvalita prednesu je rovnako priemerná. V porovnaní s Galaxy XCover 4 som však zaznamenal zlepšenie. Pri telefonovaní ma druhá strana počula zrozumiteľne a dostatočne hlasno, akurát bol vraj zvuk mierne plechový a to najmä pri hlasitom odposluchu.

Výkon má svoje limity

V oblasti výkonu som ostal trochu prekvapený, ale tento raz nemilo. Tento telefón rozhodne nie je žiadne výkonnostné monštrum. V teste Geekbench 5 skončil niekde na konci tabuľky. Pri bežnom používaní, počúvaní rádia alebo prezeraní videí to pocítite maximálne spomalenou odozvou, ale rozhodne si s ním nezahráte náročnejšie hry alebo neužijete prepracovanejšie aplikácie.

O výkon sa totiž stará úsporný čip Exynos 850 od spoločnosti Samsung vyrábaný 8 nanometrovým procesom. Procesor má 8 jadier s taktovacou frekvenciou 2 GHz. Grafickú kartu Mali G-52 dopĺňajú 4 GB RAM a 64 GB vnútornej pamäte rozšíriteľné o spomínanú microSDXC kartu. Na papieri to vyzerá vcelku fajn, ale pri reálnom používaní skrátka počítajte so základným výkonom. Na druhej strane, pomáha to batérii a kategória ľudí, na ktorú tento smartfón cieli zrejme nebudú žiadni vášniví hráči, ale skôr pracanti, ktorí ho budú využívať najmä na telefonáty, správy a občasné prezeranie internetu či sociálnych sietí.

Zvyšok výbavy zahrňuje taký ten klasický štandard, kde nič zásadné nechýba. Bluetooth v5.0, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hot spot, navigačné systémy GPS, GLONASS, GALILEO, Beidou, NFC.

Najnovší Android na palube

Operačným systémom je v tomto prípade najnovší Google Android vo verzii 11. Dopĺňa ho klasická grafická nadstavba One UI v staršej verzii 2.0, ale to mi nijako neprekáža. One UI je totiž všeobecne veľmi dobre zvládnutým grafickým prostredím, ktoré ponúka široké možnosti nastavení a prispôsobenia, podobne ako na iných smartfónoch značky Samsung. Pri tomto kúsku napríklad spomeniem zjednodušené rozhranie prostredia, ktoré z plochy odstráni všemožné ikony a ponechá na nej len tie základné pre hovory, správy, internet a podobne. Všetko sa tak stáva jednoduché, ikony sú veľké a telefón je tak vhodný aj pre starších ľudí, ktorí by chceli mať smartfón, ale v štandardnej ponuke funkcií by sa strácali.

Jeden fotoaparát, dve diódy

Na zadnej strane nájdeme neobvykle iba jeden objektív 16-megapixelového fotoaparátu, ktorý dopĺňajú až dve LED diódy. Fotoaparát má clonu f/1.8 a fotky z neho lezú pekné najmä vtedy, ak máte dobré svetlo. Farby sú živé, kontrast dostatočný, len dynamický rozsah pokulháva a pri veľkom množstve svetla budete mať na fotkách prepálené miesta. So zníženou hladinou svetla bude aj ich kvalita rýchlo strácať. Tento smartfón tak nebude dobrým pomocníkom pre fotografov, ale skôr pre ľudí, ktorí si chcú zvečniť momenty, pričom sa až tak nezaťažujú kvalitou snímkov.

Samsung Galaxy XCover 5

Hoci je k dispozícii aj štandardný softvér fotoaparátu prostredia One UI, jeho možnosti sú limitované použitým objektívom a procesorom. Z dostupného 10-násobného digitálneho zoomu je použiteľné tak 2- až 4-násobné priblíženie. Ďalšie približovanie už oreže fotografiu tak veľmi, že výsledky sú nekvalitné a za mňa nie veľmi nepoužiteľné. Nečakajte tiež všemožné režimy fotenia. Prítomný je iba mód PRO, fotenie panorámy a režim pre fotenie jedla.

(pozn. Fotografia vytvorená hlavným objektívom Samsung Galaxy XCover 5)

Fotografia vytvorená hlavným objektívom Samsung Galaxy XCover 5

(pozn. Fotografia vytvorená hlavným objektívom s 2-násobným zoomom Samsung Galaxy XCover 5)

Fotografia vytvorená hlavným objektívom s 2-násobným zoomom Samsung Galaxy XCover 5

(pozn. Fotografia vytvorená hlavným objektívom s 4-násobným zoomom Samsung Galaxy XCover 5)

Fotografia vytvorená hlavným objektívom s 4-násobným zoomom Samsung Galaxy XCover 5

(pozn. Fotografia vytvorená hlavným objektívom s 10-násobným zoomom Samsung Galaxy XCover 5)

Video nahráva tento smartfón v rozlíšení 1080p pri 30 snímkoch za sekundu a hoci je jeho kvalita relatívne dobrá, dá vám zabrať, aby ste z mobilu dostali plynulé videá. Ich obraz je roztrasený kvôli neprítomnosti stabilizácie. Aj tu však treba podotknúť, že základnou črtou tohto smartfónu je odolnosť a ostatné funkcie sú tu druhoradé.

Cena a záver

Samsung Galaxy XCover 5 je jedným z mála svojho druhu. Ide o obrnený smartfón, ktorý vydrží aj drsné zaobchádzanie a rozhodne sa nezľakne dažďa, vody, pádu či zlých podmienok. Vypýtalo si to však aj svoju daň v podobe hrubých rámčekov okolo displeja, základného výkonu, nižšej kapacity batérie alebo základného fotoaparátu. Aby som však len nekritizoval displej je dobrý, veľkosť tak akurát do ruky, výdrž batérie aj napriek nižšej kapacite dostačujúca, stále sú na palube dve SIM karty či možnosť vložiť si doň veľkorysú pamäťovú kartu s kapacitou 1 TB a to všetko zastrešuje najnovší operačný systém Google Android 11 s vydarenou grafickou nadstavbou One UI. A dostalo sa aj na odomykanie tvárou.

Cena tohto smartfónu je taká „od Samsungu“. Napriek relatívne horším špecifikáciám v oblasti fotoaparátu a výkonu všeobecne si firma z Južnej Kórey za Galaxy XCover 5 pýta sumu 280 Eur. Za to už si dokážete bez problémov zaobstarať model vyššej strednej triedy. Ale pokiaľ je vašou prioritou odolnosť, nenájdete v ponuke v podstate nič podobné a v Samsungu sú si toho veľmi dobre vedomí. Lacnejšie odolné smartfóny nemajú ani také špecifikácie ako Galaxy XCover 5. Práve preto je cenovka tohto Samsungu nastavená tak sebavedomo. Rovnako sebavedomo sa ale tento smartfón dokáže vrhnúť pod vodnú hladinu a prežiť pod ňou desiatky minút zväčša bez vážnejšej ujmy na zdraví.

↓↓↓ Videorecenzia tu ↓↓↓

Text, foto a video: Matej Koreň