Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
SAMSUNG Galaxy TAB S7 FE 5G: Tablet z Južnej Kórei pre kreatívne duše

SAMSUNG Galaxy TAB S7 FE 5G: Tablet z Južnej Kórei pre kreatívne duše

Ak sa ma dnes niekto opýta na výkonnejší tablet s operačným systémom Android, jedným z mojich odporúčaní je určite séria Galaxy Tab od spoločnosti juhokórejskej spoločnosti Samsung. Práve Samsung totiž má s výrobou tabletov bohaté skúsenosti, ktoré už niekoľko rokov pretavuje do modelov, ktoré sú medzi používateľmi týchto zariadení veľmi obľúbené. A kým v minulosti boli tablety určené najmä na konzumáciu obsahu ako prezeranie si webov či videí, dnes vám môžu nahradiť počítač, z časti fotoaparát, knihu a ako sa neskôr dočítate, tak v prípade dnes recenzovaného kúsku aj zápisník.

Do rúk sa mi totiž dostal Samsung Galaxy Tab S7 FE 5G. Ide o fanúšikovskú edíciu (Fan Edition), ktoré Samsung z času na čas vydá. Vo všeobecnosti sa jedná o zariadenia s veľmi dobrým pomerom ceny a výkonu, ktoré sa snažia vyplniť dieru v portfóliu výrobcu, poprípade prinášajú kombináciu vlastností, ktorú fanúšikovia značky nenašli v niektorom z pôvodných modelov. Galaxy Tab S7 FE 5G však rozhodne nie je len pre fanúšikov. Myslím, že uspokojí kohokoľvek, kto má kreatívneho ducha, nechce minúť na tablet celý majetok a uspokojí sa s výkonom dostatočným pre bežné činnosti.

Bohatý obsah v balení s dizajnom od Samsungu

Tablet S7 FE 5G je zabalený v nízkej a pomerne veľkej krabici z bieleho kartónu, ktorá sa svojím dizajnom jasne hlási k DNA Samsungu. Po otvorení v nej nájdete tablet zabalený do materiálu z netkanej textílie, ďalej vám zrak určite spočinie na priloženom styluse S Pen a USB-A na USB-C kábel spolu s nabíjačkou tvoria akýsi základ vo výbave. Nájdete tu aj manuál a spinku pre vyberanie dvierok pre kartu SIM a microSDXC kartu.

Samsung Galaxy Tab S7 FE 5G

Zbožňujem moment, keď zariadenie vezmem do rúk po prvýkrát. Presne vtedy si k nemu buď vytvorím alebo nevytvorím pozitívny vzťah. Môže sa to zdať ako povrchné, ale v podstate vždy sa mi to potvrdilo. O Galaxy Tabe S7 FE 5G som si vytvoril do pár sekúnd kladnú mienku, ale rozhodne nedopustím, aby ma to ovplyvňovalo pri ďalšom recenzovaní. Tento tablet je tvorený z veľkej časti hliníkom, ktorý je pri dotyku príjemne chladný, no už po pár minútach sa tento chlad stratí. Len prednú stranu pokrýva odolné sklo. Pre tablet s takto rozmerným displejom určite odporúčam, aby ste si k nemu zakúpili aj nejaký obal, pretože čím je sklenená plocha väčšia, tým jednoduchšie sa môže rozbiť.

Kovové telo pôsobí veľmi kvalitne

Tablet má rozmery 185 x 284,8 x 6,3 mm a váhu 608 gramov. Nie je ťažký, ale v rukách rozhodne cítite kus techniky. Zadná strana je relatívne jednoduchá. V ľavom hornom rohu sa nachádza logo spoločnosti Samsung, naproti je zas umiestnený modul hlavného fotoaparátu. V strede na spodnej strane zas nájdete zmienku o tom, že reproduktory tohto tabletu ladia legendárna značka AKG.

Keďže som spomenul množné číslo, je zjavné, že reproduktory sú dva a hrajú stereo. Na trhu dnes síce existujú aj pro tablety so štyrmi reproduktormi, ale aj tieto dva hrajú nadpriemerne dobre a hlasno. Stredy a výšky sú veľmi zreteľné a dobre čitateľné, no ako to už býva u takýchto malých zariadení, basy sa na zvyšné spektrum až tak nechytajú. Stále ich budete vnímať a sú lepšie než na nejakom smartfóne, ale rozhodne od nich nečakajte dunivý efekt prenosných reproduktorov. Prvky na zadnej strane potom uzatvárajú plastové pásy pre antény 5G modemu. Tie sú svetlejšie než hliník, čo je trochu škoda. Vizuálne čistejšie by pôsobili, keby mali aspoň približný odtieň hliníka. Rozhodne to však nie je niečo, z čoho by som si „trhal vlasy“. Aj tak vždy tablety nosíme v puzdrách.


Tablet je primárne orientovaný na šírku. Na pravom boku tak nájdete USB.C konektor pre nabíjanie a jeden z dvojice stereo reproduktorov. Na strane pravej sa nachádza druhý stereo reproduktor a mikrofón, v strede spodnej strany je umiestnený smart konektor s dvomi drážkami po stranách pre pripojenie klávesnice či iného príslušenstva. Horná strana je zrejme najbohatšia. Obsahuje zapínacie/vypínacie tlačidlo, tlačidlo pre ovládanie hlasitosti ďalší mikrofón a tiež združený slot pre nanoSIM kartu s podporou 5G sietí (ale tiež všetkých ostatných) a tiež pre pamäťovú microSDXC kartu. Tá môže mať až 1TB, takže na nedostatok voľného miesta sa zrejme nikdy sťažovať nebudete.

Nemá najlepší displej na svete, ale je oveľa lepší než čakáte

Predná strana ukrýva 12,4-palcový TFT LCD displej s rozlíšením 1600 x 2560 pixelov a pomer strán 16:10, čo sa hodí najmä pri pozeraní filmov. TFT LCD technológia dnes rozhodne nepatrí k tým najlepším, najmä ak ste niekedy videli nejaký AMOLED displej od Samsungu, ale musím uznať, že inžinieri v Samsungu si vedia dobre poradiť aj s LCD displejmi. Farby sú živé, čierna je prekvapivo čierna (čo zvykne byť slabá stránka LCD displejov) a vo všeobecnosti som mal z displeja veľmi dobrý pocit. Dokonca aj maximálny jas sa pohybuje na hodnote úctyhodných 1400 nitov, takže na displeji tohto tabletu si budete môcť prezerať weby alebo čítať e-knihy aj uprostred slnečného dňa.

Jedinou mierne slabšou stránkou vzhľadom na ostatné súčasné tablety či smartfóny tak ostáva základná obnovovacia frekvencia 60 Hz. Nemôžem to označiť vyslovene za mínus, pretože to žiadny spôsobom negatívne neovplyvňuje používanie Samsungu Galaxy Tab S7 FE 5G, ale obnovovacie frekvencie 90 alebo 120 Hz sú jednoducho viac oku lahodiace. Samsung sa pre základnú obnovovaciu frekvenciu zrejme rozhodol aj kvôli použitej technológii displeja. Kým displej typu AMOLED je dostatočne úsporný na to, aby mal aj vyššiu frekvenciu prekresľovania, pri LCD displeji by to mohlo spôsobiť kratšiu výdrž batérie. A keď už si mám vybrať z týchto dvoch prvkov, radšej chcem dlhšiu výdrž batérie.

Dobrá výdrž batérie, len pre rýchlejšie nabíjanie bude potrebné dokúpiť výkonnejšiu nabíjačku

Mimochodom, keď už sme pri batérii. Tá má kapacitu 10 090 mAh a Samsung uvádza, že tablet by mal vydržať na jedno nabitie pracovať 19 hodín. Samozrejme, tablety používame inak ako smartfóny, čiže 19 hodín by vám malo stačiť na 3 až 7 dní používania. Bude záležať len na tom, čo všetko na tablete robíte. Galaxy Tab S7 FE 5G podporuje nabíjanie s výkonom 45 W, ale Samsung to urobil trochu lišiacky a do balenia zahrnul iba 15 W nabíjačku. Tá vám tablet nabije zhruba za hodinu a pol. Pokiaľ by ste chceli toto nabíjanie skrátiť na polovicu, je potrebné si kúpiť výkonnejšiu nabíjačku. 

Tablet Samsung Galaxy Tab S7 FE 5G sa vo svete predáva v mnohých konfiguráciách, ale konkrétne táto 5G verzia sa na Slovensku predáva s čipom Qualcomm Snapdragon SM 7225 750G 5G a grafickou kartou Adreno 619. Tento čip sa svojim výkonom radí medzi tie mierne nadpriemerne výkonné. Procesor má 8 jadier o takte 2200 MHz a je vyrábaný 8-nanometrovým výrobným procesom. Pamäť RAM má skromnejšiu hodnotu 4 GB a vnútorná pamäť kapacitu 64 GB, ale ako som už spomínal vyššie, dá sa rozšíriť o pamäťovú kartu s dostatočnou kapacitou. Podpora 5G sietí zas slúži na to, aby ste mali kdekoľvek to najlepšie možné pripojenie na internet.

Dostatok výkonu na bežnú prácu, pri náročnejších hrách však občas stráca dych

Výkon tabletu patrí (podobne ako jeho procesor) k jemnému nadpriemeru. V smartfóne by tento čip zrejme šliapal lepšie, ale vďaka displeju s vysokým rozlíšením si konfigurácia berie svoju daň. Tablet je pri bežnom používaní svižný a zadýcha sa iba v prípade, keď máte otvorených viacero aplikácií, čo sa dá vyriešiť ich zatvorením. Musím na rovinu podotknúť, že nejde o hráčsky tablet. Takže pokiaľ by ste na ňom chceli hrať Fortnite, PUBG alebo Call of Duty, budete musieť siahnuť po nižších detailoch alebo si jednoducho zvoliť iný model. Každopádne hry, ktoré sú menej náročné na grafiku, čo je väčšina hier, vám pôjdu bez problémov. Ak teda nie je tento tablet určený primárne na hranie, na čo teda?

Ako som už spomínal vyššie, Samsung k tomuto zariadeniu pribaľuje v základe stylus S Pen. Ten je pasívny, takže hoci sa dá pripevniť na hornú stranu tabletu magneticky, nenabije sa bezdrôtovo. On totiž nemusí. Vďaka pasívnej technológii to nie je nutné. Na jednej strane je to výhoda, pretože si s nabíjaním nemusíte robiť starosti, na strane druhej tento stylus nepodporuje Air gestá. Na to si budete musieť prikúpiť stylus S Pen Pro. Z môjho pohľadu to však nebude nutné, pokiaľ nie ste Pro používateľ. Perom sa dá ovládať operačný systém, kompatibilné aplikácie, dá sa ním kresliť, písať, zapisovať do kalendára, kresliť v 3D rozšírenej realite. Jednoducho možností je dosť.

Jeho najsilnejšou zbraňou voči konkurencii je rozhodne stylus S Pen

Pero je z plastu a je trochu väčšie ako modely určené pre smartfóny radu Galaxy Note. Svojimi rozmermi a váhou pripomína skutočné pero, takže práca s ním je radosť. Špička dokáže kresliť priamo, ale tiež si ho môžete nahnúť až do uhla 60 % a na kresbe sa to prejaví. Jedinú poznámku, ktorú k jeho používaniu mám, je jeho gumená špička v spojení s dokonale hladkým displejom. S perom sa síce pracuje veľmi komfortne, ale v porovnaním napríklad s ceruzkou Apple Pencil, ktorá ale stojí zhruba 100 eur, je to komfortné o niečo menej. Toto by sa dalo napraviť nalepením matnej fólie na displej, ktorá by vytvorila viac autentický zážitok z používania a mali by ste pocit, že kreslíte perom na papier. Ak si radi kreslíte alebo zapisujete poznámky, budete každopádne v siedmom nebi. Na kreslenie odporúčam aplikáciu Sketchbook, ktorá je „premakaná“ a je zadarmo. Jej možnosti si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz.

Na záver som si nechal fotoaparáty. Tie totiž nie sú nosnou súčasťou tohto tabletu. Nad displejom nájdete selfie kamerku s rozlíšením 5 megapixelov a hlavný fotoaparát na zadnej strane má 8 megapixelov. Nenájdete tu žiadny širokouhlý objektív ani teleobjektív alebo prisvetľovaciu diódu. Na jednej strane je to škoda, ale na strane druhej si dnes asi málokto kupuje tablet na fotenie. Ja osobne ním akurát skenujem dokumenty cez appku Microsoft Lens, ktorá je tiež zadarmo.

Fotoaparáty len ako doplnková funkcia

Každopádne, hoci obidva fotoaparáty majú na dnešnú dobu relatívne nízke rozlíšenie, za dobrých svetelných podmienok odvádzajú dobrá prácu v rámci svojich možností a kategórie. Tablet navyše dokáže nahrávať 1080p Full HD video pri 30 snímkoch za sekundu a opäť tu platí, že síce to nie je 4K rozlíšenie, ale aj to Full HD video je kvalitné a plné detailov, najmä za dobrého osvetlenia, takže tu by som nebol prehnane kritický.

Operačným systémom je v tomto prípade Google Android 11 s grafickou nadstavbou Samsung One UI 3.1. Táto kombinácia sa rokmi veľmi osvedčila a ak ste niekedy vlastnili smartfón značky Samsung, určite vám bude prostredie pripadať veľmi familiárne a všetko potrebné nájdete presne tam, kde to budete hľadať. A aj tento fakt prispieva k tomu, že tento produkt vnímam pozitívne.

Záver a cena

Samsung Galaxy Tab S7 FE 5G sa na nič nehrá. Neponúka to úplne najlepšie, čo dnes vo svete tabletov môžete dostať, ale čokoľvek, čo robí, robí so vztýčenou hlavou. Jeho veľkými prednosťami sú pekný displej s vysokým jasom a rozlíšením, pero S Pen bez potreby ho nabíjať, výdrž batérie je veľmi fajn a možnosť rozšírenia pamäte až o 1 TB s dodatočne dokúpenou pamäťovou kartou z neho robí zariadenie zamerané na kreatívneho používateľa.

Mohol by som mu síce vytknúť trochu nižší výkon oproti svojim tabelovým súrodencom S7 a S7+, menší počet kamier, iba 15 W nabíjačku v balení, ale nemyslím si, že tento kúsok sa svojimi špecifikáciami snaží ukázať, aký je úžasný. Je to skôr pre ľudí, ktorý chcú mierne nadpriemerný tablet a zároveň chcú uhasiť smäd po svojej kreativite. A toto Samsung Galaxy Tab S7 FE 5G naplní do bodky. Zakúpite ho v čiernej alebo striebornej farbe za cenu 609 Eur (Pôvodná cena 649 Eur). Vzhľadom na jeho možnosti to nie je úžasná cena, ale rozhodne nikto nemôže namietať, ak poviem, že za túto cenu dostanete tablet plný kreatívnych možností.

Kúpiť ihneď Samsung Galaxy Tab S7 FE 5G

Foto, text a video: Matej Koreň

 

Fotografie zachytené hlavným objektívom tabletu Samsung Galaxy Tab S7 FE 5G