Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
SAMSUNG Galaxy Buds2 Pro: Najlepšie bezdrôtové špunty, aké som mal kedy v ušiach

SAMSUNG Galaxy Buds2 Pro: Najlepšie bezdrôtové špunty, aké som mal kedy v ušiach

Značku Samsung mám rád a najmä v posledných rokoch. Predstavuje totiž skvelé produkty, ktorým málokedy niečo chýba a každou generáciou ich brúsi k dokonalosti ako diamanty. A presne takýto produkt sa mi ocitol v rukách tentoraz. Slúchadlá Samsung Galaxy Buds2 Pro sú druhou iteráciou pro modelu bezdrôtových slúchadiel od Samsungu a je vidieť, že výrobca kritické hlasy svojich zákazníkov a fanúšikov počúva, pretože hoci už „budsprojednotky“ boli dobrými slúchadlami, tento model posúva ich možnosti, komfort a používanie o ďalší level vyššie.

Samsung Galaxy Buds2 Pro prišli zabalené v malej čiernej kartónovej krabičke. Ich príslušnosť k značke si pomýlite len ťažko, pretože klasická čierna farba krabičky v kombinácii s decentným názvom produktu a minimalistickým dizajnom dávajú jasne najavo príslušnosť k juhokórejskej značke. Mne dorazili slúchadlá vo fialovej farbe Bura Purple, ale dostupné sú aj v bielej White alebo čiernej Graphite.

Po rozbalení na vás vykúka klasické nabíjacie puzdro obsahujúce samotné slúchadlá, dokumentácia, USB-C na USB-C kábel a tiež dva páry silikónových nástavcov. Tretí je natiahnutý rovno na slúchadlách. Jedná sa o veľkosti S,M a L, takže si vyberie každý. Z mojej skúsenosti by som vždy volil svetlejšiu farbu puzdra a slúchadiel, pretože ich jednoduchšie nájdete v tmavej taške alebo v tme všeobecne. Nabíjacie puzdro má rozmery 50,1 x 50,2 x 27,7 milimetrov, hmotnosť 43,4 gramu a veľmi ľahko ho schováte do dlane. Celé je z plastu pevnej konštrukcie, ktorý je potiahnutý matným mäkčeným silikónom veľmi príjemným na dotyk.

Silikónový zjav s veľkým potenciálom

Na hornej strane sa vyníma logo spoločnosti Samsung, predná strana je domovom pre indikačnú LED diódu a vzadu je zasadený nabíjací USB-C konektor. Ak sa pozriete na spodnú stranu, uvidíte krúžok indikujúci prítomnosti bezdrôtového nabíjania. Po otvorení sú k videniu slúchadlá magneticky upevnené v krabičke prostredníctvom magnetov a nabíjajúce sa pomocou dvoch pinových konektorov na každom z nich. V strede medzi nimi je LED dióda indikujúca tentoraz nabíjanie samotných slúchadiel. No a v Samsungu nezabudli ani na zmienku Sound by AKG. Zvuk totiž ladila (ako inak) táto audio legenda, ktorá momentálne tiež patrí spoločnosti Samsung.

A teraz niekoľko dojmov. V prvom rade som rád, že Samsung použil na slúchadlá rovnaký matný mäkčený silikón ako na zvyšok puzdra, pretože predchodca mal na vrchnej strane lesklú plochu a všetci vieme, ako vyzerajú lesklé veci po niekoľkých použitiach. Tu ostalo všetko čisté aj po týždni, za čo má za mňa Samsung palec hore. Druhou vecou, ktorú som si uvedomil bola veľkosť slúchadiel. Tie majú totiž vylepšený dizajn a sú o 15 % menšie ako minulý model, čo sa potvrdilo aj pri počúvaní. Slúchadlá jednoducho v ušiach držali lepšie. 

Magnety držiace slúchadlá nie sú nijako silné, ale postačujú. Pri násilnom vytrasení z nich slúchadlá vypadnú, ale magnetické puzdro je tiež zatvorené na magnet a ak vám padne, tak by sa otvoriť nemalo (aspoň mne sa to po dobu testovania nestalo) a slúchadlá by tak mali ostať uchytené bezpečne v ňom. Jedno slúchadlo má, mimochodom, rozmery 19,9 x 21,6 x 18,7 milimetrahmotnosť 5,5 gramov, takže pri počúvaní ich v ušiach prestanete cítiť už po pár minútach. Každé slúchadlo má 3 mikrofóny (celkovo teda až 6), podporujú 24-bitové Hi-Fi audio, 360-stupňový kino zvuk a majú 2 drivery (reproduktory). Tweeter sa stará o vyššie zvukové pásmo a woofer a basové.

Najnovšia technológia Bluetooth a menšie problémy s operačným systémom iOS

K telefónu sa Buds2 Pro pripájajú prostredníctvom bezdrôtovej technológie Bluetooth verzie 5.3 a podporujú aj technológiu AutoSwitch. Pri prvom párovaní nebol problém. Stačilo zapnúť technológiu Bluetooth v nastaveniach smartfónu, otvoriť nabíjacie puzdro a na telefóne sa hneď objavilo vyskakovacie okno. Pokiaľ by sa tak ale nestalo, postačí, ak na slúchadlách umiestnených v puzdre podržíte obidva palce na dotykových plôškach a pripoja sa. Je to rýchle a praktické.

Rozdiel som si však všimol v tom, ako Samsung pristupuje k používateľom systému Android a používateľom systému iOS. Ku všetkým tento produkt pripojíte (operačný systém Google Android verzie 8 alebo vyšší + 1,5 GB pamäte RAM), ale pokladom tohto produktu je aplikácia Samsung Wearable, kde si slúchadlá môžete ponastavovať na milión spôsobov. V najnovších smartfónoch od Samsungu ju nájdete predinštalovanú. Pre zvyšok smartfónov s operačným systémom Android ju nájdete v obchode Google Play Store, ale majitelia iPhonov a iPadov si budú musieť nechať zájsť chuť. Pre nich totiž aplikácia neexistuje a tak by im tieto slúchadlá nedokázali poskytnúť všetky svoje možnosti. A je to trochu škoda. Lebo zo subjektívneho počúvania majú lepší zvuk ako napríklad Apple AirPods 2, 3 alebo Pro. Vráťme sa však k aplikácii Samsung Galaxy Wearable.

Po pripojení slúchadiel sa vám zobrazia ich softvérové možnosti. Samsung dokonca otestuje, či ich máte správne nasadené a či ste si zvolili správny typ silikónového nástavca. Mne to trochu trvalo, ale nakoniec som našiel polohu aj nástavec. Mimochodom, keď ich budete vymieňať, najjednoduchšou cestou je ich akoby vyvrátiť, stiahnuť zo slúchadiel a následne to isté urobiť aj s nástavcami, ktoré idete nasadiť. Inak budete chvíľu dumať, ako na to. Po tomto úkone som sa už pustil do skúmania ich funkcií a je ich naozaj dosť!

Aplikácia Samsung Wearable naplnená nastaveniami až po okraj

Ako prvú opíšem funkciu potláčania okolitého hluku. Na ľavej strane v prepínači človek nájde „Aktívne potláčanie hluku“, to mi však prišlo mierne urevané, čo znižovalo kvalitu audia a osobne nemám rád úplnú izoláciu od okolia. Druhým v prepínači je mód vypnuté, ktorý odstraňoval okolitý hluk takmer rovnako dobre, ale v mojom ponímaní bola kvalita zvuku skvelá. Tretím módom sú „okolité zvuky“. Tento zapája šesticu mikrofónov a do ucha vám púšťa aj okolité ruchy, čo sa hodí, ak idete po rušnej ulici. Ja osobne som si užíval najviac strednú voľbu.

Ďalej sú tu možnosti ako 360-stupňový zvuk, ktorý si užijete najmä pri pripojení k smart televízoru alebo počítaču pri sledovaní filmov. Inak spoločnosť Samsung deklaruje, že slúchadlá pripojíte k smartfónu, tabletu, smart hodinkám, počítaču, smart televízii a túto všestrannosť môžem len a len potvrdiť. Neskúšal som ich však v aute.

Veľmi príjemným nastavením je nastavenie dotykového ovládania, kde si môžete reakcie slúchadiel prispôsobiť presne svojmu gustu. Ťuknutie, dvojité ťuknutie, trojité ťuknutie alebo ťuknutie a podržanie dotykovej plochy vám zabezpečí nebývalý komfort v ovládaní. Páčil sa mi aj ekvalizér s možnosťami normálny, zvýraznenie basov, jemný, dynamický, čistý alebo zvýraznenie výšok. Tu je to čisto na preferenciách používateľa a toho, čo vám v uchu znie najlepšie. Mne zarezal dynamický posluch.

Ďalej tu máme čítanie oznámení nahlas, hlasové budenie funkcie Bixby, okolité zvuky počas hovorov, ľahké pripojenie slúchadiel. Pripomenutia strečingu krku vám jednoducho pripomenú, pokiaľ ste pri počúvaní hudby cez slúchadlá (napríklad pri počítači) zhrbení, aby ste sa narovnali. V sekcii Laboratóriá zas nájdete dvojité ťuknutie na okraj jedného alebo druhého slúchadla, čím znížite alebo zvýšite hlasitosť. A pre herných fanúšikov je tu, samozrejme, herný režim. Ľudia so sťaženým prístupom v nastaveniach nájdu aj zjednodušenie ovládania, zosilnenie zvuku alebo vyváženie zvuku medzi ľavým a pravým uchom. Rovnako tu nájdete aj položku pre aktualizáciu softvéru slúchadiel. A ak by ste si ich stratili pohodlne ich nájdete prostredníctvom funkcie Hľadať moje slúchadlá.

Ide o nevyčerpateľné množstvo nastavení, pri ktorých si každý nájde to pravé. Trochu ma však mrzí, že používatelia operačného systému iOS túto možnosť k dispozícii v čase písania recenzie nemajú. Ide totiž o najlepšie znejúce špuntové bezdrôtové slúchadlá, aké som kedy mal v ušiach. A prečo si toto dovoľujem tvrdiť? Je to jednoduché. Skúšal som počúvať klasiku, rock, pop, funk, metal, rapmnohé ďalšie štýly a všetko na nich znelo úplne skvelo. A ak som si nebol istý nastavením, jednoducho som sa pohrabal v ekvalizéri a našiel som si to pravé.

Znamenitý zvuk hodný mena AKG

Dobrou správou bolo aj to, že zvuk pri telefonovaní znel perfektne. A druhá strana mi pri hovoroch potvrdila to isté zakaždým, keď som sa na to pýtal. Čerešničkou na torte je ale aj výdrž špuntov Samsung Galaxy Buds2 Pro. Každé slúchadlo obsahuje 61 mAh batériu a nabíjacie puzdro batériu s kapacitou 515 mAh. Ak ste fanúšikom funkcie potláčania okolitého hluku, slúchadlá vám vydržia hrať 5 hodín na jedno nabitie a s nabíjacím puzdrom to bude celkovo 18 hodín prehrávania. Pokiaľ však túto funkciu oželiete (pre mňa osobne má zmysel najmä v hlučných prostrediach, inak veľmi nie) dostanete zo slúchadiel až 8 hodín hrania a 29 hodín výdrže v kombinácii s nabíjacím puzdrom, čo je naozaj výborné. Koľko času trvá kompletné nabíjanie som si vyskúšať nestihol, keďže 29 hodín vám postačí na používanie v priebehu 7 dní, aj pokiaľ by ste hudbu či filmy používali celé hodiny.

Bonusom pre športovcov a podobne je certifikácia odolnosti voči vode na úrovni IPX7, takže ak ich použijete pri behu, vo fitku alebo s nimi jednoducho zmoknete, slúchadlám by sa nemalo nič stať. Na potápanie to však rozhodne nie je. Po celom tom testovaní a skúšaní sa však s týmto produktom budem lúčiť veľmi ťažko. Z môjho pohľadu ide o geniálny produkt, pokiaľ nemáte iPhone a produkty od Apple, čo pripomínam, že je dosť škoda.

Cena a záver

V čase písania recenzie stoja slúchadlá Samsung Galaxy Buds2 Pro v e-shope Mobilonline.sk 229 €. To sa zdá ako dosť vysoká cena, ale netreba zabúdať na to, že dostávate prémiový produkt, ktorý sa podľa môjho názoru konkurencii vyrovná bez akýchkoľvek problémov. Apple AirPods 3 zneli v porovnaní s nimi ako lacný bratranec. Pro verzia už dokázala držať krok, ale v možnostiach nastavení by nemala najmenšiu šancu a navyše stoja o 50 € viac. Samsung jednoducho opäť raz dokázal, že je špičkou na technologickom trhu a že jeho produkty dosahujú tých najvyšších kvalít.

 

 

Text: Matej Koreň

Foto: Matej Koreň, Samsung, Richard Markovič