Zavrieť ikona
Samsung Galaxy A32 5G: Siete piatej generácie v smartfóne plnom kontrastov

Samsung Galaxy A32 5G: Siete piatej generácie v smartfóne plnom kontrastov

Spoločnosť Samsung už roky rozširuje svoj rad dostupných smartfónov s názvom Galaxy A, ktorý dnes číta desiatky modelov. Ja sám sa v ňom občas strácam. To však nie je podstatné, pretože mobily radu Galaxy A nemajú byť nezameniteľnými smartfónmi s výraznou osobnosťou. Snažia sa skôr ponúknuť vyspelé technológie, príjemný dizajn a tiež dobrú cenu. Konkrétne pri dnes recenzovanom modeli sa jedná aj o podporu 5G sietí.

Je logické, že za menej peňazí zákazník nikdy nedostane to, čo v luxusných triedach Galaxy S či Galaxy Fold. Samsung však vie vyrobiť veľmi konkurencieschopné zariadenia aj medzi cenovo dostupnými smartfónmi. Len je potrebné urobiť niekoľko kompromisov pri ich navrhovaní. Pri Samsungu Galaxy A32 5G som však začal rozmýšľať, či tých kompromisov už náhodou nie je priveľa a či mu konkurencia dovolí uspieť. O tom, prečo som nadobudol tento pocit, sa dočítate v nasledujúcich odsekoch.

Samsung Galaxy A32 5G

Základné balenie a vydarený dizajn plastovo pôsobiaceho tela

Balenie tohto telefónu je úplne štandardné. Tenká biela kartónová krabička obsahuje smartfón, nabíjačku, USB-A na USB-C kábel, návod a spinku na vyberanie dvierok pre SIM kartu. Bohužiaľ, priehľadné gélové puzdro či ochrannú fóliu na displej Samsung nepribaľuje, hoci konkurencia v tejto triede ho ponúknuť vie. Keď som mobil zbavil výrobných fólií a chytil ho do ruky, nastal moment prvého dojmu. Bol zvláštny. Pri niektorých mobiloch sa mi nechce veriť, že sú z plastu. Tu som tomu uveril hneď.

Balenie Samsung Galaxy A32 5G

Na zariadenie o veľkosti 164 x 76 x 9,1 mm nie je papierová hmotnosť tohto Samsungu nijako extrémne nízka, no 205 gramov tejto veľkosti sadne akurát. Možno by som mu osobne doprial ešte o pár gramov viac, aby v rukách pôsobil menej „plastovo“. Je to ale zrejme aj vecou konštrukcie. Občas, keď som A32 5G silnejšie stlačil v ruke, ozvalo sa vŕzganie ako pri starej Nokii. Neviem či sa jedná len o problém môjho konkrétneho kusu, ale ak nie, tu mám pocit ten, že výrobca šetril.

Samsung Galaxy A32 5G

Smartfón v rukách pôsobí masívne, čomu napomáha najmä tvar zariadenia. Predná a zadná strana sú rovné. Rám smartfónu je síce mierne zaoblený, ale smartfón pôsobí v rukách viac hranato než som zvyknutý, čo umocňuje dojem z jeho veľkosti. Strieborný rám je podľa všetkého z plastu. Na pravej strane ukrýva jedno tlačidlo na ovládanie hlasitosti a zapínacie tlačidlo so zabudovanou kapacitnou čítačkou odtlačkov prstov. Tá je veľmi rýchla a jej používanie je komfortné. Inak aj pri tlačidlách som mal taký iný pocit ako bežne. Majú viac voľnosti a tiež na mňa tým pádom pôsobia viac „plastovo“.

Ľavá strana je miestom pre hybridný slot SIM kariet a microSDXC karty. Dvierka sú netradične široké a karty sa do nich vkladajú veľmi pohodlne. Nestane sa vám, že by vám dvierka pri vyberaní vykĺzli z rúk a vy by ste ich museli hľadať po zemi. Je to len detail, ktorý by si však konkurencia mohla všimnúť a odkopírovať ho. Na spodnej strane je umiestnený USB-C konektor, hlasitý mono reproduktor a tiež 3,5 mm audio jack konektor pre slúchadlá. Mono reproduktor je dostatočne hlasný a keď si odmyslím absenciu basových frekvencií, hrá veľmi čisto.

Samsung Galaxy A32 5GSamsung Galaxy A32 5GSamsung Galaxy A32 5G

Zadná strana je dizajnový skvost. Jednoduchá biela plocha s objektívmi fotoaparátu bez akýchkoľvek rušivých „hrbov“ a rámov. Už keď spoločnosť LG model Velvet s veľmi podobným dizajnom, hovoril som si, že takto nejak by mohli vyzerať tie najlepšie smartfóny. Tri objektívy fotoaparátu sú rovnako veľké, zoradené pod sebou a len mierne vystupujú nad povrch zadnej strany. Vedľa nich ich geometricky dopĺňa hĺbkový senzor a prisvetľovacia LED dióda.

Samsung Galaxy A32 5G

Zadná strana je z lesklého plastu, ktorý pôsobí ako sklo. Na recenzovanie som dostal telefón v úžasnej bielej farbe (Awesome White), ale dostupný je aj čierny, modrý či fialový farebný variant. Svetlá farba na zadnej strane spôsobuje, že na nej nie sú viditeľné odtlačky prstov, čo veľmi poteší. Mám však pocit, že po čase by sa na tomto plaste mohli objaviť škrabance, aj preto by sa puzdro pri používaní „átridsaťdvojky“ hodilo.

Displej, ktorý neurazí, ale ani nenadchne

Displej má veľkosť 6,5 palca a obopínajú ho relatívne hrubé rámčeky. Najhrubší je pritom ten spodný. Na hornej strane nájdeme výrez v tvare písmena V pre 13-megapixelovú selfie kamerku, nad ktorou je reproduktor a klasické senzory. Displej Infinity-V s rozlíšením HD+, čo činí 1600 x 720 pixelov, je typu TFT, a tak záujemca musí zabudnúť na perfektné podanie farieb (a špeciálne čiernej), ktoré nájdeme pri výborných AMOLED displejoch od Samsungu.

Samsung Galaxy A32 5GSamsung Galaxy A32 5G

Aj rozlíšenie je na hranici toho, čo považujem v takomto smartfóne za akceptovateľné. Displej, samozrejme, sám o sebe nie je zlý. To sa v dnešnej dobe vidí už len pri mobiloch s cenou pod 100 eur. Len mám pocit, že konkurencia má modely s lepšími displejmi v tejto kategórii. Najmä kontrast a podanie čiernej by mohli byť lepšie. Pre nenáročného používateľa to však nebude problém.

Dobrá batéria, len to nabíjanie

Batéria má kapacitu skvelých 5 000 mAh, čo v spojení s úspornými komponentami zaručuje dobrú výdrž po dobu asi 2 – 3 dní bežného používania. Aj pri intenzívnom využívaní smartfónu by mal A32 5G prežiť jeden deň s prehľadom. Trochu ma tak akurát mrzí výkon priloženej nabíjačky 15 W. Budem sa opakovať, ale konkurencia vie dať aj 20 W nabíjačku a to som pri takejto kapacite batérie aj tak kritizoval. Pri nabíjaní sa teda obrňte trpezlivosťou, pretože vám to bude trvať dve a pol hodiny. A to aj napriek údajnému adaptívnemu rýchlonabíjaniu. Riešením by mohla byť výkonnejšia nabíjačka alebo priebežné dobíjanie. Bezdrôtové či reverzné nabíjanie by ste tu hľadali márne, ale pri zariadení tejto kategórie je to úplne v poriadku.

Samsung Galaxy A32 5G

Výkon pre nenáročných, pamäť pre najnáročnejších

Galaxy A32 5G je vybavený čipom MediaTek MT6853 s osemjadrovým procesorom. Vo svete sa predáva v rôznych konfiguráciách, ale na Slovensku zakúpite tú so 4 GB RAM a 128 GB vnútornej pamäte. Kým výkon telefónu nie je nijako oslnivý a kde-tu sa vám môže stať, že smartfón sa spomalí, či sekne, úložného priestoru je viac ako dosť. Jednak Samsung ponúka veľmi dobrú základnú hodnotu pamäte 128 GB a potom si ju môže každý používateľ rozšíriť o pamäťovú kartu až do veľkosti 1 TB, čo neponúkajú ani niektoré vlajkové lode. Škoda tak, že Samsung radšej nezvolil konfiguráciu 6 GB RAM a 64 GB pamäte, ktorá by úložnému priestoru až tak neublížila, ale výkonu by rozhodne pomohla.

Ďalšia výbava číta technológiu Bluetooth 5, Wi-Fi ac, NFC, navigačné systémy GPS, GLONASS, GALILEO, BDS a hlavne podporu 5G sietí, čo je jeho veľkou výhodou, pretože v nižšej strednej triede stále nie je veľa smartfónov, ktoré by vedeli využívať 5G siete a boli by tak pripravené na budúcnosť.

Najnovší Android a výborné prostredie One UI

Kým väčšina konkurentov v tejto triede na Android 11 stále iba čaká, Galaxy A32 5G prichádza priamo s týmto najnovším operačným systémom od spoločnosti Google, čo je nepochybne eso v rukáve. Systém je navyše doplnený o grafické prostredia Samsungu s názvom One UI vo verzii 3.1. Toto prostredie považujem za jedno z najlepších, ak nie úplne najlepšie medzi smartfónmi s Androidom.

Prostredie Samsung Galaxy A32 5G

Je rýchle, prehľadné, uhladené a ponúka množstvo zaujímavých možností pre jeho prispôsobenie, ktoré Samsung ponúka prostredníctvom svojich obchodov s pozadiami, témami či widgetmi. Asi najzjavnejšia je jeho vysoká úroveň v menu nastavení. Pri čistom Androide jednoducho musíte byť naučený, kde aké nastavenie nájdete. Keď chytíte do rúk smartfón od Samsungu, v nastaveniach sa orientujete ako ryba vo vode.

Fotoaparát nejde po papierových číslach, ale po výsledkoch

A dostávame sa k fotoaparátu. Ten má veľmi zaujímavé zloženie objektívov. Hlavný fotoaparát má 48 megapixelov. Nejde o najvyššie rozlíšenie v triede, ale fotky robí veľmi pekné, aspoň pri dobrom svetle. Sú dostatočne ostré, majú dobrý kontrast a farby sú sýte. U 8-megapixelového širokouhlého fotoaparátu je to už klasicky o niečo horšie. Fotky sú o poznanie horšie, ale stále je to lepšie než u konkurencie.

(pozn. Fotografia vytvorená hlavným objektívom Samsung Galaxy A32)

Fotografia vytvorená hlavným objektívom Samsung Galaxy A32

(pozn. Fotografia vytvorená širokouhlým objektívom Samsung Galaxy A32)

Fotografia vytvorená širokouhlým objektívom Samsung Galaxy A32

Tretím do partie je makro fotoaparát, ktorý má konečne aspoň 5 megapixelov a jeho kvalita je na pomerne dobrej úrovni vzhľadom na iné mobily s takýmto objektívom.  Makro má však pevnú zaostrovaciu vzdialenosť, preto vždy radšej urobte viac fotografií objektu, aby ste mali aspoň jednu zaostrenú tam, kde chcete.

(pozn. Fotografia vytvorená makro objektívom Samsung Galaxy A32)

Fotografia vytvorená makro objektívom Samsung Galaxy A32

S 2-megapixelovými makro fotoaparátmi niektorých konkurenčných zariadení, sa to nedá ani porovnať. Hĺbkový senzor má 2-megapixely a pri rozostrovaní pozadia odvádza naozaj dobrú prácu. Rozostrenie je prirodzené a len málokedy sa mu pri statických objektoch nepodarí odhadnúť scénu. S rozostrovaním to jednoducho Samsung vie. Prijemnou možnosťou je upravovať si hĺbku ostrosti aj po uložení fotografie. Video môžete natáčať v rozlíšení 4K pri 30 snímkoch za sekundu alebo vo Full HD rozlíšení pri 30 až 120 snímkoch za sekundu.

(pozn. Fotografia vytvorená hĺbkovým senzorom Samsung Galaxy A32)

pozn. Fotografia vytvorená hĺbkovým senzorom Samsung Galaxy A32

Softvér fotoaparátu je tiež na úrovni

Pokiaľ ste v minulosti vlastnili nejaký mobil od Samsungu, softvér fotoaparátu vám bude povedomý. Samsung aj tu odvádza dobrú prácu a všetko je veľmi prehľadne zoradené. Na vrchu sa nachádzajú ikonky pre nastavenia a skratky k niektorým funkciám a na spodnej strane je štandardný výber režimov. Ako prvý je režim na výšku, ktorý zabezpečí, že fotografie budú vždy orientované na výšku, nech už fotíte mobilom v akejkoľvek polohe.

Druhým režimom je štandardná fotografia, video a potom položka „Ďalšie“, kde nájdete AR zónu, AR kresbu, režim PRO, panorámu, nočný režim, makro, spomalené a zrýchlené video. Za touto položkou nájdete malé znamienko +, ktorým si môžete do základného výberu umiestniť režimy, ktoré používate najčastejšie a tiež si upravovať ich poradie.

(pozn. Prostredie fotoaparátu Samsung Galaxy A32)

Prostredie fotoaparátu Samsung Galaxy A32 5G

Fotoaparát by som zhrnul nasledovne. Pri fotografiách a videách podáva o niečo lepšie výsledky ako konkurencia, no zásadným rozdielom je najmä softvérové a technologické dedičstvo Samsungu. Softvér fotoaparátu je na vysokej úrovni a usporiadanie položiek v ňom je tak intuitívne, že hoci neponúka oproti konkurencii až tak plusov, máte z neho subjektívne oveľa lepší pocit. A to sa počíta.

Záver a cena

Už v nadpise som písal, že Samsung Galaxy A32 5G je smartfón plný kontrastov. Naj strane jednej má naozaj krásny dizajn, ale pôsobí plastovo (nie lacno). Má možnosť rozšírenia už tak veľkej základnej pamäte 128 GB až o 1 TB, ale RAM dostal iba o veľkosti 4 GB. Batériu má veľkú, ale výkon nabíjačky je nízky. A takto by som mohol pokračovať. Navyše u mnohých ľudí rozhodne cena a tá je v tomto prípade 299 €, čo je dosť. Viem, že ide o novinku s podporou 5G sietí a Androidom 11 a jej cena časom zrejme klesne, ale výkonnostne a špecifikačne by som za túto kopu „dukátov“ očakával o trochu viac. A výrobcovi by postačilo zlepšiť len niekoľko vlastností, aby mal človek lepší pocit.

Samsung Galaxy S32 5G tak v závere môžem odporučiť fanúšikom značky Samsung a ľuďom, ktorí sú na tieto smartfóny zvyknutí, či sú zvyknutí využívať jeho ekosystém aplikácií. Určite poteší tých, ktorí chcú dobrú výdrž batérie, veľký priestor pre svoje súbory. V opačnom prípade sa skúste poobzerať u konkurenčných značiek ako Nokia, Motorola, Xiaomi, Realme a podobne. Ich smartfóny majú síce mnohokrát lepšie parametre v pomere k cene, ale zas neponúkajú ten uhladený zážitok z používania smartfónov Samsung a ich grafického prostredia One UI.

Kúpiť ihneď Samsung Galaxy A32 5G

 

(pozn. Fotografia vytvorená hlavným objektívom Samsung Galaxy A32)

(pozn. Fotografia vytvorená širokouhlým objektívom Samsung Galaxy A32)

Fotografia vytvorená širokouhlým objektívom Samsung Galaxy A32

Text, foto a video: Matej Koreň