Zavrieť ikona
Reproduktory Muzen: Extrémne malé rozmery, ale zato čistý zvuk

Reproduktory Muzen: Extrémne malé rozmery, ale zato čistý zvuk

Spoločnosť Muzen pôsobí na scéne výrobcov hudobnej techniky od roku 2018, keď bola založená v kalifornskej Pasadene audiodizajnérom Zengom Dejunom. Podarilo sa tejto mladej firme splniť očakávania a prekonať niekoľkonásobne skúsenejšiu konkurenciu alebo je to len ďalšie sklamanie? 

Muzen balenie

Skvelý prvý dojem

Prvý dojem je veľmi dôležitý, ale, bohužiaľ, často sa stretávam s tým, že veľa výrobcov na túto skutočnosť zabúda a nekladie až taký veľký dôraz na obaly produktov. Ale toto nie je prípad Muzenu. Oba reproduktory sú predávané v pekných škatuľkách, ktoré sú vložené do papierových tašiek. Pri rozbaľovaní som mal podobný pocit ako dieťa, ktoré si nájde pod vianočným stromčekom svoj vysnený darček. Celé balenie a prezentácia Muzenu u mňa vyvolali príjemný dojem a nevedel som sa dočkať na moment, keď tieto kúsky vyskúšam.

Zaujímavý dizajn 

Po rozbalení som zistil, že sa mi do ruky dostali dva zaujímavé kúsky od tohto amerického nováčika, a to Muzen Wild Mini a Muzen Button. Reproduktory zaujmú hlavne netradičným dizajnom, ktorý zaručí, že nezostanú prehliadnuté. Osobne sa mi stalo, že keď okoloidúci zbadali repráčik pripnutý na batohu, upriamili naň pohľad. Ďalšou prednosťou sú malé rozmery, keďže sa zmestia do dlane. Oproti konkurencii je to príjemná zmena, pretože reproduktory môžeme nazvať skutočne prenosnými.

Muzen ButtonMuzen Wild Mini

(Pozn.: Vľavo reproduktor Muzen Button a vpravo reproduktor Muzen Wild Mini)

Muzen Wild Mini

Tento prenosný reproduktor vzhľadom pripomínajúci vysielačku je určený skôr pre akčných ľudí, ktorí potrebujú mať istotu, že ich hudobného spoločníka len tak niečo nezaskočí. Vďaka certifikácii IPX5 je celý povrch odolný proti vode, takže sa nebojí ani dažďa. Dizajnéri nezabudli ani na vstavanú LED lampu, ktorá funguje v dvoch režimoch osvetlenia a SOS režime. Reproduktor disponuje batériou s kapacitou 1000 mAh, ktorá mi pri priemernej hlasitosti dopriala až 18 hodín muziky. Ako to už v živote býva, nie je všetko bez chyby a opakom nie je ani Muzen Wild Mini, ktorý pri svojich malých rozmeroch paradoxne disponuje vyššou hmotnosťou, a to až 230g, čo je v porovnaní s inými prenosnými reproduktormi násobne viac. Mňa ako vášnivého turistu táto chybička krásy neodradila, ale odporúčam ho skôr podobným typom, ktorí využijú hlavne jeho hlavné prednosti a prižmúria oči pri vyššej hmotnosti. 

Muzen Wild Mini

Muzen Button

Retro dizajn sa vracia do módy a inak to nie je ani pri elektronike. Muzen Button nás svojím vzhľadom vrátil do éry, keď ľudia počúvali svoju obľúbenú hudbu z gramofónov. Avšak s tým rozdielom, že tento „gramofón“ si dokážeme ľahko strčiť do vrecka, pripnúť na batoh alebo dokonca len tak niesť v ruke. Nízka hmotnosť ho robí dokonalým partnerom pri každodenných aktivitách. Kým bol vypnutý, ani som si nevšimol jeho prítomnosť. Muzen Button je dokonalým partnerom pre mladých ľudí, ktorí milujú zábavu a bude im stačiť na jedno nabitie 8 hodín muziky a oku lahodiaci vzhľad.

Muzen Button

V malom tele veľký zvuk

Zatiaľ som spomenul len menej podstatné veci, tú najhlavnejšiu som si nechal na záver. Pri takých malých rozmeroch som bol skeptický v otázke kvality zvuku, nerobil som si veľké nádeje. Oba reproduktory som podľa návodu ľahučko spojil pomocou služby Bluetooth so svojím mobilom. Dôležité je spomenúť, že reproduktory podporujú mobilné telefóny s operačným systémom Android a aj s iOS. Keď som si konečne vybral, ktorú pesničku chcem počuť ako prvú, ostal som… prekvapený. Z oboch reproduktorov vychádzal naozaj čistý zvuk, bez šumu a poklesu kvality. Treba spomenúť skutočnosť, že kvalita zvuku nie je na úrovni profesionálnej hudobnej techniky, ale bežný milovník hudby nebude sklamaný.

Muzen Wild Mini je ten výkonnejší z dvojice, maximálny výkon reproduktora dosahuje hodnoty až 5W, Muzen Button s výkonom 3W trochu zaostáva. Nesmú chýbať ani tlačidlá na ovládanie hlasitosti, zastavenie alebo preskočenie pesničky. Pri ich stlačení som mal naozaj skvelý pocit, až som si musel dávať pozor aby som si nevytvoril na nich závislosť. 

Záverečné zhrnutie

Muzen Wild Mini a Muzen Button nám naozaj ponúkajú netradičný dizajn a kvalitný zvuk. Jediné, čo nás môže odradiť, je cena, ktorá o trochu presahuje priemer, ale na druhej strane, netradičný vzhľad z nich robí cenné darčeky. Veľká škoda je, že Muzen vybavil reproduktory konektorom typu MicroUSB, takže vám v dnešnej dobe, keď väčšina mobilov prešla na novší typ USB-C, nebude stačiť jeden kábel na nabíjanie telefónu a repráku. Testovanie týchto reproduktorov bola pre mňa prvá skúsenosť s firmou Muzen, ale musím povedať, že firma vo mne zanechala príjemný dojem a neviem sa dočkať, keď sa s ich produktmi stretnem znova. 

Kúpiť ihneď reproduktory Muzen

 

Text: Richard Markovič
Foto: Veronika Melichová