Zavrieť ikona
Program Android One: Čo to je a ktorých smartfónov sa týka?

Program Android One: Čo to je a ktorých smartfónov sa týka?

Poznáte to, kúpite si lacnejší smartfón od výrobcu a nájdete v ňom nadstavbu a množstvo aplikácií, ktoré ani nevyužijete. Nie je možné ich odstrániť a zároveň vám môžu spomaliť chod každodenných činností, ktoré cez smartfón vykonávate. Nemáte istotu, či o rok, dva, alebo či vôbec na svoj smartfón dostanete aktualizáciu na novšiu verziu operačného systému Android alebo aspoň nejakú bezpečnostnú záplatu. Práve z tohto dôvodu samotná spoločnosť Google vytvorila program Android One, do ktorého zahrnula niektoré modely smartfónov od rôznych výrobcov. A aké výhody program prináša? To si rozoberieme nižšie. 

 

Program Android One môžeme nazvať čistou “stock version” nadstavbou, určenou pre smartfóny zahrnuté do projektu. Poznať ju môžete zo starších modelov Nexus a neskôr aj z modelov Pixel. Pre smartfóny s nadstavbou Android One Google zaručuje aktualizácie systému až na dobu 2 rokov a dodávanie bezpečnostných aktualizácií až po dobu 3 rokov. Keďže ide o čistú verziu, v smartfóne nájdete väčšinou len aplikácie od Google a minimálne množstvo aplikácií (bloatwaru) od výrobcov smartfónov alebo od tretích strán. Zároveň Google prispôsobuje aplikácie na pozadí podľa toho ako ich najčastejšie používate, aby tak ušetril energickú náročnosť na batériu telefónu. Aj vďaka tomu bude môcť váš smartfón fungovať dlhú dobu pekne, plynulo a bez mrznutia.  

Google myslel aj na maximálnu bezpečnosť a preto do Android One zahrnul užitočné bezpečnostné aplikácie ako napríklad Find My Device, vďaka ktorej si dokážete vystopovať svoj stratený telefón, Safe Browsing, ktorý vás upozorní pri surfovaní na nebezpečné stránky, alebo Play Protect, ktorý s pravidelnými aktualizáciami odhaľuje možné hrozby ako sú vírusy a malware v smartfóne. 


Do programu Android One sú zahrnuté napríklad modely Motorola One Vision, Motorola One, Moto X4, Nokia 4.2, Xiaomi Mi A2, Mi A2 Lite a horúca novinka Xiaomi Mi A3, ktorú už v najbližších dňoch nájdete aj v našej ponuke na Mobilonline.sk

 

Zdroj foto: Charisse Kenion on Unsplash