Zavrieť ikona
Veľké porovnanie smartfónov Huawei P30 Pro, P30 a P30 lite

Veľké porovnanie smartfónov Huawei P30 Pro, P30 a P30 lite

Tohtoročné modely rady Huawei P30 prešli oproti minuloročnej rade P20 mnohými vylepšeniami. A zmeny sú vážne prekvapujúce! Veľký pokrok nastal hlavne vo fotoaparáte, ktorému sa súčasné vlajkové lode konkurenčných výrobcov len ťažko vyrovnajú. Ktoré ďalšie zmeny a novinky modely priniesli a aký je medzi nimi rozdiel?

Huawei P30 Pro, Huawei P30 a Huawei P30 lite - veľký displej

 

Väčší a kvalitnejší displej. 

Spoločnou zmenou pri všetkých troch modeloch si prešla predná strana, na ktorej sa Huawei snažil čo najviac minimalizovať rámčeky nad a pod displejom. Pri minuloročných modeloch bola v spodnej časti smartfónu umiestnená čítačka odtlačkov prstov a pri Huawei P20 lite bolo v tejto časti dokonca len logo. V hornej časti displeja bol väčší výrez, ktorý je u tohtoročných modelov nahradený malým výrezom v tvare kvapky (inak nazývaný aj Waterdrop Notch).

Mechanická čítačka odtlačkov prstov (home button) v dolnej časti telefónov bola pri modeloch P30 a P30 Pro nahradená optickou čítačkou, umiestnenou pod displejom. Vďaka tejto zmene mal výrobca možnosť zväčšiť uhlopriečku samotného telefónu, konkrétne pri P30 na 6.1 palcov a pri P30 Pro až na 6.47 palcov. Oba displeje disponujú technológiou OLED s podporou HDR10. Pri modeli P30 lite bolo odstránené logo, čím sa uhlopriečka telefónu zväčšila na 6.15 palcov. Displej je v prípade tohto modelu vybavený technológiu IPS LCD a čítačka odtlačkov prstov sa nachádza na zadnej strane telefónu. 

Huawei P30 Pro najlepší fotoaparát v mobile

 

Prečo je to smartfón s najlepším fotoaparátom?

Kvalita fotoaparátov sa z modelu na model stupňuje. Číslo jeden z trojice je samozrejme P30 Pro, ktorý má na zadnej časti umiestnený systém štyroch foto snímačov Leica, a to 40 Mpx (clona f/1.6) hlavný širokouhlý snímač, 20 Mpx (clona f/2.2) ultraširoký snímač, 8 Mpx (clona f/3.4) telephoto snímač s možnosťou 5 násobného optického zoomu a až 50 násobného digitálneho zoomu, plus TOF 3D camera snímač, ktorý v praxi dokáže lepšie určiť vzdialenosť objektu, a tým podporuje rozostrenie pozadia a vrstvenie, čo sa využíva hlavne pri portrétoch, 3D fotografiách, AR a ďalších. 

Model P30 má na zadnej strane systém troch Leica fotoaparátov a to 40 Mpx (clona f/1.8) širokouhlý snímač, 16 Mpx (clona f/2.2) ultraširokouhlý snímač a 8 Mpx (clona f/2.4) telephoto snímač s možnosťou 3 násobného optického zoomu. Oproti P30 Pro je ochudobnený o TOF 3D camera snímač. 

Ani Huawei P30 lite nie je na zahodenie, ponúka trojitý fotoaparát so 48 Mpx širokouhlým snímačom, 8 Mpx ultraširokým snímačom a pomocným 2 Mpx snímačom, ktorý slúži na rozmazanie pozadia a vytvorenie takzvaného bokeh efektu. Žiaľ P30 Lite je bez telephoto snímača. 

Selfie kamera P30 a P30 Pro má predný 32 Mpx (clona f/2.0) širokouhlý fotoaparát, v ktorom sa skrýva skener rozpoznania tváre (Face recognition). Model P30 Lite má prednú “slabšiu” 24 Mpx selfie kameru, ktorá má tak ako vyššia rada skener tváre. 

 

Porovnanie mobilov série Huawei P30

 

Ďalšie dôležité rozdiely

Ak prejdeme na voľným okom neviditeľné rozdiely modelov, menej vybavený Huawei P30 lite disponuje oproti P30 a P30 Pro menej výkonným 8-jadrovým procesorom Kirin 710, 6GB RAM a až 128 GB interným úložiskom s podporou microSD kariet do 512 GB. Má zabudovanú 3340 mAh batériu s podporou rýchleho nabíjania s výkonom 18 W, ktorá sa dá nabiť cez USB-C port. Medzi ďalšími vlastnosťami môžeme spomenúť podporu NFC, 3.5mm jack, Bluetooth 4.2 a FM Rádio.

Huawei P30 disponuje výkonnejším 8-jadrovým procesorom Kirin 980, ale rovnakou operačnou pamäťou RAM a interným úložiskom ako P30 Lite, v tomto prípade podporuje nano pamäťové karty (Nano memory, NM). Model P30 má väčšiu 3 650 mAh batériu, ktorú je možné nabiť rýchlejšou nabíjačkou s výkonom 22.5 W. Medzi ďalšími vlastnosťami môžeme spomenúť opäť podporu NFC, 3.5 mm jack, Bluetooth 5.0 a Dolby Atmos zvuk.

Posledný a najvýkonnejší Huawei P30 Pro má rovnaký 8-jadrový procesor Kirin 980 ako model P30 a navyše má väčšiu 8 GB operačnú pamäť a 256 GB úložisko, ktoré je možné rozšíriť len cez nano pamäťové karty. Má z týchto modelov najväčšiu až 4 200 mAh batériu, ktorú nabijete nabíjačkou s výkonom až 40 W. Batériu je možné nabiť na 70% len za 30 minút. Modelu síce chýba 3.5 mm jack, ale oproti P30 a P30 Lite sa môže pýšiť napríklad zakriveným displejom, bezdrôtovým nabíjaním do výkonu 15 W s možnosťou reverzného nabíjania iných smartfónov, ktoré tiež podporujú bezdrôtové nabíjanie. Má aj podporu infraportu a je odolný voči vode a prachu (IP68). Veľmi zaujímavou inováciou P30 Pro je umiestnenie horného reproduktoru pod displejom. Vďaka svojmu výkonu a novej technológií je zvuk rovnako kvalitný alebo kvalitnejší ako u bežných smartfónov.

Všetky modely fungujú na operačnom systéme Android 9 s nadstavbou EMUI 9.0 (séria Androidu sa bude meniť v závislosti od rýchlosti a dostupnosti aktualizácie). Všetky modely sú dostupné v troch farebných prevedeniach Pearl White (Biela), Peacock Blue/ Aurora (Modrá - odlišné odtiene) a Midnight Black/ Black (Čierna). 

porovnanie mobilov Huawei P30, Huawei P30 Pro a Huawei P30 lite