Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
Nabije bezdrôtová nabíjačka akýkoľvek mobil?

Nabije bezdrôtová nabíjačka akýkoľvek mobil?

Svet technológií napreduje každým dňom, takže sa stále môžeme tešiť na ďalšie novinky, ktoré nám uľahčia život. Pokrok sa však netýka len zariadení, ako sú mobilné telefóny, ale aj doplnkového príslušenstva k nim. Veľa z príslušenstiev totiž pri plnení svojej funkcie využíva práve rôzne technológie, najčastejšie Bluetooth. Dnes si ale povieme niečo viac o inej, mene známej technológii, a síce o bezdrôtovom nabíjaní.

Jedným z najdôležitejších príslušenstiev patriacich k mobilnému telefónu je bezpochyby nabíjačka. Vedeli by ste si predstaviť opustiť svoj dom bez toho aby ste si nabili telefón? Určite nie. Keď niekto povie slovo nabíjačka, je viac ako pravdepodobné, že 90 % z nás si vybaví adaptér, ktorý vkladáme do zásuvky a USB kábel s rôznymi druhmi konektorov (zakončení) pre rozličné druhy telefónov. Ako sme však už spomínali, moderné technológie napredujú enormným tempom, a tým pádom nám umožňujú mnohé nové veci, ako napríklad nabíjať náš mobilný telefón bezdrôtovo. 

Ako bezdrôtová nabíjačka funguje? Nabije mi akýkoľvek mobilný telefón?

Ako to už vyplýva z názvu, na nabíjanie mobilného telefónu pomocou bezdrôtovej nabíjačky nepotrebujeme pripájať mobil k žiadnemu káblu. Jednoducho ho položíme na nabíjaciu podložku a on sa začne nabíjať. Avšak na to, aby tento proces fungoval, musí telefón obsahovať štandard, označovaný aj ako Qi. Len pre zaujímavosť, ide o čínske slovo (číta sa ako či) a v preklade znamená vitálna energia, prírodná energia alebo v skratke len energia.

Možno si hovoríte, že musí ísť o veľmi zložitú technológiu, no na počudovanie ide o jednoduchý proces, ktorý vychádza z princípu elektrickej indukcie. Pod týmto pojmom si môžeme predstaviť plochú cievku, ktorá sa nachádza v nabíjacej podložke a takisto sa musí nachádzať aj v mobilnom telefóne. Po ich priblížení (položení telefónu na nabíjaciu podložku) vznikne magnetické pole, ktoré sa následne opäť zmení na elektrickú energiu. Týmto štýlom vzniká striedavé napätie a energia potrebná na nabíjanie batérie. 

Takže ak si kúpime bezdrôtovú nabíjačku a sme vlastníkom telefónu, ktorý podporuje bezdrôtové nabíjanie (Qi), nabíjačka nám ho bez problémov nabije. Sú totiž stavané pre akýkoľvek mobilný telefón, bez ohľadu na operačný systém alebo značku. 

S  bezdrôtovými „nabíjacími podložkami“ sa môžeme stretnúť aj v niektorých typoch áut, ktoré ich majú zabudované priamo v palubnej doske. Okrem mobilných telefónov využívajú rovnaký princíp nabíjania napríklad aj bezdrôtové slúchadlá.

Spájajú sa s používaním nabíjačky nejaké riziká? Môžem ju používať bez obáv?

Bezdrôtová nabíjačka obsahuje okrem štandardu Qi rôzne ďalšie komunikačné a kontrolné zariadenia, ktoré sa starajú o bezpečné nabíjanie a šetrenie energiou. Ak je mobilný telefón nabitý alebo sa nenachádza v blízkosti bezdrôtovej nabíjačky, tá jednoducho zníži svoje napätie na minimálnu hodnotu a tým pádom šetrí elektrickú energiu. 

Ak si kladiete otázku, či je vznikajúce magnetické pole bezpečné, nie je dôvod na obavy. Nijakým spôsobom neohrozuje človeka, domácich miláčikov a dokonca ani rastliny vo svojej blízkosti. 

Má bezdrôtová nabíjačka nejaké výhody/nevýhody? 

Hlavnou výhodou bezdrôtovej nabíjačky je samozrejme neprítomnosť nabíjacieho káblu. Takže pri balení, prenášaní alebo nabíjaní sa nemusíme báť, že sa nám zamotá alebo poláme. Rovnako nie sme obmedzovaní dĺžkou kábla alebo opotrebovávaním nabíjacieho portu. Niektoré bezdrôtové nabíjačky dokonca zvládnu nabíjať 2 telefóny naraz.

Okrem výhod majú bezdrôtové nabíjačky aj zopár nevýhod. Tou hlavnou je rýchlosť nabíjania, ktorá sa nedá porovnať s klasickou nabíjačkou. Z dôvodu dlhšieho nabíjania môže dochádzať k prehrievaniu mobilného telefónu.  Prehrievaním telefónu ale trpí batéria, ktorej sa následne znižuje životnosť. Treba však brať ohľad na to, že bezdrôtové nabíjačky sú neustále vo vývoji, a raz určite príde deň, keď sa všetky nevýhody vytratia. A ktovie, možno to bude už zajtra. smiley

Text: Peter Machava