Zavrieť ikona
Ako si vybrať vhodnú nabíjačku a kábel

Ako si vybrať vhodnú nabíjačku a kábel

Doba, keď ste si telefón mohli nabiť len za pomoci dodávanej nabíjačky so špeciálnym konektorom určeným pre váš model (prípadne telefóny rovnakej značky), je už dávno preč. Ak v súčasnosti vlastníte akýkoľvek smartfón s operačným systémom Android, nabijete ho pomocou micro USB nabíjačky alebo obojstrannej USB - type C nabíjačky (najnovšie modely). Všetky smartfóny z dielne Apple nabijete od roku 2012 (model iPhone 5 a vyšší) nabíjačkou s obojstranným lightning konektorom. Ak však vlastníte model iPhone 4S alebo nižší, budete potrebovať zastaralý a neprekratický 30-pinový konektor

Zásadné rozdiely, ktoré existujú medzi nabíjačkami a káblami, a ktoré by ste mali poznať, si rozoberieme v tomto článku.  

 

Typ nabíjačky

Pri výbere vhodnej nabíjačky by ste mali prihliadať na typ nabíjačky a spôsob, akým ju plánujete používať. Pýtate sa, koľko už len môže byť typov nabíjačiek? Verte nám, mnoho. A s väčšinou z nich ste sa už aj sami stretli. Na trhu nájdete obrovské množstvo klasických sieťových nabíjačiek, autonabíjačiek, bezdrôtových nabíjačiek, powerbankov a dokonca aj solárnych outdoor nabíjačiek. 

Powerbanky

Powerbanky sú najčastejšie určené na nabíjanie v oblastiach, kde nemáte prístup k elektrickej sieti, ako napríklad v prírode alebo v horách. Rozdeľujú sa podľa veľkosti kapacity batérie v mAh, pričom dosahovať môžu hodnoty od 2000 mAh (väčšinou maličké a cenovo dostupné powerbanky, s ktorými ledva nabijete jedno zariadenie) až po 20 000 mAh, prípadne aj viac (väčšie a drahšie powerbanky, určené na nabíjanie viacerých zariadení súčasne). 

Sieťové nabíjačky

Sieťový adaptér nájdete spolu s káblom v balení pri mobilnom telefóne. Takýto kábel môžete okrem nabíjania použiť aj na prenos dát medzi mobilným zariadením a počítačom. Ak si z akéhokoľvek dôvodu potrebujete zakúpiť novú nabíjačku, je dôležité si všímať, či sa v jej balení nachádza sieťový kábel a či nie je určený len na nabíjanie. 

Pozornosť venujte aj výberu nabíjačky so správnym konektorom a najlepšie od certifikovaného výrobcu. Takéto nabíjačky sú síce o niečo drahšie, ale aspoň sa nemusíte obávať, že by vám mohli poškodiť telefón.

Autonabíjačky

Autonabíjačky využijete ak väčšinu času trávite na cestách autom a nemáte čas (alebo si nestíhate) telefón nabiť doma. Pri kúpe autonabíjačky si treba dávať pozor na to, aby balenie obsahovalo aj nabíjací kábel a nie len adaptér. V prípade, že kábel nie je súčasťou balenia, ideálnou voľbou je dokúpiť si kábel od toho istého výrobcu. 

Bezdrôtové nabíjanie

Ďalšou možnosťou sú moderné bezdrôtové nabíjačky, ktoré využijete len ak váš telefón podporuje bezdrôtové nabíjanie. Telefón nabijete jednoduchým položením na nabíjaciu podložku. Tento typ nabíjačky je síce naozaj elegantný, ale zatiaľ veľmi pomalý a váš telefón nenabije tak rýchlo ako ostatné typy nabíjačiek. Z dlhodobého hľadiska môže mať navyše negatívny účinok na samotnú batériu. 

Solárne nabíjačky

Solárne nabíjačky sú úsporné a ekologické zariadenia, ktoré na nabíjanie využívajú slnečné žiarenie. Pre ich nabíjanie je ideálne pekné a slnečné počasie, dokážu však čerpať energiu aj pri mierne zamračených podmienkach. Tento typ nabíjačky oceníte pri dlhších výletoch do hôr, na rybačke, stanovačke a podobne. Ak si ale chcete byť istí, že budete mať dostatok energie počas celého pobytu v prírode, odporúčame vám poistiť sa aj klasickým powerbankom, ktorý si vopred nabijete doma.

 

Káble

Ak už doma máte vhodný typ nabíjačky a potrebujete len samotný kábel, tie sa odlišujú typom konektora, dĺžkou, použitým materiálom a podľa toho, či podporujú rýchle nabíjanie. 

Podľa typu konektora rozlišujeme káble, ktoré sú určené pre zariadenia s micro USB konektorom, lightning konektorom alebo moderným USB-C konektorom. Existujú aj tzv. univerzálne káble s redukciami, ktoré sú kompatibilné s akýmkoľvek zariadením. 

Ak máte elektrickú zásuvku ďaleko od stola, pri výbere vhodného kábla zohľadnite aj jeho dĺžku. Tá obvykle dosahuje rozmery od pol metra až po 2 metre. 

Výrobcovia sa pri výbere materiálu a farebného spracovania káblov nenechávajú nijak zvlášť obmedzovať a tak na trhu nájdete dizajny skutočne od výmyslu sveta. Od štandardných gumených káblov, ktoré bývajú pribalené pri klasických adaptéroch, cez tzv. opletané káble, ktoré sú vyrobené z textilu a sú viac odolné voči prípadnému zlomeniu alebo zamotaniu, až po špeciálne typy káblov, napríklad svietiace alebo kevlarové, ktoré dokonca utiahnu auto.

 

Rýchlosť nabíjania

Snáď najdôležitejšou funkciou v dnešnom uponáhľanom svete je rýchlosť nabíjania. Je dôležité vedieť, či vaša nabíjačka (samozrejme aj váš smartfón) podporuje rýchle nabíjanie a ako rýchlo nabije smartfón z 0% na 100%. Indikátormi tejto funkcie je veľkosť prúdu (amper alebo A) a veľkosť výkonu (watt alebo W). Čím sú tieto hodnoty vyššie, tým rýchlejšie telefón nabijete. Pri posudzovaní nezabudnite vziať do úvahy aj veľkosť kapacity batérie. 

Sieťový adaptér, určený na rýchle nabíjanie, je potrebné skombinovať s káblom s rovnakou funkciou. V prípade, že takýto kábel nemáte a do adaptéra zapojíte klasický kábel, funkcia stratí zmysel a telefón sa bude nabíjať štandardným tempom.  

 

Vyberte si zo širokej ponuky káblov a nabíjačiek v našich predajniach, kde vám s výberom ochotne pomôžu naši školený predajcovia, alebo na Mobilonline.sk.