Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
Mobilonline pomáha životnému prostrediu naozaj kreatívne: Zo starých mobilov vzniknú úžasné umelecké diela

Mobilonline pomáha životnému prostrediu naozaj kreatívne: Zo starých mobilov vzniknú úžasné umelecké diela

Nie je žiadnou novinkou, že spoločnosti Mobilonline záleží na prírode a robí všetko pre to,aby pomohla životnému prostrediu. Za svoju snahu sme dokonca boli aj ocenení, pretože smezískali ocenenie Zelená firma roka 2021, ktoré udeľuje Via Bona Slovakia. Teraz sme sarozhodli pomôcť aj trochu inou a kreatívnou cestou. Staré a nepoužiteľné mobilné telefóny nevyhodíme, ale ich využijeme v rámci nového projektu, v ktorom vzniknú dokonalé umelecké diela.

 

 

Z nevyužitých mobilov vznikne 12 obrazov

Keďže sme firma, ktorá sa zaoberá predajom mobilných telefónov a príslušenstva, najviac sa snažíme robiť práve v tejto oblasti. Patríme k jednotke na slovenskom trhu vo výkupe telefónov, čím dávame druhú šancu tým zariadeniam, ktoré už viac nie sú chcené alebo potrebné. Repasované telefóny ďalej predávame za výhodnejšie ceny, čím pomáhame aj tým ľuďom, ktorí si nemôžu dovoliť zaplatiť za nový smartfón plnú sumu.

A v neposlednom rade sa staráme o recykláciu viac nepoužiteľných zariadení. Stovky kusov sme vyzbierali aj v rámci druhého ročníka Majstrovstiev Slovenska v hode telefónom, ktoré sa uskutočnili 19. augusta v Lučenci. Ľudia mohli získať lístky do tomboly výmenou za prinesenie drobného elektroodpadu. Mnohí túto možnosť využili a nám sa nakopilo množstvo telefónov. Keďže ich nie je málo, rozhodli sme sa ich využiť trochu kreatívnejšie.

Odštartovali sme impozantný projekt “Velikáni, ktorí pomáhajú aj po smrti”. Z nepoužiteľných mobilov, ktoré by sa inak vyhodili, vznikne 12 obrazov, o čo sa postará talentovaný umelec Jozef Stančík. Prvý zo série obrazov je už hotový a je na ňom znázornený Albert Einstein.

„Velikáni je len jeden z projektov, ide o to, aby sme vytvorili čo najmenej odpadu ako firma. Umeleckých diel bude 12, po ich spropagovaní ich budeme dražiť a výťažok použijeme v prospech prirody,“ prezradil majiteľ Mobilonline Milan Kovalančík.

 

 

V Mobilonline šetríme životné prostredie rôznymi spôsobmi

V priebehu minulého roka sme na našu centrálu nainštalovali solárne panely, vďaka ktorým ušetríme ročne až 80 % elektrickej energie. V roku 2021 sme tiež otvorili úplne prvú predajňu na Slovensku, ktorá je vytvorená z 80 % z recyklovaných prírodných materiálov a skla. Pravidelne tiež prispievame občianskemu združeniu Sadíme stromy, ktorému sme prispeli 1 € za každý predaný použitý telefón v triede D.

O ochrane životného prostredia sa snažíme vzdelávať aj širokú verejnosť. V našich predajniach môžu zákazníci odovzdať drobný elektroodpad a o možnostiach zberu a separácie odpadu sme informovali aj počas spomínaných Majstrovstiev v hode telefónom. Navyše sme počas podujatia rozdali až 200 futbalových lôpt pre deti. Tie ich získali zadarmo a vďaka tomu budú môcť aj naďalej športovať a rozvíjať niektoré zo svojich schopností.

To ale rozhodne nie je všetko a neustále hľadáme nové spôsoby, ako by sme našej prírode mohli pomôcť. „Zelených aktivít bude oveľa viac, ale stále zostane naša činnosť predaj nových a použitých telefónov a príslušenstva. Nechajte sa prekvapiť, veľa projektov je v
procese. Ak vyjde jeden zložitejší projekt na správu a manažovanie, radi by sme zazeleneli celý Lučenec, a to by bolo úžasné,“ dodal na záver Milan Kovalančík.

 

Text: Aďka Šipošová

Foto: Roman Lorinčík