Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
Mobilné telefóny a umelá inteligencia: Ako AI zlepšuje výkon a funkcie smartfónov?

Mobilné telefóny a umelá inteligencia: Ako AI zlepšuje výkon a funkcie smartfónov?

V posledných rokoch sme sa stali svedkami neuveriteľného pokroku v oblasti mobilných telefónov, ale zároveň aj umelej inteligencie. Tá dokonca zohráva dôležitú úlohu pri zlepšovaní výkonu a funkcií najnovších smartfónov. Už teraz prináša nové možnosti pre používateľov a postupom času sa bude ešte vyvíjať. Viete, ako AI ovplyvňuje naše zariadenia? 

Fotoaparáty

Jedným z najzreteľnejších spôsobov, ako umelá inteligencia zlepšuje smartfóny, je prostredníctvom vylepšenia fotoaparátov. S technologickým pokrokom sme videli príchod duálneho, trojnásobného a dokonca aj štvornásobného fotoaparátu na zadnej strane telefónu. Avšak nie je to len o počte šošoviek, ale o schopnostiach AI analyzovať a spracovávať obrazové údaje. Vďaka umelou inteligenciou poháňaným algoritmom môžu mobilné telefóny automaticky rozpoznávať scény, optimalizovať nastavenia fotoaparátu a zlepšovať kvalitu fotografií. Napríklad, keď fotíme v noci, AI môže redukovať šum, zvýšiť jas a detaily a vytvoriť úžasné fotografie, ktoré by sme predtým nedokázali získať.

Umelú inteligenciu vo svojich smartfónoch využívajú aj najväčší výrobcovia mobilných telefónov. Samsung nedávno čelil kauze kvôli svojej novinke Galaxy S23 Ultra. Zábery Mesiaca boli vylepšené a optimalizované práve AI a výsledná snímka vyzerala oveľa kvalitnejšie a detailnejšie. Rovnakú funkciu ale využíva aj Apple vo svojom iPhone 14 Pro Max. Pri používaní maximálneho zoomu prejde ešte fotografia procesom úpravy pomocou umelej inteligencie, aby vyzerala čo najlepšie. 

Výkon

Výrobcovia smartfónov začínajú využívať umelú inteligenciu aj v prospech výkonu a spotreby energie smartfónov. AI je schopná analyzovať naše používanie telefónu a optimalizovať jeho výkon v reálnom čase. Vďaka tejto schopnosti môžeme mať lepšiu odozvu, plynulejšie prechody medzi aplikáciami a rýchlejšie načítavanie stránok. Pomocou algoritmov dokáže efektívne riadiť spotrebu energie a zvýšiť výdrž batérie. Tento pokrok síce ešte nie je tak rozšírený, no je len otázkou času, kedy ho začnú využívať všetky kvalitné smartfóny. 

Hlasoví asistenti

Hlasoví asistenti ako Siri, Google Assistant a Alexa sa neustále vyvíjajú a sú poháňaní AI algoritmami. Vďaka tomu sú schopní lepšie porozumieť a interpretovať naše hlasové pokyny, čo vedie k presnejšiemu a efektívnejšiemu vykonávaniu úloh. Vďaka umelej inteligencii sa budú môcť vyvíjať tak, aby nám poskytovali personalizované odpovede a odporúčania. 

Čo môžeme očakávať v budúcnosti?

S rozvojom AI algoritmov bude možné vytvárať sofistikované systémy pre rozpoznávanie tvárí, objektov, miest a dokonca aj emócií. To môže mať výrazný dopad na rozšírenú realitu (AR) a virtuálnu realitu (VR), keďže AI môže analyzovať scény v reálnom čase a interagovať s nimi prostredníctvom virtuálnych objektov a informácií.

Ďalšie sľubné využitie je v oblasti automatizácie a inteligentných asistentov. AI môže pomôcť identifikovať vzorce v našom správaní, napríklad na základe našich návykov pri používaní aplikácií a odozvách na notifikácie. Na základe týchto vzorcov môže smartfón automaticky prispôsobiť svoje nastavenia a funkcie, aby nám poskytol efektívnejší a personalizovanejší zážitok. 

V konečnom dôsledku, vďaka umelou inteligenciou poháňaným technológiám sa mobilné telefóny stávajú stále inteligentnejšími a schopnými prispôsobiť sa našim potrebám a preferenciám. S rýchlym vývojom môžeme očakávať čoraz viac inovácií a vylepšení, ktoré nám umožnia mať ešte lepší zážitok z používania smartfónov

 

Text: Aďka Šipošová
Foto:
Markus WinklerMojahid MottakinOmid ArminAdrian Deweerdt