Zavrieť ikona
JBL GO3: Malý, lacný a vodeodolný

JBL GO3: Malý, lacný a vodeodolný

Značka JBL už niekoľko rokov prináša svojim fanúšikom okrem iného aj Bluetooth reproduktory. A keďže išlo o jedného z prvých výrobcov, ktorí sa tomuto segmentu začali venovať, je posledné generácie majú v mnohom náskok pred konkurenciou. Jednak s ich výrobkami dostanete signifikantný zvuk, a potom sú výrobky tohto amerického výrobcu známe aj pre svoj hravý farebný dizajn v spojení s odolnosťou. Kým iné značky sa snažia ohúriť používateľov luxusným dizajnom a použitím vznešených materiálov, JBL na to ide inak. Navrhuje výrobky pre ľudí a prispôsobuje tomu všetko. Výsledkom sú naozaj vydarené produkty, ktoré obľubujú desiatky tisíc ľudí na celom svete.

Do rúk sa mi dostal takmer najmenší reproduktor z dielne tejto značky – JBL GO3. Kedysi bol najmenším, no momentálne sa v portfóliu JBL nachádzajú aj modely JBL Clip, poprípade JBL JR POP, ktoré sú ešte menšie. GO3 tak ostáva stále malým reproduktorom, ale keďže ide už o tretiu generáciu, jeho zvuk a aj mierny zväčšenie jeho rozmerov umožnili vznik ešte menších reproduktorov. Ako už názov napovedá, JBL GO3 je treťou generáciou tohto repráčika a kým predošlé dve generácie vsádzali skôr na konzervatívny hranatý a monolitický dizajn z plastu, „trojka“ je akýmsi hrajúcim príveskom zo silikónu a odolnej tkaniny.

JBL GO 3

Tkanina a silikón pôsobia luxusne

V plastovej priehľadnej krabici nájdeme absolútny základ. Jej veľkosť je takmer totožná s reproduktorom. Okrem neho tam totiž nájdete len malú rolku tvorenú skvelým manuálom JBL a krátky nabíjací USB-C konektor. A to je všetko. Reproduktor som dostal na testovanie v modrej farbe, ale pokiaľ by ste s ňou neboli stotožnený (aj keď sa páčila aj ľuďom, ktorí veľmi modrú farbu nemusia), JBL tento model predáva aj v mnohých iných farbách. Napríklad v červenej, čiernej, ružovej, bielej (hoci mne táto farebná kombinácia pripadá skôr sivá), v modrej s červenými prvkami, v zelenej s ružovými a žltými prvkami a tiež v maskáčovej s oranžovými detailmi. Vyberie si naozaj každý.

JBL GO 3

S rozmermi 87,5 x 75 x 41,3 milimetrov a váhou 209 gramov sa zariadenie drží v ruke dobre. Má svoju váhu a tak pôsobí kvalitne, no stále je dosť kompaktný na to, aby ste ho prenášali vo vrecku nohavíc. Telo je pokryté hrubou tkaninou, ktorá určite dobre poslúži ako ochrana proti oderu. Tkanina mi veľmi pripomína tú, ktorou je pokrytý reproduktor HomePod od spoločnosti Apple. Tento materiál dopĺňajú silikónové prvky. Na vrchnej strane sú to tlačidlá plus, mínus a Play, ktorými ovládate hudbu. Na spodnej strane je silikónové rebrovanie, ktoré tlmí repráčik, pokiaľ je položený na tvrdom povrchu. Ten totiž pri hraní dosť vibruje a tak by sa pri absencii tohto rebrovania mohlo stať, že by vŕzgal a posúval sa.

JBL GO 3

Dizajn je vyvážený, výdrž batérie potešila

Zadná strana je tvorená silikónovým obdĺžnikom a silikón nájdeme aj po stranách. Na jednej strane sú v ňom umiestnené tlačidlá pre zapínanie a vypínanie, tlačidlo Bluetooth pre párovanie so zariadením a informačná LED dióda. Tá svieti štandardne na bielo a pokiaľ reproduktor nabíjate, tak na červeno. Na strane druhej je nabíjací USB-C a nad ním zabudované pútko, za ktoré si repráčik môžete zavesiť o opasok, ruksak, na strom a podobne. Minulé generácie síce mali miesto pre pútko, ale to ste si museli dokúpiť samostatne.

JBL GO 3JBL GO 3JBL GO 3JBL GO 3

Celkový dizajn sa mi páči. Je veselý a hravý, ale napriek tomu pôsobí solídne a robustne. A keďže v JBL sú si vedomí toho, že ľudia zaujímajúci sa o prenosné reproduktory potrebujú spoľahlivosť a odolnosť na každom kroku, GO3 vybavili certifikáciou odolnosti IP67, takže sa nemusíte obávať ani v prípade, že tento malý hrajúci zázrak zoberiete k jazeru, do lesa a podobne. Problémy by mu nemalo spôsobiť ani blato, pád do vody či lejak.

Telo reproduktora ukrýva Li-Pol batériu s kapacitou 2775 mAh, ktorá by mala vydržať hrať zhruba 5 hodín. Ono všetko bude závisieť od toho, či budete počúvať hudbu na plné pecky alebo si len pustíte nejakú tichú hudbu do pozadia. Vo všeobecnosti sa mi ale údaj 5 hodín potvrdil a pri počúvaní hudby som sa nemusel nijako obmedzovať v hlasitosti. Nabíjanie USB-C káblom trvá zhruba dve, dve a pol hodiny.

JBL GO 3

Pripájanie ku smartfónu je záležitosťou okamihu

JBL GO3 je vybavený technológiou Bluetooth verzie 5.1, prostredníctvom ktorej sa pripája k elektronickým zariadeniam. A tu opäť cítiť skúsenosti spoločnosti JBL, pretože reproduktor sa pripájal ku všetkému bez najmenších problémov. Jednoducho reproduktor zapnete gombíkom, stlačíte tlačidlo Bluetooth, po čom sa začne prehrávať jemný cyklický zvuk oznamujúci hľadanie zariadenia a čakáte, kým sa vám v zozname zariadení v nastaveniach technológie Bluetooth vo vašom smartfóne či počítači zobrazí zariadenie JBL GO3. Kliknete a ste pripojení.

JBL GO 3

Reproduktor má výstupný výkon 4,2 wattov RMS, frekvenčnú odozvu 110 Hz – 20 kHz a podporujú Bluetooth profily A2DP 1.3 a AVRCP 1.6. K frekvenčnej odozve by som ešte dodal, že keď som ju pri prehrávaní meral softvérovým analyzérom, ten mi ukazoval odozvu už od 80 – 90 Hz, čo je len a len dobre.

Zrejme najdôležitejšou súčasťou reproduktora je však jeho zvuk. Ten je hlasný, agresívny a ani pri najvyššej hlasitosti jeho kvalita neklesá. Značka JBL ho nazýva JBL Pro Sound a každý, komu som tento malý reprák pustil na najvyššej hlasitosti, nechápal, ako z niečoho tak malého môže liezť tak veľký zvuk. Piesne na ňom znejú skvelo. Má skvelé výšky, má výrazné stredy a prednes je tak veľmi agilný. Jedinou relatívne slabšou stránkou tohto modelu sú basy. Oni tam počas prehrávania sú, ale vzhľadom na malé rozmery reproduktora (a fyzikálne zákony) sa do neho nezmestí veľký basový reproduktor, čo je potom počuť v miernej nevyrovnanosti zvukového spektra. Každopádne, zrejme len ťažko nájdete takto malý reproduktor, ktorý bude mať v danej cenovej kategórii lepšie basy ako tento model.

JBL GO 3

Zvuk, ktorý by ste od neho nečakali a jedno „ale“

Kým počúvate hudbu na 50 % hlasitosti, basy ešte stredom a výškam stíhajú v pohode, ale akonáhle pridáte hlasitosť na 70 - 80 %, basy začínajú strácať dych. Pri akustickej, popovej, jazzovej, ľudovej alebo rockovej hudbe si to veľmi ani neuvedomíte, ale pokiaľ si pustíte hudobné štýly založené na basových frekvenciách ako rap, soul, RnB, DnB alebo techno, pravdepodobne vám prednes tohto drobca k spokojnosti nebude postačovať.

Pre referenciu som si od kamaráta zohnal aj prvú generáciu JBL GO, aby som mohol porovnať zvuk oboch naraz. Výsledok má príjemne prekvapil. Ani prvý JBL GO nehral zle, ale oproti najnovšej generácii bol jeho prednes zastretý, plechovo skreslený, basy boli vyslovene nevýrazné. Navyše bol badateľný aj rozdiel v hlasitosti. Na rovnakých nastaveniach hrala „trojka“ asi o 20 – 25 % hlasnejšie. A počas testovania som prišiel na ešte jeden zaujímavý detail. Keď budete prostredníctvom tohto repráčika počúvať hudbu, umiestnite si ho ďalej od seba, ideálne niekam na poličku. Zvuk je potom oveľa vyváženejší, ako keď z malého reproduktora počúvate hudbu tak, že ho máte položený hneď vedľa seba.

JBL GO 3

Záver a cena

Reproduktor JBL GO3 na mňa urobil veľmi dobrý dojem. Ak si odmyslím trochu menší výkon basov pri najvyššej hlasitosti, tak jeho zvuk je nádherný. Je detailný, hlasný a je doslova radosťou na tomto repráčiku počúvať všetky obľúbené pesničky. Odolnosť voči vode a prachu sa hodí na cestách, výdrž batérie postačuje a z ôsmich farebných variantov si zrejme vyberie každý. Trochu ma mrzí, že JBL do tohto svojho modelu neumiestnil funkciu JBL Connect (alebo po novom JBL Portable), čo je možnosť prepojiť viacero reproduktorov JBL a prehrávať rovnakú hudbu cez všetky pripojené. Reálne si tak s niekoľkými reproduktormi môžete vyskladať veľmi výkonnú aparatúru. Tento malý nedostatok je ale určený najmä jeho cenou.

Cenovka tohto malého kúsku je v čase písania recenzie 39,90 Eur, čo rozhodne nie je veľa za takto postavený produkt so zvukom JBL Pro Sound. Pokiaľ by sa vám to ale predsa len zdalo priveľa, na stránke Mobilonline.sk si môžete vybrať napríklad model JBL GO 2, ktorý je o 10 Eur lacnejší. Nezabúdajte však, že čím menší reproduktor, tým obmedzenejší zvuk. Na opačnej strane tu máme JBL Clip 3 a potom už drahšie a väčšie reproduktory Flip, Charge, Pulse, Xtreme a PartyBox. Všetko bude závisieť na vašich preferenciách a hlavne na tom, koľko ste ochotní zaplatiť za skvelý zvuk. Ak je však hudba neoddeliteľnou súčasťou vášho života, rozhodne si zaslúži byť hraná na zariadení značky JBL.

 

JBL GO3
JBL GO3
JBL GO3
JBL GO3
JBL GO3
JBL GO3
JBL GO3 Modrý Coral
JBL GO3 Čierny
JBL GO3 Biely
JBL GO3 Ružový
JBL GO3 Squad
JBL GO3 Červený

Pozrieť videorecenziu JBL GO3

 

Foto, text a video: Matej Koreň