Zavrieť ikona
CPA Halo 18: Český telefón pre starých rodičov, na chatu alebo na sociálny detox

CPA Halo 18: Český telefón pre starých rodičov, na chatu alebo na sociálny detox

Značka CPA bola založená v českých Pardubiciach v roku 1996, odvtedy si prešla vývojom, ale jedno sa nezmenilo, stále dokáže vyrábať konkurencieschopné telefóny a smartfóny, ktoré vyváža aj do zahraničia. Dnes tu máme model CPA Halo 18, ktorý vychádza z úspešného modelu Halo 11, no vylepšuje ho hneď v niekoľkých smeroch.

Seniorské mobily sú veľmi špecifickými zariadeniami, ktorých funkcie sú ušité na mieru staršej generácii. Tá často nepotrebuje nepreberné množstvá funkcií, ale aj vzhľadom na vyšší vek, je dobré, keď vlastnia zariadenie, ktorým sa v prípade potreby môžu dovolať svojim najbližším. Model CPA Halo 18 je telefónom presne z tejto skupiny a záujemcom ponúka všetky základné funkcie obohatené o tie, ktoré sú určené seniorom.

Pekné balenie s pekným mobilom

Krabica obsahuje telefón, batériu, nabíjačku s microUSB káblom, nabíjaciu stanicu a manuál v slovenskom jazyku. Telefón sa bežne predáva v čiernej, modrej a bielej farbe, ale ja som ho na recenzovanie dostal v netradičnej fialovej, ktorú spoločnosť CPA pripravila v spolupráci so spoločnosťou Mobilonline. Už po prvom chytení do ruky som sa akoby preniesol v čase. Žiadny gigantický dotykový displej a váha blížiaca sa štvrtine kila. V rukách mám mobil s kompaktnými rozmermi (136 x 58 x 12,8 mm) a ergonomickým tvarom, ktorý sa skvelo drží v ruke a zmestí sa do každého vrecka. CPA Halo 18 váži príjemných 90 gramov.

CPA Halo 18

CPA Halo 18CPA Halo 18
Výlet do minulosti pokračoval aj ďalej. Po rozbalení musíte zložiť zadný kryt telefónu a umiestniť doň 900 mAh Li-Ion batériu, ktorá dokáže na jedno nabitie napájať mobil zhruba 7 až 10 dní. Jej nabíjanie trvá okolo troch hodín. Pod batériou sa nachádza slot pre microSD kartu (pre kapacitu až do 16 GB) a SIM kartu vo veľkosti microSIM, tak ako tomu bolo v minulosti. Hlavne na to nezabudnite pri osádzaní SIM karty, pretože ide o väčší rozmer, než sú dnes bežne používané nanoSIM karty.

Výlet do minulosti

Po nasadení krytu naspäť, som si telefón chvíľu prezeral. Vzdialene mi totiž pripomína kúsky od Nokie, ktoré sme pred 10 - 15 rokmi používali bežne. Akurát displej má trochu väčšiu uhlopriečku 2,8 palca, čo je mimo iného jedným z vylepšení oproti predchodcovi CPA Halo 11. Jeho rozlíšenie je 240 x 320 pixelov a od výrobcu sa dozvieme len to, že je farebný. Jeho pozorovacie uhly nie sú najlepšie, podanie farieb je tiež o niečo horšie, než na súčasných smartfónoch, ale nezabúdajme, že v rukách držíme seniorský telefón a nie multimediálne zariadenie.

CPA Halo 18


Pod displejom sa nachádzajú veľké ovládacie tlačidlá, na ktorých sa píše v celku dobre, akurát mi písanie na klasickej číselnej klávesnici spočiatku nešlo tak dobre, ako si to pamätám z mladosti. Zrejme to chce zvyk. Nad displejom by ste selfie kamerku hľadali márne, je tu umiestnený len reproduktor, ktorý slúži aj na hovory a aj na hlasné prehrávanie. Fialové plastové telo obopína po bokoch zariadenia čierny lem, ktorý je na pravej strane prerušený tlačidlom na zapnutie lampáša alebo baterky. Na strane spodnej je umiestnený microUSB konektor pre nabíjanie, mikrofón a dvojpinový konektor pre nabíjaciu kolísku.

CPA Halo 18CPA Halo 18
CPA Halo 18CPA Halo 18

Nabíjacia kolíska je veľmi komfortný doplnok

Pri microUSB nabíjačke mi vadí, že nejde o klasické oddeliteľné kombo nabíjačka + microUSB kábel ale tieto dve súčasti sú napevno spojené. Keď sa vám microUSB kábel zlomí, musíte vyhodiť aj nabíjačku, hoci tá by s odpojiteľným káblom mohla fungovať ďalej. Ale zrejme by to dôchodcom komplikovalo používanie. Na nabíjaciu kolísku som si celkom rýchlo zvykol a osobne mi vyhovuje viac ako bezdrôtové nabíjačky, pretože tam nikdy neviete, či ste na ne smartfón umiestnili do správnej polohy pre nabíjanie. Tu telefón do kolísky doslova vkĺzne, čo mi dáva akúsi spätnú väzbu, že telefón je pripravený sa nabíjať. Je to len detail, ale veľmi príjemný.

CPA Halo 18CPA Halo 18
A konečne sa dostávame k zadnej strane, ktorá je domovom pre fotoaparát s rozlíšením 0,3 MPx (480 x 640 pixelov) a LED diódu. Tá slúži aj ako baterka pre prípad, že by ste sa ocitli v tme. Skvelá vec, keď vypadne prúd alebo idete niekam, kde nie je veľa svetla (pivnica, komora). Trochu som sklamaný z rozlíšenia a kvality fotoaparátu. Viem, o aký telefón ide, ale v dnešnej dobe, keď majú smartfóny desiatky megapixelov, by sa hodil aspoň dvojmegapixelový foťák, aby aj senior mal snímky, z ktorých si môže vytlačiť schopné fotografie. Na natáčanie videa zabudnite, CPA Halo 18 ich vie len prehrávať.

Rozlíšenie fotoaparátu nič moc, ale jeho softvér je prepracovaný

Čo ma ale prekvapilo pozitívne, je softvér fotoaparátu. Máte k dispozícii niekoľko úrovní kvality fotiek, rôzne efekty obrazu, nočný režim, vyváženie bielej, scény, samospúšť a tak ďalej. To ma len utvrdilo v tom, že len mierne navýšenie rozlíšenia, by z tohto mobilu urobili lepšie zariadenie. Mimochodom, určite si k telefónu dokúpte hneď aj microSD kartu, pretože základná pamäť telefónu (256 KB) postačuje tak na pár fotiek.

CPA Halo 18

Pod fotoaparátom je tlačidlo SOS, ktoré je dnes už tradičnou výbavou tohto typu telefónov a umožňuje nastaviť 5 osôb v zozname, ktoré budú po jeho stlačení kontaktované v prípade tiesne používateľa. Tlačidlo je plastové, má príjemný a istý stisk a je na ňom logo srdca. V nastaveniach môžete predpripraviť text správy o pomoc, vybrať, ktorým číslam sa má táto správa odoslať a tiež nastaviť 0, 5 alebo 10-sekundové oneskorenie poslania správy v prípade, že by senior stlačil tlačidlo omylom a mohol tak pohotovosť okolia zrušiť.Ale stávať by sa to nemalo, pretože stisnutie má jemný odpor.

Rýchly a svižný systém bez zbytočných funkcií

Systém telefónu je stabilný a rýchly bez zbytočných animácií a pripomínal mi klasické tlačidlové Nokie z roku 2005, takže sa v ňom človek nestratí. Prostredie sa odomyká stlačením funkčného tlačidla „Odblokovať” a následným stlačením hviezdičky. Navigácia v menu je veľmi prehľadná a nájdete v ňom položky: Kontakty, Správy, Výpis hovorov, Budík, Fotoaparát, Lupa, Extra (čo zahŕňa kalendár, kalkulačku či Bluetooth), Multimédiá ( fotoaparát, prehliadač obrázkov a videa, audio prehrávač, FM rádio, či správcu súborov) a samotné Nastavenia. Na takýto mobil celkom pekná sada funkcií. Inak FM rádio funguje bez pripojenia externej antény, signál chytá spoľahlivo. A využíval som ho dosť často.

V nastaveniach sa pohybujete šípkami hore a dole a horizontálne posuvníky ovládate v systéme klávesami hviezdičkou a dvojkrížikom. Môžete nastavovať čas, dátum, jazyk (anglický, slovenský, maďarský, český) a tiež heslo telefónu, profily, rýchlu voľbu či blokovanie hovorov. Je tu možnosť si nastaviť aj vlastnú tapetu z fotky. Hovory prostredníctvom tohto zariadenia boli dostatočne hlasné a ani jedna zo strán sa na ich kvalitu nesťažovala. Keďže tento kúsok podporuje iba 2G siete, nový majiteľ zrejme nemôže očakávať kvalitu 3G alebo VoLTE hovorov vo vyššom rozlíšení, ale moja stará mama mi potvrdila, že dôchodcovia si na takéto vychytávky nepotrpia.

CPA Halo 18

Pri bežnom používaní vám nič chýbať nebude

CPA Halo 18 sa mi používal vcelku dobre. Najprv som sa bál, že pri testovaní seniorského telefónu nebudem mať o čom písať, ale reálne má aj takýto mobil pre bežné používanie dostatočne veľa funkcií. Jedinými jeho slabosťami tak v mojich očiach sú nízke rozlíšenie fotoaparátu, nabíjačka spojená s microUSB káblom, neprítomnosť 3,5 mm konektora pre slúchadlá a absencia samotných slúchadiel v balení. Ale neviem, či je ešte v roku 2020 na mieste vyčítať neprítomnosť slúchadiel v balení, keďže pomaly sa to stáva štandardom. 

Na druhej strane ma potešila veľkosť, rýchly operačný systém, FM rádio, Bluetooth, vymeniteľná batéria, nabíjacia kolíska a prítomnosť vecí ako kalendár a relatívne prepracovaný softvér fotoaparátu. Napriek pár nedostatkom ide o príjemné zariadenie, ktoré nemusí byť nutne určené len seniorom. Určite je aj pre ľudí, ktorí chodia na chatu či do lesa a nechcú si tam brať smartfón so všetkými tými mailami, sociálnymi sieťami a internetom. Jednoducho chcú byť zastihnuteľní, ale nemajú záujem, aby ich „rušila civilizácia”.

CPA Halo 18
 

Záver a cena

Na Slovensku je cena CPA Halo 18 nastavená na približne 38 eur. Za túto sumu dostanete vizuálne pekný smartfón so špeciálnymi funkciami pre seniorov a základnou výbavou. Na trhu sú aj lacnejšie tlačidlové mobily, ale tie často nie sú prispôsobené pre starších (veľkosť displeja, tlačidiel, operačný systém, jednoduché ovládanie, lupa, FM rádio) a neobsahujú žiadny fotoaparát. Zo skúsenosti z môjho okolia viem, že tieto (pre mladého človeka) drobnosti, dokážu dôchodcovi veľmi spríjemniť používanie a dostať ho tak do sveta mobilov trochu intenzívnejšie.

(Text a foto: Matej Koreň)

Kúpiť ihneď CPA Halo 18

↓↓↓ Videorecenzia tu ↓↓↓