Zavrieť ikona
youtube icontiktok iconfacebook iconinstagram icon
Obľúbené produktyObľúbené ikona
Porovnávanie produktovPorovnanie ikona
Bezdrôtové nabíjanie je čoraz populárnejšie: Poznáte jeho hlavné výhody a nevýhody?

Bezdrôtové nabíjanie je čoraz populárnejšie: Poznáte jeho hlavné výhody a nevýhody?

 

Bez nabíjania svojich mobilných telefónov sa jednoducho nedokážeme zaobísť. Keďže technológie napredujú míľovými krokmi, čoraz viac ľudí uprednostňuje bezdrôtové nabíjanie pred tým klasickým. S týmto trendom sa spája hneď niekoľko výhod, no nájdu sa, samozrejme, aj nejaké nevýhody. Viete, ktoré to sú?

 

Ako funguje bezdrôtové nabíjanie?

 

Bezdrôtové nabíjanie je spôsob, ako dobíjať svoje zariadenia bez nutnosti použitia tradičných nabíjacích káblov. Jednoducho povedané, ide o to, že umiestnite svoj mobilný telefón na špeciálnu nabíjaciu podložku, a tá automaticky prenesie energiu medzi podložkou a vaším zariadením. Výmena energie medzi týmito dvoma bodmi sa dosahuje pomocou elektromagnetickej indukcie.

 

Bezdrôtové nabíjačky v porovnaní s tými klasickými sieťovými trochu zaostávajú, pretože pri bezdrôtovom nabíjaní dochádza k energetickým stratám. Technológie sa ale neustále zdokonaľujú a výrobcovia hľadajú spôsob, ako z toho vyťažiť maximum. V porovnaní s minulými rokmi je súčasná situácia oveľa lepšia. 

 

 

Výhody bezdrôtového nabíjania pre mobilné telefóny

 

Ak premýšľate nad kúpou bezdrôtovej nabíjačky, možno vás presvedčia tieto výhody, ktoré sa s bezdrôtovým nabíjaním spájajú:

  • Jednoduchosť – Pri nabíjaní nemusíte hľadať a pripojiť kábel. Stačí položiť svoj mobilný telefón na podložku, čím sa šetrí čas a eliminuje sa neustále manipulovanie s káblami. 
  • Univerzálnosť – Štandardy pre bezdrôtové nabíjanie sa stále zjednocujú, čo znamená, že jedna nabíjacia podložka môže podporovať rôzne zariadenia. Tým pádom nemusíte mať viacero káblov pre rôzne telefóny a zariadenia.
  • Dlhšia životnosť konektora – Menej častým narábaním s káblami sa znižuje aj riziko opotrebenia konektora. To znamená menšie riziko porúch nabíjania. 
  • Estetika Bezdrôtové nabíjacie podložky môžu byť elegantným a štýlovým doplnkom vášho pracovného stola alebo domácnosti. Po nabíjaní ich nemusíte odkladať, pretože prispievajú k celkovej estetike miestnosti.
  • Reverzné nabíjanie – Niektoré mobilné telefóny, ktoré podporujú bezdrôtové nabíjanie, sa vďaka reverznému nabíjaniu sami stávajú nabíjačkou pre iné zariadenia. Ide o užitočný spôsob, ak nemáte po ruke žiadnu inú nabíjačku. Môžete takto dobiť telefón svojho blízkeho, prípadne bezdrôtové slúchadlá.

 

Nevýhody bezdrôtového nabíjania

 

Aj napriek mnohým výhodám je pri bezdrôtovom nabíjaní potrebné spomenúť aj možné nevýhody. Ide predovšetkým o tieto úskalia:

  • Nižšia účinnosť – Bezdrôtové nabíjanie môže byť menej efektívne ako tradičné nabíjanie pomocou kábla. Počas prenosu môže dôjsť k vyšším stratám energie, čo vedie k pomalšiemu nabíjaniu. 
  • Vyššia cena – V porovnaní s klasickými sieťovými nabíjačkami sú tie bezdrôtové o niečo drahšie. Záleží, samozrejme, od typu nabíjacej podložky, ktorý si vyberiete.  
  • Nepraktickosť – Telefón počas bezdrôtového nabíjania musí byť položený na podložke, čo znamená, že ho nemôžete mať v ruke a používať. Toto mnohí ľudia považujú za najväčšiu nevýhodu. 

 

 

Bezdrôtové nabíjačky nie sú určite vhodné pre každého, preto by ste pred ich kúpou mali zvážiť svoje osobné potreby a preferencie. Odhliadnuc od možných nevýhod si môžete ich používanie užívať a možno práve vy budete patriť k tým šťastným zákazníkom, ktorí si budú bezdrôtové nabíjanie pochvaľovať. Ak by ste potrebovali pomoc s výberom vhodnej nabíjačky, pokojne sa na nás môžete kedykoľvek obrátiť. 

 

Foto: Freepik

Text: Aďka Šipošová