Zavrieť ikona
Alcatel: Legendárna značka, ktorá formovala trh mobilných telefónov

Alcatel: Legendárna značka, ktorá formovala trh mobilných telefónov

Pamätáte si časy najväčšej slávy Alcatelu? V 90-tych rokoch ho nosil vo vrecku takmer každý. Nie je žiadnych pochýb, že táto značka významne prispela k formovaniu trhu s mobilnými telefónmi v Európe a aj dnes má čo ponúknuť.

Pôvodne francúzska spoločnosť predstavila svoj prvý telefón už v roku 1998 a okamžite zožala úspech. Ponuku tlačidlových telefónov ste našli u každého operátora a trhový podiel Alcatelu rýchlo stúpal (na euróskom trhu sa umiestnil na štvrtom mieste a v Nemecku dokonca na 2. mieste, hneď po Siemens). 

V roku 2004 odkúpila mobilnú divíziu Alcatelu čínska spoločnosť TCL a od roku 2016 je vo vlastníctve fínskej spoločnosti Nokia (ktorá ju následne licencuje TCL). 

V ponuke Alcatelu dnes nájdete smartfóny, tablety, tlačidlové telefóny a dokonca aj “vyklápačky”. Poďme sa na ne teda pozrieť z bližšia.

 

Alcatel 3X 2019

Nový Alcatel 3X prináša spojenie premysleného dizajnu so špičkovými funkciami. A to všetko za veľmi príjemnú cenu. 

Prednú aj zadnú stranu modelu tvorí odolné sklo, zasadené do pevnej konštrukcie s bočným rámom. 6,52 palcový Full View displej má netradičný pomer strán 20:9 a pokrýva až 89% prednej plochy, takže je ideálny na sledovanie videí či surfovanie na sociálnych sieťach. 

Vo výreze v tvare kvapky (Teardrop Notch) sa ukrýva predná selfie kamera s 8 Mpx rozlíšením a fixným zaostrovaním. Skutočným lákadlom je však hlavný fotoaparát. Ten je poskladaný do tvaru semafóru a vybavený 3 objektívmi posúvajúcimi kvalitu fotografií na úplne novú úroveň. Hlavný 16 Mpx snímač má svetelnosť f/1.8, takže aj fotografie nasnímané v prítmí budú naozaj krásne. Širokouhlý snímač s rozlíšením 8 Mpx a uhlom záberu 118 stupňov zachytí všetko, čo v zábere chcete mať a hĺbkový 5 Mpx snímač s podporou Bokeh efektu v reálnom čase (rozmazané pozadie) dotvorí fotografie do dokonalosti. Aby toho nebolo málo, inteligentný AI fotoaparát rozozná až 21 rôznych scén a automaticky im nastaví vhodnú expozíciu, takže výsledné zábery budú skutočne impozantné.

Zaujímavou funkciou je Google Lens, ktorá prostredníctvom fotoaparátu identifikuje objekty alebo miesta a Vám tak ušetrí nemálo času s ich hľadaním. O výkonný chod systému sa stará Android 9.0 Pie v kombinácii s osemjadrovým procesorom MediaTek Helio P23 a 4 GB operačnej pamäte, ktoré by mali zvládnuť aj náročnejšie hry. Obrovská 4000 mAh batéria poskytuje smartfónu slušnú výdrž a dobijete ju cez rýchly USB-C kábel. 

Alcatelu 3X nechýba tlačidlo pre Google asistenta, biometrické zabezpečenie (čítačka odtlačkov prstov), slot pre pamäťovú kartu až do veľkosti 128 GB, či podpora NFC, vďaka ktorým sa z neho stane výborný spoločník na každý deň.

Funkcie: 4GB RAM / 64 GB interná pamäť  NFC  Google asistent  Google Lens  4000 mAh batéria  biometrické zabezpečenie 16 + 8 + 5 Mpx kamera s AI 

 

Alcatel 1S

Ak nepatríte medzi milovníkov high-endových technológií, ale postačí vám kvalitný telefón so základnou výbavou a dlhou výdržou batérie, s Alcatelom 1S zaručene nešliapnete vedľa. 

Konštrukciu tela má zhotovená z pevného plastu s kvalitnou povrchovou úpravou, ktorá na pohľad budí dojem, že ide o brúsený kov. Veľkou výhodou oproti skleneným smartfónom však je, že na takejto konštrukcii neostávajú odtlačky prstov a omnoho pohodlnejšie sa drží v ruke. 

Kompaktnými rozmermi dnes už oplýva len veľmi málo smartfónov. Mnohých teda určite poteší, že Alcatel 1S patrí medzi ne. Full View IPS displej s uhlopriečkou 5,5 palcov poskytuje jemné detaily v HD+ rozlíšení, automaticky regulovaný jas, nadpriemernú čitateľnosť na slnku, či filter modrého svetla. Nad displejom nájdete nastaviteľnú notifikačnú LED diódu a selfie kameru s 5 Mpx rozlíšením. 

Hlavná duálna kamera s rozlíšením 13 + 2 Mpx (interpoláciou zvládne aj 16 Mpx) a podporou Bokeh efektu (rozmazané pozadie) sníma krásne fotografie plné živých farieb. Fotoaparát rozoznáva 9 rôznych scén a automaticky upravuje nastavenia pre dosiahnutie čo najlepšieho záberu.

Smartfón poháňa 8-jadrový procesor Spreadtrum SC9863A, ktorý v kombinácii s 3 GB (verzia s 32 GB úložiskom) alebo 4GB (verzia so 64 GB úložiskom) operačnej pamäte bez problémov zvláda plynulý chod systému. Vybrať si môžete hneď z dvoch možností zabezpečenia biometriou - odomykanie prostredníctvom rozpoznávania tváre alebo rýchlej čítačky odtlačkov prstov, ktorá je umiestnená na zadnej strane smartfónu a dokáže si zapamätať až 5 odtlačkov. 

Alcatel 1S je vybavený trojicou slotov pre dve nano SIM karty a jednu microSD pamäťovú kartu, takže sa už viac nebudete musieť rozhodovať medzi dual SIM funkciou a rozšírením pamäte. Batéria s kapacitou 3060 mAh vydrží na 1 nabitie až 2 dni.

Funkcie: Bokeh efekt  3 GB RAM / 32GB interná pamäť alebo 4GB RAM / 64 GB interná pamäť  13 + 2 MP kamera rozšírená biometria 

 

Alcatel 1T (10” Wi-Fi, 7” Wi-Fi a 7” Wi-Fi KIDS)

Ultra lacné tablety s veľkosťou 7 a 10 palcov vás okamžite prekvapia ľahučkou plastovou konštrukciou, vďaka ktorej sa veľmi príjemne držia v rukách. Zvýšená odolnosť voči prachu a striekajúcej vode (certifikácia IP52) sa bude hodiť, ak žijete v domacnosti s malými deťmi alebo im tento tablet plánujete kúpiť. Vzhľadom na pomerne nízku vnútornú kapacitu úložiska poteší možnosť jeho rozšírenia pamäťovou microSD kartou až o 128 GB. Oba tablety sú vybavené predným a zadným fotoaparátom, ktoré pri väčšom z nich dosahujú rozlíšenie 5 Mpx. Veľmi slušná je aj výdrž batérie, ktorá pohodlne vystačí na 7 až 8 hodín aktívneho používania

V oboch modeloch nájdete detský režim s predinštalovanými aplikáciami, blokátorom reklám, rodičovskou kontrolou a filtrom škodlivého modrého svetla. V balení 7 palcovej “KIDS” verzie, pri ktorej sa prednostne myslelo na potreby detí, sa navyše nachádza aj roztomilý ochranný obal so stojančekom.

Vďaka svojej cene a výbave sa tablety Alcatel 1T skvele hodia pre deti, ktorým poslúžia ako učebná pomôcka, alebo pre členov rodiny, ktorí ich plánujú využívať prednostne na surfovanie a prehliadanie videí na internete.

Funkcie: 1 GB RAM predný a zadný fotoaparát  Bluetooth 4.2  Wi-Fi  IP52  Android 8.1 Oreo Go edition

 

Alcatel 2019G

Jednoduchý tlačidlový telefón s praktickým stojančekom je určený hlavne moderným seniorom. Prehľadný displej s veľkosťou 2.4” a QVGA rozlíšením zobrazuje pekné živé farby. 

Vo výbave nechýba SOS tlačidlo, na privolanie rýchlej pomoci v prípade núdze, 2 Mpx fotoaparát, svetidlo, FM rádio, Bluetooth 2.1 a slot pre pamäťovú microSD kartu až do veľkosti 32 GB. 

Klávesnicu môžete odomknúť jediným dotykom, prostredníctvom bočného tlačidla. 970 mAh batéria sa postará o 14,5 dňovú výdrž v pohotovostnom režime alebo 16 hodinovú výdrž počas nepretržitého telefonovania. 

Funkcie: SOS tlačidlo  2.4" farebný QVGA displej veľmi dlhá výdrž batérie stojanček v balení 2 Mpx fotoaparát 

 

Alcatel 1066G

Jednoduchý tlačidlový telefón v minimalistickom prevedení poteší každého klasika a výborne poslúži aj ako pracovný telefón. 

Do výbavy dostal 1,8 palcový farebný LCD displej, VGA fotoaparát, hudobný prehrávač, FM rádio, budík, kalendár a slot pre pamäťovú microSD kartu do veľkosti 16 GB. 

Veľkou výhodou tohto modelu je, že pre počúvanie rádia doň nie je potrebné zapájať slúchadlá (ako je tomu pri smartfónoch). Batéria má v pohotovostnom režime naozaj slušnú výdrž, ktorá sa šplhá až k 160 hodinám. 

Alcatel 1066G patrí medzi najlacnejšie telefóny na trhu vôbec. Zaobstarať si ho môžete už za neuveriteľných 19,99 €.

Funkcie: LCD displej  dlhá výdrž batérie  FM rádio hudobný prehrávač  VGA fotoaparát 

 

Alcatel 3025X

Hoci sa z trhu už takmer vytratili telefóny s “véčkovou” konštrukciou, stále sa medzi nami nájdu ich priaznivci a práve pre nich je určený model Alcatel 3025X.

Kto si ho vyskúša, okamžite sa doň zamiluje. A nie len pre jeho milý dizajn a úžasnú praktickosť. Model v kategórii vyklápačiek totiž poskytuje nadštandardný mix funkcií a parametrov, vďaka ktorým je rovnako vhodný pre bežných používateľov, ako pre seniorov. 

Veľký 2,8 palcový farebný displej a možnosť pripojenia na 3G mobilnú sieť poslúžia pre pohodlné prezeranie sociálnych sietí na internete. Na fotografovanie poslúži 2 Mpx fotoaparát s bleskom, ktorý s interpoláciou vytiahne rozlíšenie fotografie až na 3,2 Mpx. Vo výbave nájdete všetky obľúbené funkcie ako svietidlo, kalendár, hodiny, budík, kalkulačku, záznamník, prevodník jednotiek, FM rádio, hudobný prehrávač, či webový prehliadač. Ak vám na fotografie a hudbu nepostačí vstavaná 256 MB pamäť, jednoducho si ju rozšírite o ďalších 32 GB pomocou slotu pre microSD karty. Batéria s kapacitou 950 mAh vydrží pri aktívnom používaní približne týždeň a v pohotovostnom režime až 200 hodín.

Konštrukcia Alcatel 3025X je veľmi kompaktná a ľahká, vďaka čomu sa príjemne drží v ruke, ľahko ovláda a pohodlne sa vôjde aj do malého vrecka.

Funkcie: 2,8" farebný TN displej  Bluetooth 2.1 3,5 mm audio jack 2 Mpx fotoaparát s bleskom  3G pripojenie  hudobný prehrávač 

 

Alcatel 2053D

Elegantný vyklápací telefón v modernom dizajne poteší veľmi príjemnou cenovkou. Je určený pre nenáročných používateľov vyhľadávajúcich kvalitu a praktickosť. 

Do výbavy dostal 1,3 Mpx fotoaparát s bleskom a možnosťou natáčania videa. Všetky nasnímané spomienky si môžete preniesť do počítača cez pripojenie Bluetooth 2.1. Modelu nechýba budík, kalendár, kalkulačka, FM rádio a mp3 prehrávač. Vnútornú 4 MB kapacitu v prípade potreby rozšírite pamäťovou microSD kartou až o 32 GB, takže svoju obľúbenú hudbu môžete mať neustále so sebou. Telefón výborne poslúži aj ako pracovný vďaka dual SIM funkcii. 970 mAh batéria sa postará o 8 hodinovú výdrž nepretržitého telefonovania.

Alcatel 2053D váži len 89 g a pohodlne ho môžete ovládať jednou rukou. Pre svoj veľký displej a oddelené tlačidlá s výraznými číslicami je rovnako vhodný pre bežných používateľov ako pre moderných seniorov. 

Funkcie: 2,4” LCD displej dual SIM  podpora natáčania videí  Bluetooth 2.1  mp3 prehrávač  

 

Čo ste nevedeli o značke Alcatel

  • Spoločnosť Alcatel bola založená v roku 1879 a pôvodne šlo o obrovský francúzsky konglomerát, zaoberajúci sa výrobou elektrickej energie, transportom a stavbou lodí a telekomunikačných zariadení.  
  • V roku 1982 ju znárodnila francúzska vláda. Opäť bola sprivatizovaná až v roku 1986.
  • Prvý Alcatel telefón sa volal OT Easy HF a jeho batéria vydržala v pohotovostnom režime na jedno nabitie až 140 hodín.
  • V roku 2012 získal Alcatel ocenenie za dizajn svojich modelov One Touch 818 a Onetouch 355 Play (International Forum Design iF).
  • V roku 2015 sa predalo 48 miliónov Alcatel telefónov.

 

Text: Erika Matúzová