Zavrieť ikona
Ako vyčistiť telefón

Ako vyčistiť telefón

Koronavirus je hlavnou témou týchto dní. Správate sa zodpovedne a chránite seba a svoje okolie? Nezabúdajte na to, že samotné rúško nestačí a je potrebné dôkladne dodržiavať aj prísne hygienické návyky. V dnešných dňoch by malo byť samozrejmosťou čistenie všetkých plôch, s ktorými prichádzate do kontaktu, a váš smartfón by nemal byť výnimkou. Predsa len ho počas dňa častokrát vezmete do rúk.

Ako správne vyčistiť telefón

Na čistenie smartfónov je oficiálne určené zariadenie, ktoré funguje na základe UV žiarenia. Dostupnejšie riešenie je pravidelne smartfón utierať vlhkou handričkou. Pritom je ale nutné vyhnúť sa všetkým konektorom, pretože systém vášho telefónu môže v tejto oblasti detekovať vlhkosť. Pri každom čistení by ste mali telefón vypnúť. 

Spoločnosti ako sú Apple či Samsung na svojich stránkach odporúčajú čistiť povrch smartfónu rôznymi spôsobmi: Apple odporúča používať dezinfekčné vlhčené vreckovky so 70% koncentráciou izopropylalkoholu. Podľa spoločnosti Samsung stačí jemná handrička, navlhčená teplou vodou a namočená do mydla.

Na čistenie je najvhodnejšia handrička, ktorá sa bežne predáva s okuliarmi. Ak svoj smartfón chránite akýmkoľvek krytom alebo puzdrom, nezabudnite dôkladne vyčistiť aj ten.

Čo nepoužívať pri čistení telefónu

Je len na vás, aký spôsob čistenia si vyberiete, rozhodne však nikdy nepoužívajte alkohol.

Bielidlá, ocot a väčšinu ďalších agresívnejších prípravkov môžete veľmi opatrne použiť len na čistenie bokov a zadnej časti smartfónu. Je dôležité, aby sa tieto prostriedky nedostali na displej telefónu, pretože by s veľkou pravdepodobnosťou poškodili oleofóbnu vrstvu, ktorá ho chráni proti vode a mastnote. Na čistenie mobilu by ste nemali používať ani papierové vreckovky alebo toaletný papier, ktoré sa pri trení zodierajú a trúsia a nečistoty tak roznášajú ešte viac. Kuchynské utierky by naopak mohli displej telefónu poškriabať.

Hoci v dnešnej dobe už väčšina smartfónov disponuje určitou odolnosťou voči vode (certifikát podľa normy IP67 a IP68), v žiadnom prípade sa neodporúča umývať ich pod prúdom tečúcej vody. Ak by ste telefón predsa len opláchli v nádobke napustenej vodou, treba mať na pamäti, že ho nemôžete nabíjať ani pripájať do siete až do doby, kým nie je úplne vysušený.

Na internete môžete nájsť množstvo návodov ako mobil vyčistiť stlačeným vzduchom alebo v mikrovlnnej rúre. Rozhodne tieto postupy neskúšajte! Nenávratne by ste poškodili nie len svoj telefón, ale horšom prípade si privodili aj zranenie alebo spôsobili požiar.

Dbajte na ochranu svojho telefónu a to nie len pred koronavírusom, ale aj pred poškriabaním a znehodnotením. V e-shope Mobilonline nájdete široký výber príslušenstva, od ochranných fólií a tvrdených skiel, až po kryty, puzdrá a rôzne typy držiakov.