Zavrieť ikona
Ako vybrať mobilný telefón pre seniorov

Ako vybrať mobilný telefón pre seniorov

Mobilné telefóny nie sú ani zďaleka určené iba pre mladých alebo ľudí v produktívnom veku. Sú vhodné aj pre rodičov alebo starých rodičov, aby ste s nimi mohli ostať v kontakte. Samozrejme, že starší ľudia nepotrebujú smartfóny s desiatkami užitočných funkcií, ale viac im záleží na tom, aby ich mobil nesklamal a aby ho dokázali bez problémov jednoducho ovládať. 

Z toho dôvodu existujú na trhu aj mobilné telefóny pre seniorov, ktoré sú prispôsobené ich potrebám. Vo väčšine prípadov ide o tlačidlové zariadenia. Pri tých cítia pod prstami tlačítka, takže sa nemôže stať, že by klikli na niečo iné, ako by mohli urobiť pri dotykovom displeji.

Pri výbere mobilu pre seniora nemusíte pozerať na tak veľa parametrov ako pri smartfónoch. No aj napriek tomu by ste mali vedieť, čo pred samotnou kúpou zvážiť. Poradíme vám, ako vybrať dobrý telefón pre staršieho človeka tak, aby boli všetky strany spokojné.

Tlačítkový alebo dotykový?

V prvom rade by ste mali zvážiť schopnosti a danosti konkrétneho človeka, pre ktorého bude telefón určený. Ak ide o babku alebo dedka, ktorí už majú naozaj svoj vek, smartfónom by ste ich mohli zbytočne stresovať. Hrozí tiež riziko, že by na displej dobre nevideli alebo by sa im zariadenie pri vypadnutí z rúk mohlo rozbiť. Na druhej strane ale niektorí výrobcovia smartfónov ponúkajú zjednodušený režim, ktorý sa dá doplniť väčšími písmenami, čo im manipuláciu s mobilom uľahčí.

Položte si tiež otázku, na čo všetko bude obdarovaný mobil využívať. Drvivá väčšina dôchodcov by nedokázala oceniť a ani využiť všetky funkcie, ktoré takýto mobil ponúka. Najčastejšie si potrebujú len zavolať, prípadne napísať správu, nastaviť budík, zapnúť rádio alebo baterku. Preto je oveľa lepšie a praktickejšie siahnuť skôr po tlačidlovom telefóne.

Ktoré parametre sú pri tlačítkovom telefóne dôležité?

Aj pri mobilných telefónoch, ktoré nie sú inteligentné, môžu niektoré parametre a detaily zavážiť a ovplyvniť rozhodovanie. Ak chcete vybrať naozaj dobré zariadenie, pozerajte na tieto veci.

1. Veľkosť displeja a tlačidiel

Kým výrobcovia smartfónov sa predbiehajú v tom, kto vyrobí zariadenie s väčšou uhlopriečkou, pri seniorských telefónoch nebudete mať toľko možností na výber. Displeje týchto mobilov bývajú oveľa menšie. Snažte sa vybrať čo najväčší, aby boli údaje dobre čitateľné. Orientáciu si môžete vybrať na šírku alebo na výšku, čo vám bude vyhovovať viac. V nastaveniach by nemala chýbať možnosť zväčšiť písmo.

Niektoré telefóny majú veľmi malé tlačítka, čo je pre starších ľudí nepraktické, keďže už nemajú v prstoch taký cit ako kedysi. Z toho dôvodu je lepšie vybrať veľké samostatné tlačidlá, ktoré sa budú stláčať jednoduchšie.

2. Výdrž batérie a možnosti nabíjania

Čím vyššia kapacita batérie, tým lepšie. Seniorom sa nechce nabíjať svoj mobil každý deň, preto je tlačidlový telefón lepšou voľbou. Výdrž batérie býva niekoľko dní a závisí aj od toho, ako sa bude používať. Odporúčame siahnuť po modeli s vymeniteľnou batériou. Keď sa stará pokazí alebo sa bude rýchlo vybíjať, stačí kúpiť novú, ktorá stojí len pár eur a telefón bude opäť fungovať ako nový.

Niektoré mobily pre seniorov sú vybavené aj nabíjacím stojanom. Ide o praktický spôsob nabíjania, no nezabudnite svojich blízkych upozorniť na to, aby nabitý telefón zo stojanu vybrali. Inak by hrozilo poškodenie batérie a jej klesajúca výdrž. Nie je dobré, ak sa zariadenie nabíja dlhšie, než je potrebné.

3. Konštrukcia telefónu

Ak chcete, aby zariadenie vydržalo dlhší čas a prežilo aj prípadné pády, je dôležité pozrieť sa aj na konštrukciu a odolnosť daného mobilu. Rozlišujeme 3 druhy tlačidlových telefónov:

  • Klasické mobily s klávesnicou - ide o základný typ, ktorý vyrába najviac výrobcov. Môžu byť rôznej veľkosti, pričom majú klávesnicu s menšími alebo väčšími tlačidlami.
  • Véčkové telefóny pre seniorov - ide o tzv. vyklápacie telefóny, ktoré sa otvárajú. Na jednej časti je displej a na tej druhej klávesnica. Tento typ konštrukcie mnohým seniorom vyhovuje, najmä ak sa nastaví, že pri prichádzajúcom hovore stačí telefón otvoriť. Na druhej strane hrozí vyššie riziko poškodenia a zlomenia konštrukcie.
  • Odolné tlačidlové telefóny - majú silnejšiu konštrukciu, vďaka ktorej nie sú tak náchylné na pády. Sú vhodné najmä pre starých ľudí so slabou motorikou, ktorým často padajú veci z rúk.

4. Rýchla voľba

Nie všetky zariadenia sú vybavené funkciou rýchlej voľby, ktorá je však veľmi praktická. Jednotlivým tlačidlám klávesnice môžete priradiť kontakt, ktorý sa automaticky vytočí, ak sa tlačidlo podrží dlhšie. Používatelia telefónu tak nemusia hľadať kontakty v menu, vďaka čomu sa znižuje riziko, že zavolajú niekomu, komu nechceli. 

5. SOS tlačidlo

Veľmi praktickým pomocníkom je aj SOS tlačidlo. Zväčša býva umiestnené na zadnej strane telefónu (napríklad,pri telefóne CPA Halo 18, na fotografii dole, je ukryté v piktograme srdiečka). V prípade stlačenia slúži na privolanie pomoci prostredníctvom správy alebo hovoru. Je potrebné vopred nastaviť telefónne číslo, na ktoré sa pomoc privolá. Môže ísť o rodinného príslušníka, prípadne rovno rýchlu zdravotnú pomoc.

6. Hlasitosť a kvalita reproduktora

Seniori mávajú problém so sluchom, preto je dobré hľadať zariadenie, ktoré umožňuje nastaviť vyššiu hlasitosť vyzváňania. Zároveň by malo mať kvalitný reproduktor, cez ktorý budú druhú stranu dobre a čisto počuť. V opačnom prípade by to skomplikovalo ich vzájomnú komunikáciu.

7. Jednoduché menu

Čím jednoduchšie, tým lepšie. Starší ľudia potrebujú mať napísané všetko jasne a zrozumiteľne. Nepotrebujú sa preklikávať rôznymi nastaveniami. Ak máte možnosť, dopredu si vyskúšajte ovládanie mobilu a zvážte, či to vaša blízka osoba zvládne.

8. Kapacita pamäte a pamäťová karta

Kapacity tlačidlových telefónov nebývajú veľké, preto sa rovno pozrite na to, či je možnosť jej rozšírenia s pamäťovou kartou. To zabezpečí možnosť ukladania fotografií, hudby alebo videí bez toho, aby bolo nutné niečo vymazať.

9. Fotoaparát

Tlačidlové telefóny sú známe tým, že neoplývajú vysokou kvalitou svojich fotoaparátov. Ich rozlíšenie býva maximálne 5 Mpx. Seniorom ale poslúži aspoň na zachytenie každodenných vecí, s ktorými sa budú chcieť pochváliť svojim najbližším.

Okrem týchto hlavných faktorov môže rozhodnúť aj to, či má telefón FM tuner na naladenie rádia, integrované svietidlo, ktoré dokáže nahradiť svetlo batérie a tiež možnosť vložiť dve SIM karty. Kľúčovým ukazovateľom môže byť aj cena, no tá je pri tlačidlových zariadeniach neporovnateľne nižšia ako pri smartfónoch. Dobrý mobil kúpite už za pár desiatok eur, pričom bude mať všetky dôležité funkcie, ktoré seniori ocenia.

Podľa týchto odporúčaní sa vám určite podarí vybrať tlačidlový telefón, ktorý poteší vašu babku alebo dedka. Nebojte sa ich vopred opýtať, aké funkcie by sa im páčili alebo aká konštrukcia mobilu by im vyhovovala viac. Pri kúpe mobilného telefónu nezabúdajte ani na jeho ochranu a rovno im zaobstarajte aj ochranné puzdro. Najobľúbenejšími medzi seniormi sú tzv. vsuvky, do ktorých telefón jednoducho vložia a budú ho mať chránený.

Na našom e-shope mobilonline.sk nájdete bohatú ponuku tlačidlových telefónov pre seniorov a taktiež aj ochranného príslušenstva. Veríme, že sme vám rozhodovanie a výber nového zariadenia uľahčili.

 

Text: Andrea Kršková 
Foto: Matej Koreň
 recenzia CPA Halo 18